Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Jak se zbavit stresu? Zkuste tyto osvědčené tipy.

Znáte těchto 10 tipů, jak se zbavit stresu? ✔️ Připravili jsme pro vás ucelený návod, jak bojovat se stresem.Každodenní stres může ohrozit vaše zdraví. Nepodceňte ho!

Zatočme spolu se stresem

Věděli jste, že stres je jeden z nejdůležitějších faktorů, který negativně ovlivňuje naše zdraví? Vyplívá to z řady výzkumů, které prezentují přední zdravotnická zařízení. A co víc, aktuálně je stres brán jako závažná „civilizační“ choroba spojená s naším životním stylem. I proto se dnes zaměříme na to, jak se stresem bojovat, jak se ho zbavit a případně, které bylinky zvolit při péči o naši duši i tělo.

Najdete tady tipy a triky, jak účinné bojovat proti stresu. Samozřejmě existuje mnoho postupů, hlavní je si najít ten, který vám opravdu funguje.

Jak se zbavit stresu?

Nebudeme si nic nalhávat. Dnešní doba nahrává tomu, že jsou na nás kladeny stále větší nároky, které často působí negativně na náš pracovní i osobní život. Po čase se dostáváme do stresu a nevím, jak vykročit, abychom se z bludného kruhu dostali zpět do pohody.

Dnešní digitální doba internetu tomu vůbec nepomáhá. Pravě naopak vše ještě zhoršuje. Přátelství přes sítě, na sociálních sítích sledujeme rádoby úspěšné. To vše může ohrozit vaše zdraví, váš život. Naštěstí existuje celá řada metod, technik a cvičení, které pomáhají zvládat a zbavit se stresu. Je nutné však podotknout, že u každého je přístup jiný a neexistuje univerzální postup, jak se zbavit stresu. Na to pamatujte, až vám bude někdo vnucovat univerzální kapičky či úžasné dechové cvičení za tisíce korun. Je to ve finále jednodušší, než si myslíte. Často je potřeba si vše srovnat v hlavě.

Než se pobavíme o tom, co vlastně stres je, sepsali jsme pro vás pár tipů na bylinky, které by vám mohli pomoci. Za sebe doporučím Maralí kořen či Pupečník asijský, známý jako Gotu kola. Zkuste vyzrát na stres přírodní cestou…

Co je to stres?

Každého asi napadne otázka, jak vlastně stres definovat. Co to je ten „stres“, když se o něm tolik mluví. Ve zkratce je to reakce těla na změny, vnější svět či obrana před okolím. Reakce může být fyzická, mentální i emocionální. A každá si žádá své. Tělo se tímto stavem brání, hájí své funkce a snaží se zabránit nejhoršímu. Bohužel, často to „přehání“ a uvádí nás do stavu úzkosti až depresí.

Když vycítíme nebezpečí ať už je to skutečné nebo imaginární, tak obrana těla způsobuje reakci, kdy se vše zrychlí, zaktivizuje se obrana. Naše srdce zvýší tep, vyplavuje se hormon kortizol, a pokud působí tento stav dlouhodobě, může to negativně ovlivnit naše zdraví.

Na druhou stranu, ne vždy je stres považován za vyloženě „strašáka“ pro tělo. V době pravěku byl stres tím, co pomáhalo lidem přežít ve vypjatých situacích. I dnes ho můžeme vnímat pozitivně, pokud nám pomůže dosáhnout lepších výsledků či stimulovat naše snažení.

Nebudeme si nic nalhávat, neznám snad nikoho, kdo by stres neznal. Vnímání se liší a proto je potřebné tyto rozdíly řešit i v rámci diagnostiky a řešení. Ovšem v čem se shodneme, stres by měl být dočasný, ohraničený časovým úsekem našeho života. Pokud trvá dlouhodobě, zahráváme si s životem. Tělo se při krátkém působení umí vrátit zpět do svých zajetých kolejí, ale dlouhodobě je stav neudržitelný.

