Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

3+1 recept na nejlepší velikonoční mazanec | 100% ověřeno

Na Velikonoce u vás nesmí mazanec chybět. ✅ Výborný recept na mazanec bez cukru, tvarohový mazanec i celozrnný bez vajec a mouky. Co by to bylo za svátky bez tradičních symbolů Velikonoc. Těsto na mazance se tradičně zadělává na Bílou sobotu ráno a na žádném stole by sladký bochánek o Velikonoční neděli neměl chybět. Inspirujte se našimi originálními recepty.

Historie velikonočního mazance

Nebudeme daleko od pravdy, když budeme tvrdit, že se už příliš velikonoční zvyky nedodržují. Rozhodně méně, než co pamatují naše babičky. Ovšem pozor, pečení mazance se stále těší velké oblibě. A proto by vám neměl mazanec chybět ani na vašem stole.

Mazanec se vždy pekl na Bílou sobotu a podával se o Velikonoční neděli. Ne nadarmo se dříve mazanec označoval jako velikonoční svěceník. Lidé si jej totiž nechali vždy v neděli ráno v kostele posvětit. A věřte nebo ne, tato tradice se zachovala u věřících lidí do dneška. Úplně první recepty a zmínky o mazanci pocházejí z patnáctého století. A tomu už říkám pořádně dlouhá historie. Mazanec se tehdy pekl převážně na Velikonoce, někdy ale i mimo ně. Avšak lišil se zejména tím, že se pekl bez cukru, a proto si tento tradiční recept dnes taktéž představíme. Místo cukru se dávala sladká smetana nebo med. Zbytek je stejný, základem byli kvasnice, vajíčka a bílá mouka. V bohatších rodinách pak na povrchu zdobený rozinkami a mandlemi.

Ale nebudeme vás již zdržovat a představíme si celkem 4 recepty, které by vás mohli zaujmout svou chutí či složením. A na závěr pro vás máme video, které celý postup představí.

Fitness velikonoční mazanec nejen pro sportovce

Zkuste letos na Velikonoce posnídat fitness variantu klasického mazance. Připravit ho lze totiž zcela bez tuku a cukru za použití tvarohu a celozrnné vanilkové mouky. Výsledkem budete opravdu překvapení!

SUROVINY:

100 g celozrnné pšeničné mouky
100 g ovesné mouky vanilkové
150 g nízkotučného tvarohu
1 vejce + ½ žloutku na potření
30 g rozinek nebo jiného sušeného ovoce (např. švestky)
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky rumu, příp. přírodního rumového aroma
10 g mandlových plátků
1 sáček kypřícího prášku do pečiva (12 g)

POSTUP:

Naložené rozinky nechte ještě naposledy louhovat ve vašem oblíbeném alkoholickém nápoji. Mezitím rozehřejte troubu na 200 °C. Oddělte žloutek od bílku. Tak jako vždy, z bílku a špetky soli vyšlehejte opravdu tuhý sníh pomocí ručního mixéru. Žloutek smíchejte s připraveným (ideálně nízkotučním) tvarohem, rozinkami, vanilkovým extrakem, rumem a dle přidejte například oříšky nebo mandle nadrobno nasekané.

Mouky smíchejte dohromady s kypřícím práškem a vsypte do připravených ingrediencí. Vmíchejte sníh z bílků. Pomocí kuchyňského robota vyhnětejte nelepivé těsto (samozřejmě můžete použít i ruce). Pokud se takto připravené těsto moc drolí, přilejte trochu vody či mléka. Těsto pořádně propracujte a nechte chvíli odpočívat.

Vytvarujte pěkný bochánek, nahoře nařízněte nožem křížek, aby se při pečení těsto neroztrhlo, přetřete žloutkem a posypejte mandlemi.

Pečte 10 minut na 200 °C, pak teplotu zeslabte na 160 °C a pečte dalších 10 minut. Mazanec vytáhněte, opatrně zabalte celý do alobalu a dopečte dalších cca 25 minut. Na měření času používám digitální kuchyňskou minutku.

Mazanec průběžně kontrolujte, aby se nespálil zespodu ani zeshora, zejména mandle. Podle výkonu trouby můžete mazanec do alobalu zabalit dříve, případně péct na nižší teplotu.

Otestujte zapíchnutím špejle, pokud se těsto na špejli nelepí, je mazanec hotový.

Celozrnný mazanec bez vajec a bílé mouky

Následující recept neobsahuje ani jednu z těchto surovin. Chuťově však nečekejte, že bude blízký vaší představě z dětství, kdy vám jej servírovala babička. Nicméně, pro toho, kdo nemůže cukr či bílou mouku, je tento recept k nezaplacení.

