Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Bílkoviny při hubnutí? Mají zásadní význam při redukci váhy.

Bílkoviny nesmích chybět ve zdravém jídelníčku, ale oceníme je i při hubnutí a redukci váhy. ✔️ Proč vsadit na bílkoviny při hubnutí? To vše a mnohem více se dozvíte v našem dnešním článku.

"Chceš zhubnout? Omez jídlo!" Určitě jste podobnou větu slyšeli. Chyba lávky, takhle to nepůjde. A pokud vás tímto někdo uzemní s tím, že prostě moc jíte a jste tlustí, pošlete ho k šípku. Naopak, při hubnutí často jíte více, než běžně a při tom můžete opravdu hubnout.

Hubnutí je o správném poměru bílkovin, sacharidů, tuků. Omezením jídla tělu připravíte jen šok a podpoříte ukládání tuků do zásoby, protože se prostě připravuje na horší čas.

Pokud skutečně chcete zhubnout, musíte do svého jídelníčku zařadit především bílkoviny. Proč? Jaký význam mají při hubnutí? To vše se dozvíte v našem dnešním článku.

A jedna rada hned na úvod, respektive, myšlenka, která je často upozaděná. Někteří lidé se snaží zhubnout takzvaně „co nejrychleji a za každou cenu“ nezávisle na tom, co to s nimi do budoucna udělá. Neřeší, co to udělá s jejich tělem a celkově zdravím. Existuje řada doporučovaných diet, po kterých se hubne jedna radost, ale do jaké míry jsou tyto diety opravdu prospěšné a účinné? No, často úspěšné jsou, ale na úkor zdraví.

Pár motivačních slov na úvod

Hubnutí je běh na dlouhou trať. Vyžaduje změnu jídelníčku, trpělivost, pevnou vůli a celkovou změnu životního stylu. Do toho ještě musíme zahrnout trochu toho pohybu, který nesmíme opomenout. Are you ready?

Bílkoviny – proč je potřebujeme?

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem lidského těla. Neobejdou se bez nich svaly, kosti, kůže, napomáhají srážlivosti krve, zvyšují odolnost organismu před nemocemi a především podporují tělesnou i duševní aktivitu.

A než si představíme, jak moc důležité jsou bílkoviny, zkuste si s námi připravit zdravé snídaně vhodné nejen při hubnutí.

Jaký význam mají bílkoviny při hubnutí?

· vysoká sytící schopnost
· zrychlí metabolismus
· snižují chuť k jídlu – rozdělte příval proteinů rovnoměrně na celý den
· vyšší příjem bílkovin a omezení sacharidů donutí tělo využívat tuky jako palivo
· při hubnutí potřebuje spalovat kalorie – kalorie se spalují ve svalech a svaly ke své činnosti potřebují bílkoviny

Kolik bílkovin denně přijmout?

Obecně se uvádí 0,8 g bílkovin/kg tělesné hmotnosti. Pří intenzivním cvičení je možné množství navýšit až na 1,5 g bílkovin/ kg tělesné hmotnosti. Ovšem jde o individuální záležitost, důležitou roli hraje váš metabolismus.

Pokud nechcete přepočítávat příjem bílkovin, uvádíme základní referenční hodnoty pro obě pohlaví:

  • Muži – denně 56 g bílkovin
  • Ženy – denně 46 g bílkovin

Nezapomeňte rozvrhnout bílkoviny na celý den. V jedné porci dokáže tělo vstřebat a využít maximálně 30 g proteinů.

Ještě se pojďme podívat na ideální poměr bílkovin vůči sacharidům a tukům. Při hubnutí by to mělo vypadat následovně:

  • Bílkoviny: 15-20 % (množství můžete navýšit podle intenzity tréninku)
  • Sacharidy: 50-55 %
  • Tuky: 20-25% (hlídejte množství nasycených mastných kyselin)

A pokud potřebujete vybrat vhodný protein, máme pro vás pár tipů.

Nejlepší zdroje bílkovin při hubnutí

1. Živočišné bílkoviny

Mluvíme o nich jako o plnohodnotných proteinech – obsahují pro člověka všechny důležité esenciální aminokyseliny, tělo je dokáže lépe využít. Dejte si u nich pozor na skryté tuky a cholesterol. Ideální je libové maso (kuřecí, krůtí, králík, libové vepřové a hovězí), ryby, tvaroh, řecký jogurt, švýcarské sýry nebo vajíčka.

2. Rostlinné bílkoviny

Neobsahují všechny důležité aminokyseliny, proto je potřeba dbát na vhodnou kombinaci rostlinných zdrojů. Nejvíce bílkovin najdete v obilovinách, luštěninách a oříšcích.

Pokud vás zajímá, kde hledat bílkoviny v potravinách, máme pro vás zajímavý článek na toto téma.

Ketonová dieta – je vhodná?

Podstata ketonové diety spočívá ve vysokém příjmu bílkovin, nízkém příjmu sacharidů a v rozumném množství tuků. Tím je zaručeno, že tělo bude místo sacharidů spalovat tuky. Díky tomu samozřejmě rychle zhubnete.

Ale! Nízký obsah sacharidů může způsobovat únavu, budete se cítit bez energie. Vysoký podíl bílkovin bude zase chránit vaše svaly.

A jaký je závěr? Dlouhodobé praktikování ketonové diety není prospěšné zdraví. Z krátkodobého hlediska by to přicházelo v úvahu, proto doporučujeme např. 5denní sadu KetoDiet, kterou následně nahradíte vlastním řešení.

Takže jak zní heslo zdravého a přirozeného hubnutí? Bílkoviny! Určitě toužíte zbavit se hlavně tuku, nikoliv svalů. Pamatujte na to!


Bílkoviny při hubnutí? Mají zásadní význam při redukci váhy. - 222400 - Hubnutí a proteiny - proč je používat

Hubnutí a proteiny - proč je používat

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information