Stres tak může být pozitivní i negativní. Pozitivně ho můžeme vnímat ve chvíli, kdy nás čeká ukončení projektu, těžká zkouška ve škole nebo svatba. Udrží nás v pohotovosti, bdělosti a zajistí, že se vyhneme nebezpečí. Stres se stává negativním a úzkostným, když člověk čelí neustálým výzvám bez úlevy, nebo relaxace mezi těmito úseky. Pak je potřeba se zastavit, oddechnout si a najít harmonii.

Mezi příznaky dlouhodobého působení stresu patří bolesti hlavy, vysoký krevní tlak či žaludeční obtíže. Často je stres doprovázen poruchami spánku. A co víc, dlouhodobý stres negativně působí na rozvoj chorob.

Věděli jste, že jedna z mnoha studií uvádí skutečnost, že stres může vést ke ztrátě paměti a zmenšení mozku? Proto nesmíme stres brát na lehkou váhu a naopak, snažit se mu čelit.

Já osobně, když jsem v úzkých, sáhnu po bylinkách. Skvělý je v tomto případě například eukalyptus, eventuálně stále nedoceněný ženšen.

Varovné příznaky stresu

Chronický stres, pokud naše tělo zatěžuje a přetěžuje, negativně dopadá a postupně zhoršuje zejména fyzické příznaky, mezi které patří mimo jiné:

1. Závratě

2. Náhlé bolesti hlavy

3. Poruchy trávicího traktu

4. Poruchy spánku

5. Vysoký krevní tlak

6. Dýchací obtíže

7. Nadměrné pocení

8. Nadměrná únava

9. Sexuální problémy

Jak se zbavit stresu?

Nebudeme vám nalhávat, cesta je dlouhá, ale odměna je slibná! Stres by neměl ovládat váš život, to vy! Tak pojďme a představme si pár způsobů, jak se stresem zatočit. Nebudete litovat.

1. Meditace vs. stres

Každý už o meditaci někdy slyšel. Málo kdo ji však zkusil. Ovšem, věděli jste, že i vědecké výzkumy tento postup kvitují při snaze omezit či zbavit se stresu? Dle výsledků meditace podporuje pozitivní změny v mozku, které nahrávají vnitřnímu klidu.

Nesporným bonusem je pak skutečnost, že lidé, kteří meditují, vykazují rozvoj v oblastech mozku, které se věnují učení, empatii a sebevědomí. Současně s tím schopnost odolávat stresu. Tak proč to nezkusit, když to asi opravdu funguje.

Cílem meditace je poznat sama sebe. Překonat hranice a zahloubat se do svého nitra. Odpočinou si uvnitř, podpořit svou tepovou frekvenci. Prohloubit dýchání a současně, posílit imunitu.

Když pravidelně medituješ, dáváš svému tělu všechny výhody hlubokého odpočinku. Právě tento stav je žádoucí. Uvolnit se, zbavit se zátěže a dopřát si chvíle pohody. Pokud stále váháte, zkuste to… Zkuste pár týdnů, třeba ráno. Nebo hned po práci, sednout na podložku a odpočinout si. Dát průchod emocím, zbavit se negativity. Porazte chaos ve vašem nitru.

2. Relaxace není meditace

Možná se zdá, že relaxace a meditace jsou to stejné. Opak je ale pravdou. I v rámci relaxace existuje řada technik, které uvolní vaše tělo i mysl. Avšak pozor, ne tak do hloubky, jako poctivá meditace. Relax si můžete dopřát každý den, meditace by měla být vaše posvátná chvilku.

V době relaxace zkuste například čaj z meduňky, který zpříjemní váš den.

