Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Jak ochránit klouby při cvičení a posilování? Neubližujte jim!

Jak chránit klouby při sportovní zátěži? ✔️ Co stojí za bolavými klouby? 100% ověřené tipy od profíků, jak ochránit klouby nejen při cvičení. Chránit klouby před dalším poškozením je základem snahy každého sportovce.

Když to na tréninku přeženete, přetížené svaly vás bolestí upozorní na to, ať si dáte od cvičení chvilku pauzu. U kloubů to ale tak nefunguje. Bolet začnou, až je narušená obnova kloubní chrupavky. A zpravidla ve chvíli, kdy začneme cítit klouby, je již pozdě.

Většina lidí se při prvním zabolení kloubů vzdávají toho co mají rádi a tím je cvičení či oblíbený sport. Možná jim to připadá logické, avšak toto omezení není nutné. Důvodem bolesti kloubů je zpravidla několik chyb, které jsou sice základní, avšak v průběhu let na ně můžeme zapomenout. Čeho se tedy vyvarovat? Které cviky přetěžují vaše klouby? A jak o klouby preventivně pečovat? To a mnohem více se dozvíte v našem dnešním článku na téma klouby.

Základní pravidla k ochraně kloubů nejen při cvičení

Jak jsme již uvedli, mimo suplementaci a správně provedené cviky je tu několik pravidel, které často opomíjíme, přesto jsou zásadní pro péči o klouby.

  •  Prohřátí kloubů

Tak jako je důležité se prohřát před cvičením, stejně tak si péči zaslouží i klouby. Pokud příliš přetěžujete neprohřáté klouby, tak dochází k jejich mikro poškození a často se ozvou bolestí. Přitom stačí tak málo, najít si vhodné cviky, které je vhodně prohřejí a připraví na zátěž. Vhodně vám může pomoci například mast Cannaderm Thermolka - hřejivé mazání.

  • Vsaďte na rekreační sporty

Ano, nemusíte být 100% v zátěži, permanentně posilovat. Zkuste například cyklistiku, lyže ale i chůzi. Já osobně doporučuji plavání, je ideální na rozhýbání.

  • Vhodně zvolená obuv

Často sáhneme po nejlevnějších, protože nevíme, zda nás to bude bavit. Nakupujeme boty na základě designu, ne funkčnosti. Ano, nezdá se to, ale boty jsou velmi silně spojené s klouby a jejich dopadem na klouby. Díky vhodně zvolené obuvi klouby tolik netrpí, odolávají nárazům a poskytují komfort při cvičení.

  • Proč vynechat cvičení při nemoci?

Občas je nám doporučováno cvičit a podpořit imunitu. Avšak z hlediska kloubů je přetěžujeme a tím dochází k jejich poškozování. Ovšem, pokud zvolíme vhodně vybrané cviky, pak se nemusíme bát cvičit ani při rýmě či nachlazení.

  • Chlad kloubům nesvědčí

Pozor na chlad. Zejména v období podzimu a na jaře, pokud běháte či chodíte plavat. Nevystavujte Vaše klouby při cvičení průvanu ani chladu. Snažte se klouby udržet v teple.

  • Nepřetěžujte klouby nejen při cvičení

Nejzřetelnějšími signály, že jsme naše klouby přetížili, jsou nejčastěji bolesti a otoky kloubů. Právě tyto problémy nás často vyřadí z tréninku i na několik dnů, což není žádoucí.

  • Vhodně zvolená strava pro klouby

Správná strava... Často opomíjená formulka, která je spojená nejen s podporou kloubů, ale taktéž s hubnutím, detoxikací či celkově se správnou funkcí organismu. Které suroviny zařadit mezi podporující klouby? Patří mezi ně velké množství bobulí a šťávy z nich, výrobky ze sóje, olivový olej, zelený čaj a potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako např. losos, vlašské ořechy apod. A tím rozhodně výčet nekončí, avšak je to základ, na který myslete. Případně doporučujeme doplnit stravu nápoji, které cílené podpoří klouby - zkuste třeba Amix Osteo drink.

Které cviky nejvíc „ničí“ klouby a jakými cviky je nahradit?

  • Benchpress – přetěžuje rameno
  • Tlak s velkou činkou za hlavou – přetěžuje rameno a krční páteř
  • Biceps ve stoji s velkou činkou – opět trpí rameno
  • Francouzský tlak k čelu – přetěžuje loket, rameno, zápěstí
  • Přítahy kladky širokým úchopem za hlavou – dostává zabrat opět rameno a k tomu krční páteř

Benchpress adekvátně nahradíte tlaky nebo rozpažkami s jednoručními činkami – tlaky činkami dlaněmi k sobě eliminují vnitřní rotaci ramene a kloub nebude tak trpět.

Tlaky s velkou činkou za hlavou nahraďte jednoručními činkami. Ke cvičení využijte svislou lavici. Činky se budou pohybovat za hlavu obloučkem a vy tak nemusíte hlavou uhýbat na stranu.

Biceps ve stoji s velkou činkou vyměňte za biceps přes lavičku, kdy je tělo mírně nakloněno. Ulevíte tak ohybačům ramenního kloubu, protože tímto cvikem zapojíte i svaly umožňující upažení.

Místo francouzského tlaku k čelu zkuste francouzský tlak s rovnoměrně drženými jednoručními činkami. Tento cvik ulehčí lokti (ten trpí nejvíce) a zápěstí.

Přítahy kladky širokým úchopem za hlavou nahraďte raději přítahy se širokým úchopem na horní kladce na šikmé lavici.

Jakým způsobem chránit klouby?

1. Doplňky na obnovu kloubních chrupavek

Pokud je trénink vaším každodenním chlebem, užívejte doplňky preventivně. Když nejste moc na prevenci, začněte doplňky užívat při nástupu potíží. Cíleně doporučujeme sáhnout po přírodní produktu Dědek kořenář Šípková směs.

2. Lehký trénink bez závaží

Když vás začínají bolet klouby a nechcete se vzdát cvičení, zvolte lehčí trénink bez závaží. Dejte kloubům prostor k regeneraci. Běžte plavat, zkuste nordic walking nebo jízdu na kole. A případně podpořte tělo vhodnou suplementací v podobě kloubní výživy.

Pokud se nechcete vzdát silového tréninku, zařaďte lehčí posilovací cviky, které dodají svalům sílu a podpoří stabilitu kloubů. Základní pravidlo zní: necvičit přes bolest!

3. Vhodná obuv

I správná obuv dokáže ochránit vaše klouby. Důležité je vybírat zdravotní obuv s pružnou podrážkou – tlumí nárazy.

Aby vás klouby při tréninku nezradily, naslouchejte signálům svému těla. Zkušenější sportovci prý dokážou rozlišit svalovou a kloubní bolest. Zkuste to taky. Když se bolavé klouby jednou objeví, můžou vás provázet klidně i celý život.


Jak ochránit klouby při cvičení a posilování? Neubližujte jim! - 222025 - Bolest kloubů při cvičení

Bolest kloubů při cvičení

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information