Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Bylinky na zánět močových cest - znáte je všechny?

Mezi bylinky na zánět močových cest patří například třapatka, lichořeřišnice větší, medvědice lékařská a další. ✔️ Stejně tak, v závěru nabídneme osvědčené recepty z bylinek na močové cesty.

Zánět močového měchýře

Zánět močových cest dokáže potrápit. Nejčastěji započíná typickým řezáním a pálením močovodů. Přičemž je to doprovázené pocitem plného měchýře, neustálou potřeby močit a celkově – nepříjemným svazujícím pocitem, který nám brání kamkoliv vyrazit.

Tyto příznaky pak doprovází zabarvení moči, zápach moči a často bolest v oblasti podbřišku.

Pokud se přidá teplota nebo bolesti zad především tam, kde bolí ledviny, může se jednat o zánět ledvin. Nepodceňte dopad zánětu močového měchýře a indicie, které mohou vést k zánětu ledvin.

Nejčastější příznaky zánětu močového měchýře:

  • nucení častého močení
  • bolest při močení
  • pálení, řezání při močení
  • močení velmi malého množství moči
  • zvýšená teplota
  • výskyt krve v moči
  • samovolný únik moči
  • výskyt bílých krvinek v moči

A další příznaky najdete v našem druhém článku, který se věnuje konkrétně a detailně příznakům zánětu močového měchýře.

Bylinky pro zánět močových cest

Neustálé nutkání k močení, bolest, pálení, řezání při močení. Zánět močových cest neboli cystitida. Co dělat, když se objeví, nebo když se objevuje opakovaně?

Povolejte na pomoc přírodu. Máme pro Vás seznam bylinek, které Vám pomůžou v horším případě zpříjemnit či zkrátit průběh onemocnění, v lepším případě ho zaženou.

V případě akutního zánětu jsou vhodné tzv. flavonoidy, ty mají protizánětlivý účinek a zvyšují odolnost kapilárních stěn. Naopak počkejte s užíváním jalovce, jeho silice zvětšují objem vyloučené moči, čímž sníží počet bakterií, co Vám nedělají dobře, ale na úkor dráždění ledvin. Flavonoidy najdeme například ve zlatobýlu, přesličce, nebo vrbovce.

Vhodné bylinky při zánětu močového měchýře ve zkratce:

  • medvědice lékařská
  • řebříček obecný
  • pampeliška
  • pýr plazivý
  • rozrazil
  • kopřiva dvoudomá
  • bříza
  • heřmánek
  • brusnice brusinka

a mnohé další bylinky, které si nyní představíme na následujících řádcích.

Přeslička rolní

Dalším flavonoidem je přeslička rolní. Má mírně protizánětlivé účinky. Významné jsou velmi silné diuretické (močopudné) účinky, dokonce takové, že je schopna rozpustit močové kameny. Pijete-li čaj z přesličky pravidelně, pročistí Vám krev, čímž podporuje správnou činnost kardiovaskulárního systému. Jako obklad se také přikládá na hnisavé rány.

Spojíme-li síly natě přesličky rolní, rdesna ptačího, třezalky tečkované a listu kopřivy, vznikne skvělá směs čaje na podporu bránění rozvoje zánětu močových cest.

Medvědice lékařská

Medvědice lékařská je známá také pod názvy hrozník, medvědík, polárníček a dalšími. Tento zakrslý keřík se podobá brusinkám (obě z čeledi vřesovcovitých) a má též podobné vlastnosti. Obsahuje fenolické glykosidy, třísloviny a další látky.

Její listy mají močopudné a dezinfekční účinky (a to především na močové ústrojí). Medvědice snižuje kyselost moči, což předchází vzniku močových kamenů, existující kameny dokáže rozpustit. Medvědici je vhodné užívat ve formě čaje (ale i čerstvých listů), v tomto případě si však musíme dávat pozor na správné dávkování, při vyšších či dlouhodobých dávkách bychom si mohli poškodit játra.

Brusinka velkoplodá

Asi nejznámějším bojovníkem proti zánětu močových cest jsou brusinky velkoplodé. Látky zvané proanthokyanidiny zabraňují bakteriím, aby se usazovaly na stěnách sliznice v močovém ústrojí.

Je proto mnohem jednodušší tyto bakterie vyplavit z těla. To znamená, že se infekce (tak rychle) nerozvíjí.

Zlatobýl obyčejný

Tato bylina obsahuje krom flavonoidů ještě triterpenové kyseliny a třísloviny. Má protizánětlivé, detoxikační a močopudné účinky. Proto má skvělý vliv nejen na močové cesty a močový měchýř, ale i na ledviny. Navíc podporuje látkovou výměnu.

Zlatobýl je vhodný i na řešení revmatických obtíží, prostaty, kožních problémů, ekzémů, hemeroidů a k hojení ran. Z bylinky se využívá nať a obvykle se popíjí ve formě čaje. V některých případech se s ní můžeme setkat v podobě tinktury.

Vrbovka malokvětá

Do třetice flavonoidů patří vrbovka malokvětá. Mezi dalšími látkami, které obsahuje, zmínímesteroly, triterpenové kyseliny a třísloviny. Stejně jako přeslička se pyšní diuretickými a mírně protizánětlivými účinky. Podobně jako zlatobýl se užívá k podpůrné léčbě prostaty. K léčebným účelům užíváme nať.