3.  Cvičení? Pomáhá nejen při hubnutí!

Cvičení je jednou z nejdůležitějších věcí, kterou můžete udělat v boji proti stresu. Nezdá se to, ale pokud si zavedete rutinu, zabijete 2 mouchy 1 ranou. Prospějete svému tělu jak uvnitř, tak navenek. Zpevníte tělo, prospějete zdraví a případným bonusem je i redukce váhy.

Pravidelné cvičení pak vede z dlouhodobého hlediska ke zlepšení fyzické kondice, podporuje boj se stresem a navíc, zlepší vaše zdraví. Možná mi nebudete věřit, ale dopad má i na duševní zdatnost, snížení psychické únavy a podporu koncentrace. Využijte cvičení ve svůj prospěch, načerpejte zpět energii, kterou vám stres vzal.

Věděli jste, že cvičení podporuje produkci endorfinů v mozku? Tzv. „hormony štěstí“ toho umí mnohem více, než jen bojovat s pochmurnou náladou. Navíc, endorfiny mimo jiné napomáhají kvalitě spánku, což je ve stresových situacích žádoucí.

Největší výhody cvičení je, když budete pravidelně cvičit a měnit sestavy. Tu pravidelnost bychom nejraději podtrhli 100x! Pokud polevíte jednou, už se to veze. A časem opět sklouznete k nečinnosti, což přece nechceme.

Stačí si jen najít ty cviky, které vás budou bavit. Nemusíte to hrotit jako hvězda posilovny, ale postupně zkoušet, hledat a zařazovat do života rozličné cviky, které podpoří vaši snahu v boji se stresem. Zkuste proložit i aktivitami v podobě tance, procházek po okolí či plaváním. Uvidíte, že pohyb je prostě zábava, zaručeně.

4.  Smějte se na celé kolo

Ne nadarmo se říká, že smích léčí. A co víc, je opravdu zdarma… Rozdávejte ho, kudy chodíte. Je to silný lék, jež pomůže více, než si myslíte.

Zlepší vaši náladu, ochrání vás před stresem a co víc, dle výzkumů posiluje imunitní systém. Když jste ve stresu, není rychlejšího léku, než smích. Humor a smích vnese do života trochu klidu, rozjasní den, a pokud bude působit dlouhodobě, ulehčí vám od starostí a problémů. Ty nezmizí, ale třeba na ně budete nahlížet jinak.

Neberme ten život tak vážně. Občas je dobré vrátit se do dětských let, kdy jsme se smáli třeba celý den. Hloupostem, lidem kolem nebo příběhům, které jsme si vyprávěli. Zkuste to se mnou, usmějte se.

Věděli jste, že vydatný smích uvolňuje fyzické napětí a stres? Tělo se uvolní a tento stav prý vydrží až celých 60 minut! Úžasné, co myslíte…

Navíc, smích podporuje zdraví vaší oběhové soustavy. Zvyšuje průtok krve a díky dlouhodobému působení tělo snad i zapomene na své kardiovaskulární problémy.  

A pro ty, co chtějí shodit nějaké to kilo, máme dobrou zprávu. Pokud se budete smát až 15 minut denně, spálíte přes 40 kalorií. Bez posilovny, bez pohybu, prostě jen smíchem. A to už se vyplatí, co myslíte?

5. Poslech hudby

Poslech hudby může mít velmi hluboké relaxační účinky na naše tělo i mysl. Přední světové výzkumy se dopadu vhodně zvolených tónů na lidský organismus se zájmem věnují.

Pokud vhodně zvolíme typ hudby, může nám to přinést uspokojení, pocit klidu a pohody. Sníží se nám tepová frekvence, uvolníme si svaly. Užijeme si svůj okamžik.

Nehleďte však na doporučení, pokud si odpočinete u pořádného rocku, dejte si ho tam. Nenuťte se do klasicky či indiánských rytmů. Mohlo by to totiž mít úplně opačný efekt. A to není žádoucí.

