Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

18 nejčastějších chyb při hubnutí. Neděláte je také?

Shrnuli jsme 18 nejčastějších chyb a omylů při hubnutí, které vás brzdí. ✔️ Opravdu zhubnout se podaří málokomu. V čem je chyba? Zjistěte to v našem článku na téma hubnutí.

18 nejčastějších chyb při hubnutí

Rozhodli jste se zhubnout a ručička na váze se ne a ne hýbat směrem dolů? Určitě vás napadne, že někde musíte dělat chybu. Jenže kde? Většinou jde o maličkosti, kvůli kterým může být vaše snaha marná. Jakých nejčastějších chyb se při hubnutí dopouštíme? Některé vás možná překvapí.

1. Věříte až příliš dietám

Všechny diety jsou založené na razantním snížení kalorického příjmu. Během diet tak jednoduše hladovíte a večer byste snědli celou lednici. Nevěřte dietám, které slibují zhubnout 20 kilo za měsíc. Je to jen marketingový tah na vylákání peněz, který vám navíc zničí zdraví. Věřte, že žádná dieta nefunguje! Kolik jste jich už zkoušeli? Kolik jste zhubli a jak rychle se vám kila vrátila? Aby byl efekt trvalý, museli byste po zbytek života být na dietě. Když totiž po určité době do jídelníčku zase vrátíte potraviny, které jste během diety vyřadili, za chvilku máte kila zpět i s nějakým bonusem navíc. Pokud chcete skutečně zhubnout, musíte od základů změnit životní styl, jinak to nejde.

Lámete si tedy hlavu, jak se stravovat? Zkuste naše tipy.

2. Jíte hodně ovoce

Ve zdravém jídelníčku by nemělo chybět ovoce. Ale nic se nemá přehánět. Ovoce je plné fruktózy a fruktóza je prostě cukr. Ovoce vybírejte podle druhu a stupně zralosti. Hlídejte si hlavně hodnoty glykemického indexu (GI). Ten udává, za jak dlouho se sacharidy v ovoci přemění v trávicím traktu na glukózu, respektive jak rychle glukóza zvedne hladinu krevního cukru. Čím vyšší číslo, tím rychleji stoupá. A velké výkyvy krevního cukru nejsou pro organismus nic dobrého.

Při redukci váhy je vhodné konzumované ovoce doplnit o tvaroh, tato kombinace snižuje hodnotu GI. Nižší GI mají například broskve, jablka, hrušky, švestky, mango, mandarinky, pomeranče, liči nebo ananas. Pozor si dávejte na banány nebo hrozny – jde o ovoce s nejvyšším glykemickým indexem.

3. Neomezujete jednoduché sacharidy

Vyřazením jednoduchých sacharidů shodíte pěkných pár kilogramů. Mezi jednoduché sacharidy patří glukóza a fruktóza. Cukroviny, slazené limonády, džusy, sirupy, ovocné jogurty, všude tam jednoduché sacharidy najdete. Když omezíte konzumaci těchto potravin, výsledky se určitě dostaví. Nízkosacharidové diety mají také spoustu výhod pro zdraví, hlavně pro osoby s obezitou, metabolickým syndromem a diabetem II. typu. Místo jednoduchých sacharidů se zaměřte na kvalitní zdroje sacharidů – máme na mysli především komplexní sacharidy (rýže, brambory, těstoviny, celozrnné pečivo).

4. Jíte málo bílkovin

Bílkoviny jsou pro hubnutí nezbytné – zasytí na dlouhou dobu a pomáhají snižovat chuť k jídlu. Proteiny musí mít ve vašem jídelníčku pevné místo. Při hubnutí se hodí i to, že zrychlují metabolismus. Umí také spolehlivě zahnat noční hlad, stačí si dát na večeři porci bílkovin – třeba kuřecí prsa se zelinovým salátem.

Proč jíst bílkoviny? I tom jsme sepsali krásný článek.

Bílkoviny potřebujete při hubnutí ještě z jednoho důvodu – ochrání vaše svaly. Nebudete tak hubnout na svalové hmotě, ale na tuku.

5. Milujete sladkou zeleninu

Zelenina k hubnutí neodmyslitelně patří. Často se ale zapomíná na to, že i u zeleniny je potřeba sledovat glykemický index. Nejvyšší GI má sladká zelenina. Takže pokud milujete mrkev, hrášek, kukuřici nebo barevné papriky, buďte obezřetní. Upřednostňujte listovou zeleninu, rajčata, okurky, cukety, zelenou papriku, brokolici, květák nebo fazolové lusky.  Kolik zeleniny byste měli denně sníst? 500 – 600 gramů.

