verze cz
verze cz
verze de
verze en
Outlet
Počet položek: 0 0,- Kč

Proč mě brní končetiny? Mravenčení nemusí být banalita!

Zná to každý z nás, když si přesedí či přeleží nohu či ruku. Typické mravenčení - brnění. ✔️ Pokud se však objevuje častěji a bez zjevné příčiny, může jít o příznak.

Co dělat, když mě brní končetiny?

Brnění končetin je nepříjemný stav, který může mít zcela banální příčinu, jako například přeležení nebo přesezení, kdy člověk cítí, jak mu končetina nefunguje a popřípadě jak mu v ní „mravenčí“. To zažil snad každý z nás.

Bohužel však může značit i vážné onemocnění, které není radno podceňovat, jako je například cukrovka.

Proč vzniká brnění končetin?

Možnou příčinou je krátkodobé nebo dlouhodobé utlačení nervů. Nervové vzruchy probíhají z mozku do všech orgánů našeho těla. Pokud je určitý nerv utlačen, tento fyziologický proces nemůže probíhat. Jakmile si ale rozcvičíme přeleženou končetinu, vzruchové nervy začnou opět pracovat, a funkce končetiny se obnoví.

Dlouhodobé utlačování nervu z nejrůznější příčiny znamená horší situaci. Brnění je v tomto případě časté a může být i neustupující. Nerv je trvale utlačován, a pokud se brzy nevypátrá příčina, dojde k nezvratnému poškození. Důležité je zavčas vyhledat lékařskou pomoc, a to nejlépe specialistu ve svém oboru- neurologa.

Vyšetření u neurologa

Hlavní problém je v mozku, kde probíhají vzruchy do celého organismu. Cílem vyšetření je upřesnit stupeň postižení a lokalizaci postižené tkáně, zda se jedná o poškození pouze jednoho či více nervů a v neposlední řadě, jestli je to problém periferní či centrální. Na základě vyšetření určí, jakým směrem bude terapie probíhat.

Základem je sběr anamnézy pacienta, jeho prodělaných onemocnění, lékaře dále zajímají užívaná farmaka pacienta. Samozřejmostí je odběr krve, který vyloučí zánět (například boreliózu), či autoimunitní zánět. Častým vyšetřením je elektromyografie, metoda, která zhodnotí vedení vzruchů nervovými vlákny. Další velmi komplexní metodou je magnetická rezonance. Neurolog nás na základě svého vyšetření může poslat k dalším specialistům, jako je neurochirurg nebo chirurg, kteří dovedou odstranit mechanickou příčinu útlaku nervu.

Onemocnění, která mohou způsobit brnění končetin

Nyní je načase si představit několik onemocnění, které mohou způsobit brnění končetin. Pro lepší strukturu si je rozdělíme na psychosomatická (způsobena naším psychickým rozpoložením) a somatická (způsobena probíhající nemocí)

Psychosomatická

Velmi často postihuje hysterické osoby nebo jedince, kteří prožili nadměrný akutní stres. Dochází u nich k hyperventilaci, což je stav, kdy dotyčný dýchá rychle a mělce. Z organismu se rychle se vydýchává oxid uhličitý, což vede k poklesu vápníku v krvi. Vápník zajišťuje svalovou činnost a při jeho nedostatku dochází právě k brnění končetin.

Další příčinou je alkoholismus, kdy nadměrné a dlouhodobé konzumování alkoholu vede k poruchách citlivosti a brnění končetin.

Somatická

Pojmem somatizace či funkční porucha označují lékaři stav, kdy má člověk tělesné příznaky, pro které však nelze najít žádnou organickou příčinu. Má se za to, že potíže v tomto případě nějak souvisejí s celkovým psychickým rozpoložením člověka.

1. Utlačený nerv

Tento stav vzniká z důvodu utlačení míšních nervů v páteři, a to z důvodu úrazu nebo častěji výhřezem meziobratlové ploténky, která utlačuje míšní nervy. Hlavním příznakem je bolest, porucha citlivosti a hybnosti. Základním předpokladem pro vyléčení je odpočinek, léky, fyzioterapie, v krajním případě operace.

2. Tetanie

Tetanie je nadměrná dráždivost nervů způsobující samovolné svalové kontrakce a křeče. Tetanii chápeme jako příznak neurologických chorob, nikoli jako samostatné onemocnění.

Příčinou je nedostatek vápníku, hořčíku a draslíku. Důvodem může být snížená činnost příštítných tělísek. Léčba spočívá v doplnění hormonů, vápníku, popřípadě hořčíku a draslíku.

3. Syndrom karpálního tunelu

Jedná se o poškození způsobené častým namáháním končetiny, často horních. Vzniká, pokud končetinu příliš často namáháme, a zároveň ji nedopřejeme dostatek odpočinku. Často postihuje zápěstí a ruce, dále předloktí a lokty (tenisový loket), anebo krk a ramena (syndrom zmrzlého ramene).

Projevuje se to bolestí, ztuhlostí, slabostí, křečemi. Léčba spočívá ve studených obkladech, podávání analgetik, operací.

4. Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza představuje velmi vážné a nevyléčitelné onemocnění. Je postižen mozek a mícha. Mravenčení končetin, zejména dolních lidé pociťují dlouho předtím, než je u nich onemocnění diagnostikováno. Mezi další příznaky patří poruchy zraku, křeče, poruchy zraku a rovnováhy, inkontinence a další.

5. Nedostatek vitamínů

Je potřeba neustále doplňovat vitamíny E, B1, B6, B12. Stejně tak zkuste změnit stravu - její skladnu. Dobré je doplnit vitamíny i preventivně.

Avitominóza se kromě brnění končetin projevuje například závratí, únavou a nevolností.

Další faktory způsobující brnění končetin

Mezi rizikovou skupinu patří léky využívaných k léčbě rakoviny, AIDS, epilepsie nebo na správné fungovaní oběhové soustavy. Při komplikacích je vhodné změnit léky nebo dávkování, ale vždy na základě konzultace s lékařem.

Další příčinou jsou infekční onemocnění (AIDS, žloutenka) nebo autoimunitní choroby (celiakie).

Závěr

Při potížích vždy vyhledejte lékaře a mějte na paměti, že články vám správnou diagnózu nikdy nezajistí, to musí vždy specialista. Lékař vám na základě vašich příznaků stanoví diagnózu a k ní odpovídající léčbu. Žijte zdravě, klidně, myslete pozitivně, to vše vám pomůže překonat nemoc.

Proč mě brní končetiny? Mravenčení nemusí být banalita! - 232517 - Proč mě brní končetiny

Proč mě brní končetiny

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opište kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookies. Používáním našich služeb souhlasíte s využíváním cookies. Děkujeme Vám.   Další informace