Účinnost meditační a relaxační hudby na snížení stresu jsou prokazatelně vědecký dokázány. Ovšem jak již bylo několikrát zmíněno, každý reaguje jinak a proto je nutné tyto výzkumy brát s rezervou.

Pokud zrovna nemůžete ven, pusťte si zvuky přírody. Pokud toužíte řádit a smát se, dopřejte si pořádnej odpich. Dělejte to, co vás baví!

6. Mazlení a sex

Mazlení, líbání, objímání a sex – příjemné prožitky, které dokonale uvolní váš organismus. Myslete na příjemné, užijte si ten okamžik a zapomeňte na stres!

Dáte mi asi za pravdu, že sex je skvělý a zároveň nejpříjemnější způsob, jak se zbavit stresu. Ovšem pozor, pokud vaše tělo nedokáže vypnout, pak zbystřete. Vaše úzkost či stres se mohou naopak nezdarem ještě více prohloubit.

7. Pobyt v přírodě

Tento způsob mám opravdu ráda. Prostě se sbalit, vzít si s sebou to nejnutnější a vyrazit do přírody. Dle výzkumů prý stačí jen 30 minut v přírodě a naše tělo se začíná zbavovat stresových hormonů. Nepodceňte dopad přírody na náš organismus. Neodvracejte se k ní zády.

Zkuste se vrátit do rovnováhy třeba procházkou. A co vyrazit hned? Jaký skvělý nápad, že!

8. Na konci dne, dopřej si kvalitní spánek člověče

Nezdá se to, ale v době spánku naše tělo úžasně regeneruje. V době, kdy kvalitně spíme, naše tělo nabírá síly. Díky tomu pak dokážeme lépe reagovat na problémy či stres. Aby se vám dobře spalo, zkuste některé z bylinek – například levanduli.

9. Aromaterapie

Také se vám to občas stává. Jdete přírodou, jdete po ulici, jste na výletě a náhle ucítíte příjemnou vůni? Odkud ji znáte, že? Věřte mi, že esenciální oleje dokáží zázraky. Tak jako náhodné aroma, které vám připomene radostné chvíle.

Věděli jste, že existují vůně, které se v aromaterapii používají proti stresu? Nejčastěji se užívají bylinky jako rozmarýn, růže, citronová tráva nebo levandule. Nešlápnete vedle, ani když zvolíte například meduňku, kopřivu nebo šalvěj.

10. Vitamíny a probiotika

Závěrem nezbývá než upozornit na skutečnost, že pokud trpíte nedostatkem vitamínů a vaše trávení trpí, je čas nasadit a doplnit vhodné vitamíny, spolu s probiotiky.

Například vitamín C ocení v době, kdy je vaše tělo vystaveno zvýšenému zatížení. V době zimy pak doplňte i vitamín D, který nám chybí a má dopad na zvýšenou hladinu stresu.

Ptáte se ale, proč probiotika? Důvod je prostý – naše tělo je na tom tak dobře, jako naše střeva, potažmo celý travicí systém.

Co dělat, když to nefunguje?

Avšak, a teď budu upřímný, někdy prostě každému stres přeroste přes hlavu. V takovém případě, ve chvílích, když už to nedáváme, je vhodné uvažovat, zda nenastal čas, svěřit se do rukou odborníkům.

Nebojte se otevřít. Nebojte se o vašich problémech mluvit. Nasměrovat vás může projekt KPSYCHOLOGOVI, který vám pomůže s hledáním a nasměruje vás. Prostě a jednoduše – zbavte se strachu a nechte si poradit!

A navíc, mají i super Fejsbůůůůk, kdyby to pro vás bylo příjemnější, že v tom nejste sami!

Nyní jste již připraveni na to, zbavit se účinně stresu. Půjdete do toho s námi?

Jak se zbavit stresu? Zkuste tyto osvědčené tipy. - 222756 - Stres a jak se ho zbavit

Stres a jak se ho zbavit

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information