6. Kupujete nízkotučné výrobky

Light výrobky mají sice snížený obsah tuku, ale jak se říká, kde je tuk, tam je chuť. Light výrobky ztrácí kvůli odtučnění svou chuť. Aby nízkotučné výrobky zůstaly chutné, je v nich chybějící tuk nahrazen sacharidy a nejrůznějšími „éčky.“ Když se pak u takového light výrobku podíváte na energetickou hodnotu, s překvapením zjistíte, že je relativně vysoká. A navíc plná nezdravých látek. Pokud chcete nějaký výrobek s nižším obsahem tuku, vybírejte takové, které mají méně než 3 % tuku.

 

7. Nahradili jste pečivo extrudovanými potravinami

Knackerbroty a snídaňové cereálie nejsou pro hubnutí vhodné. Neobsahují žádnou vodu, a proto se v nich koncentruje vysoké množství energie. Tyto potraviny mají i vysoký glykemický index. Kupujte místo extrudovaných potravin kvalitní celozrnné pečivo. Zkuste třeba fitness chléb, ten je přímo nabitý nejrůznějšími semínky.

8. Nejíte čerstvé potraviny

Spousta vědeckých studií prokázala, že pro náš organismus jsou nejlepší čerstvé, nezpracované potraviny. Za zmínku stojí určitě i fakt, že naše babičky a dědečkové byli daleko zdravější než my, netrpěli obezitou, vysokým tlakem nebo cukrovkou. Proč? Nekupovali polotovary. Zato dnes je nakupujeme ve velkém. To je velká chyba, pokud chcete zhubnout. Polotovary jsou velmi kalorické, obsahují éčka, spoustu přidané soli a sacharidů. Místo zeleninového salátu z obchodu si připravte doma vlastní. Nekupujte nakládané maso, raději ho okořeňte bylinkami a osmažte na troše oleje. Totéž platí i pro ovoce. Nekupujte žádné kompoty.

9. Pijete slazené nápoje

Na slazené limonády během hubnutí zapomeňte. Obsahují spoustu cukru, což vám může pěkně ztížit cestu ke štíhlé postavě. Totéž platí pro ovocné džusy. „Džus“ je někdy jen voda s cukrem a ovocnou příchutí. Samozřejmě seženete 100% džusy, ale ani s nimi to moc nepřehánějte. Obsahují rychlé cukry, které raketově vystřelí hladinu krevního cukru. Když už na kvalitní ovocnou šťávu máte chuť, zřeďte ji s vodou. Během hubnutí pro vás je nejideálnějším nápojem obyčejná voda, protože neobsahuje žádné kalorie. Když vám nechutná, přidejte do ní citron a bylinky.

10. Málo pijete

Hlad je převlečená žízeň. Když si budete hlídat pitný režim, utlumíte pocit hladu. Zkuste denně vypít cca 2 litry vody. Abyste na to nezapomínali, mějte po ruce na nebo na stole láhev s vodou. Dostatečný pitný režim je důležitý ještě z jednoho důvodu. Během hubnutí se do našeho těla uvolňují toxické látky. Dostatek přijímaných tekutin tyto toxiny vyplaví z těla. Zároveň se dostatečným pitným režimem zbavíte zadržované vody v těle.

11.  Nejíte pravidelně

Když chcete zhubnout, nesmíte mít hlad. Možná je tato věta proti všem vašim dosavadním přesvědčením. Když nebudete jíst pravidelně, odrazí se to v pomalém metabolismu. Když vám chvilku po obědě kručí v břiše a vy máte v plánu najíst se až večer, tělo to vyhodnotí jako krizovou situaci. Na tuto krizi bude reagovat tak, že si začne jídlo ukládat do tuků. Vy ale přece chcete tuk hubnout, a ne ho nabírat. Obecně se doporučuje zařadit mezi hlavní jídla (snídani, oběd, večeři) ještě svačiny. Cílem je, abyste nepociťovali hlad. Když bude tělo vědět, že ho nenecháte hladovět, zrychlí se vám metabolismus. To je při hubnutí důležité. Ideální svačinami je ovoce, zelenina nebo nějaký jogurt. Zkuste jíst po cca 3-4 hodinách. Až si tělo na pravidelnost zvykne, začne vás samo upozorňovat, kdy je čas k jídlu.

A pokud se přejídáte, i pro vás máme pár tipů, jak si s ním poradit.

12. Moc řešíte kalorie

Někteří při redukci hmotnosti tráví v obchodech hodiny čtením etiket, jen aby si nekoupil něco moc kalorického. To často vede k tomu, že tělu dodáváme méně kalorií, než potřebuje. Zhubnete, ale jen na krátko. Tím, že budete přijímat málo energie, tělo se začne chovat úsporně. Hubnutí se zpomalí, nebo úplně zastaví. A když pak najedete zase na „normální“ stravu, hrozí jo-jo efekt.