SUROVINY:

1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
230 g celozrnné špaldové mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
1 kostka čerstvého droždí
200 ml vlažného rostlinného mléka
70 g kokosového cukruš
petka vanilkového prášku
70 g 100% kokosového oleje
4 g soli
citrónová kůra z 1 bio citronu
35 g rozinek
35 g mandlí

POSTUP:

Troubu si předehřejte na 170 °C. Z droždí, trochy vlažného mléka, cukru a mouky připravíme kvásek a necháme na teplém místě vykynout. Chia semínka mezitím promícháme s vodou a odložíme stranou, aby nabobtnala, než je budeme potřebovat. Ve velké míse promícháme špaldovou mouku s pšeničnou, vanilkovým práškem, solí a kokosovým cukrem. Nabobtnalá chia semínka a vejce smícháme s tekutým kokosovým olejem a teplým mlékem. Společně s kváskem přidáme k sypké směsi. Z toho vypracujeme vláčné těsto. Na závěr přidáme dle chuti citrónovou kůru, rozinky a vytvoříme bochánek na plech, kde jej necháme až 90 minut kynout na teplém místě.

Poté vytvarujeme pomocí rukou mazanec, nařízneme jej do kříže, potřeme vodou smíchanou s kapkou oleje a posypeme nasekanými plátky mandlí. Pečeme při 170 °C zhruba 40–50 minut.

Velikonoční mazanec s tvarohem

Tento recept patří mezi složitější, nicméně věřím, že jej společně zvládneme. A věřte mi, jeho chuť vám připomene dětství.

SUROVINY:

35 g droždí
80 g krupicového cukru
500 g velmi kvalitní hladké mouky
špetka soli
1 vanilkový cukr
půl lžičky sušené citronové kůry
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
50 ml vlažného mléka
80 g másla
100 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
3 žloutky
zhruba 100 ml smetany na vaření
50 g rozinek
50 g loupaných mandlí
1 bílek
1 vrchovatá lžíce moučkového cukru na posypání

POSTUP:

V malé misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přidejte lžíci mouky, přilijte vlažné mléko, zakryjte utěrkou a nechte deset minut vzejít kvásek. Měla by se na něm utvořit hustá světlá vysoká pěna.
Mezitím do větší mísy prosejeme mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek. Přidejte máslo nakrájené na kousky, tvaroh a s pomocí prstů nebo v kuchyňském robotu zpracujte či rozemněte na drobenku.
Do drobenky přelijte vzešlý kvásek a přidejte žloutky. Začněte od středu míchat a postupně přilévejte smetanu. Jakmile zpracujete všechnu mouku, přilijte jen tolik smetany, kolik je potřeba, aby vzniklo těsto s konzistencí plastelíny, tedy těsto, které se dá hníst.
Těsto vyklopte na vál nebo kuchyňskou linku a ještě deset minut hněťte – dolní částí dlaně těsto odtlačte po podložce od sebe, pak přehněte napůl, pootočte a totéž znovu a znovu. Pokud se těsto lepí, podsypte ho malým množstvím mouky – stačí tolik, co se vám vejde mezi prsty. Nakonec by těsto mělo být měkké a hebké jako dětská pokožka a téměř se nelepit k pracovní ploše. Předchozí dva body v postupu můžete snadno uskutečnit v kuchyňském robotu s hnětacím nástavcem.
Zpracované těsto zformujte do koule a ze všech stran lehce poprašte moukou. Vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na dostatečně teplém místě, stačí například v blízkosti teplého topení, používaného vařiče nebo jen tak na kuchyňském stole. Klidně na hodinu až hodinu a půl na těsto zapomeňte. Jakmile se k těstu vrátíte, mělo by mít zhruba dvojnásobný objem. Pokud do něj šťouchnete prstem a vytvoříte důlek, bude se důlek jen velmi zvolna a neochotně vyrovnávat.
Velký plech vyložte pečícím papírem. Těsto vyklopte z mísy a lehce ho prohněťte, jen co byste vytlačili vzduch. V několika etapách do těsta zapracujte umyté a okapané rozinky a většinu mandlí. Utvořte z těsta kouli, nejlépe to jde tak, že stále těsto ze dvou protilehlých stran zavítáte k sobě jako knihu a vzniklý spoj pořádně zmáčknete. Až to zopakujete několikrát z různých směrů a nakonec těsto otočíte spodní stranou nahoru, zjistíte, jak půvabný bochánek na vás vykouknul.
Bílek rozšlehejte vidličkou se dvěma lžícemi vody. Štětcem nebo peroutkou potřete mazanec.
Nyní znovu nechte hodinu až hodinu a půl kynout. Pokud tuhle fázi uspěcháte, mazanec zprudka dokyne v troubě a neudrží si svůj tvar. Riskovali byste popraskání.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Jakmile je dost teplá, vložte vykynutý mazanec. Po pěti minutách snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte dalších 40 minut. Zdá-li se vám, že příliš rychle hnědne, přikryjte ho kouskem alobalu.

Po vytažení z trouby poprašte své dokonalé dílo moučkovým cukrem, obložte ho velikonočním zátiším a podávejte s máslem, když už půst máme za sebou.

VIDEORECEPT NA DOKONALÝ MAZANEC

3+1 recept na nejlepší velikonoční mazanec | 100% ověřeno - 220133 - 3+1 recept na mazanec

3+1 recept na mazanec

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information