Bolestivé křeče způsobené zánětem močových cest zmírníme látkami se spasmolytickým účinkem, které obsahuje máta a řebříček.

Řebříček obecný

Řebříček možná užíváte při gynekologických obtížích či k podpoře správného trávení, ale pro zmírnění křečí je vhodný také v případě zánětu močových cest. A to nejlépe v podobě čaje. Vzhledem ke svým protizánětlivým účinkům najde uplatnění při ošetřování ran, puchýřů a zánětech dásní.

Byliny mají různé účinky, proč tedy jejich vlastností nevyužít – pro zpomalení zánětu připravíme čajovou směs. K zlatobýlu a řebříčku přidáme třapatku (echinaceu) a mochnu husí, dále trochu mochny nátržníku, dubové kúry a řeřichy potočnice (listy).

Rozrazil lékařský

Léčivka rozrazil zlepšuje stav močového ústrojí, snižuje cholesterol v krvi a podporuje metabolismus. Podobně jako zlatobýl se podává ve formě čaje při revmatických potížích, krom toho i při nechutenství. Ve formě kúry funguje jako očista při kožních problémech.

Pýr plazivý

Očistnou kúru zajistí kořen pýru plazivého. Je totiž diuretikum a odstraňuje toxiny z organismu, čistí krev. Úlevu přináší při cystitidě, ale i problémech se žlučníkem a játry. Ve formě obkladů zklidňuje vyrážky na pokožce.

Kopřiva dvoudomá

Jako elixír mládí pijte nalačno neslazený kopřivový čaj. Budete se cítit svěží a mladě. Obsahuje biogenní aminy, chlorofyl a minerály. Diuretické účinky pomůžou při vyplachování bakterií při zánětu. Využíváme nať a listy.

Lichořeřišnice větší

Stále větší oblíbenosti se těší přírodní antibiotikum: lichořeřišnice. Tato letnička se dá pěstovat v květináči na zahrádce či na balkóně. Chutná jako ředkvička.

Čerstvé květy a listy přidáte do salátu, nebo je spolu s lodyhami naložíte do octa. Radši než sušenou zvolte tinkturu, má silnější účinky. Protože lze lichořeřišnici používat opakovaně, je vhodná jako prevence či jako léčba opakovaných bakteriálních zánětu v oblasti urogenitálií.

Petržel zahradní

Ledvinám ulevíte také odvarem z petržele zahradní. Skvělá je jak samostatně, tak součástí bylinných čajových směsí.

Pampeliška lékařská

Hladinu cholesterolu v krvi snižuje také pampeliška. Pampeliška podporuje chuť, má příznivé účinky na trávení, zácpu a plynatost. Močovému ústrojí ulevuje svými močopudnými látkami. Z pampelišky využijeme jak listy, tak kořen.

Vřes obecný

Výčet léčivých bylinek zakončíme vřesem obecným, rostlinou s univerzálními účinky. V urologii využíváme jeho dezinfekčních, močopudných vlastností. Vřes při dlouhodobém užívání rozpouští močové kameny.

Nejúčinnější z vřesu je tinktura, účinky podpoříme koupelemi z vřesového odvaru. I vřes je vhodné kombinovat s ostatními léčivkami, dobře Vám udělá čajová směs s hluchavkou, heřmánkem, břízou a zlatobýlem.

A na závěr jedna rada – pokud vás trápí opakované záněty močového měchýře, je nutné dávat si obzvláště pozor na zadržování moči. Jakmile se vám chce na toaletu – běžte. Stejně tak vyměňte své krajkové prádlo za bavlnu. A co víc – nebojte se pít. Dodržujte pitný režim – nebojte se pít, bylinkové čaje, čistou vodu s citronem. Naopak, omezte v nápojích cukry.

Osvědčené recepty z bylinek na močový měchýř

Univerzální ledvinová čajová směs

Základní čajová směs vhodná k posílení ledvin a močového ústrojí. Budete potřebovat 40 g sušené natě celíku, dále 20 g sušené přesličky a 20 g truskavce. Byliny smícháme, zaléváme horkou vodou kolem 80 – 85 °C. Pijeme až 2x týdně zhruba 1 litr čaje po celý den.

Odvar z vřesu

Vřes je velmi vyhledávaná protizánětlivá bylinka, kterou ocení jak vaše trávicí ústrojí, tak močové cesty. Stejně tak je vyhledávaný při otocích. Základní recept na odvar je následující – zalijeme 2 lžíce sušeného vřesu celkem 0,75 l horké vody. Pijeme v průběhu celého dne.

Lahodný brusinkový čaj

V rámci brusinkového čaje je vhodné zmínit, že brusinka by neměla projít žádnou tepelnou úpravou. Proto doporučujeme tento postup – listy brusinky v množství až 20 g nadrtíme a zalijeme studenou vodou (cca 0,5 l). Následně přidáme až 10 ml vinného octa a necháme při pokojové teplotě louhovat až 24 hodin. Poté v průběhu dne vypijeme celé množství výluhu, ideálně po jídle. Další cestou je rozmixovat plody brusinky a zalít studenou vodou. Přidat citron a poté nechat macerovat. Opět postupně pijete daný výluh po celý den.

A pokud je vám to stále málo - máme pro vás dalši típy v podobě článku Babské rady na zánět močového měchýře.

Bylinky na zánět močových cest - znáte je všechny? - 226884 - Bylinky na močové cesty - babské rady

Bylinky na močové cesty - babské rady

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information