13. Jíte moc rychle

Žaludek až po 20 minutách zaregistruje, že je plný. Jestli zhltnete oběd za 10 minut, budete se pořád cítit hladoví, protože žaludek nestihne zareagovat, že má dost. Čím rychleji tak jíte, tím víc toho sníte. Naopak když budete každé sousto poctivě přežvykovat a vychutnávat si ho, sníte méně. Klidně to doma vyzkoušejte.

Nenechte se u jídla ničím rozptylovat. Žádné sledování televize nebo koukáni do mobilu. Když se nebudete soustředit jen na jídlo, mozek přestane vysílat signály, že už jste sytí. Proto u jídla ani nemluvte. Polykání vzduchu navíc ještě znesnadňuje trávení.

14. Jíte hodně nezdravých „zdravých“ potravin

Některé zdravé potraviny se za „zdravé“ bohužel jen vydávají. Jediným řešením je číst etiky. Sledujte kalorickou hodnotu zdravých jídel. Když jedna porce obsahuje 1500 Kcal, moc zdravých věcí tam nebude. Kolikrát v regálech se zdravým jídlem najdete potraviny, které byste si podle složení ani normálně nekoupili.

15. Večeříte nejpozději v pět odpoledne

Je to jeden velký mýtus. Večeříte v pět, spát jdete v deset večer, v břiše vám kručí a vy byste snědli celou ledničku. Jíst byste měli 2-3 hodiny před spaním. Samozřejmě tím myslíme večeři v souladu se zásadami zdravého stravování. Tělo během spánku regeneruje a na to potřebuje energii. Když půjdete spát hladoví, vzbudíte se ráno ještě víc unavení, protože tělo nemělo „z čeho brát.“

Jak tedy správně jíst? Zkuste si projít náš článek. Určitě v něm najdete mnohá moudra.

16. Máte málo pohybu

Pokud chcete hubnutí stavět jen na zdravém jídelníčku, nikdy nebude mít takový efekt. Hubnutí musíte podpořit pohybem, jen tak půjdou kila lépe dolů. Základem úspěšné redukce hmotnosti je kalorický deficit. Je to stav, kdy vydáte více energie, než přijmete s jídlem. Toho docílíte jedině pohybem. Když jste nebyli zvyklí na pravidelný pohyb, zkuste začít procházkami. Denně ujděte aspoň 10 000 kroků. Ale i tak zkuste chůzi doplnit ještě jiným sportem. Začněte plavat, běhat, jezdit na kole nebo se rozhodněte pro nějaký kolektivní sport. Sport vás musí bavit, jen tak u něj vydržíte dlouhodobě – ideálně napořád.

17. Máte velká očekávání

Je nesmysl chtít za měsíc zhubnout 10 kg. Není to reálné, ani zdravé. Přehnané cíle mnohdy končívají neúspěchem. Jste netrpěliví, protože nevidíte žádné výsledky. Postupujte po malých krůčcích. Dejte si za cíl zhubnout první měsíc třeba jen 2 kg. Je velká šance, že uspějete a bude vás to motivovat hubnout dál. Zkrátka abyste byli v hubnutí úspěšní, musíte vidět výsledky.

Pokud nám stále nevěříte, zkuste se o rychlém hubnutí a mýtech kolem, dozvědět více.

18. Nemáte dostatečnou motivaci

K hubnutí musíte mít pořádný důvod. Pamatujte, že hubnutí je jen o vás. Musíte chtít zhubnut ze svého vlastního přesvědčení, ne na nátlak okolí. Zeptejte se sami sebe, proč chcete zhubnout? Děláte to proto, abyste ze sebe měli lepší pocit? Nebo proto, že pořád slýcháte, ať ze sebou něco děláte? Jestli u vás platí první varianta, máte velkou šanci na úspěch. Pokud ta druhá, hubnutí odložte, dlouho nevydržíte.

Tak už víte, kde děláte chybu? Každý detail může být důležitý. I když se ručička na váze nechce hýbat dolů, je důležité zatnout zuby a vydržet. Nejde zhubnout přes noc, jak to slibují nejrůznější pochybné diety. Berte cestu ke štíhlé postavě jako cíl – hubnutí je o celkové změně životního stylu. Berte hubnutí jako začátek „nového“ života.

18 nejčastějších chyb při hubnutí. Neděláte je také? - 222547 - Nejčastější chyby při hubnutí

Nejčastější chyby při hubnutí

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information