Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Proč nehubnu? Ale vždyť nejím, cvičím a tuky neznám!

Víte, jaká je nejčastější otázka při snaze zhubnout? "Proč nehubnu!" ✔️ Odpověď může být jednodušší, než si myslíte. Proč se právě vám nedaří hubnout tak, jak byste si přáli? Pojďte tomu s námi přijít na kloub!

Proč nehubnu? Ale vždyť nejím, cvičím a tuky nechci!

Dodržujete striktně jídelníček, který jste si nechali předepsat na míru? Pravidelně a poctivě cvičíte? Přesto však, vaše váha se zastavila na mrtvém bodě? Pak nezoufejte, nejste v tom sami.

Přepadají vás chutě skončit s tím? Pak vám nebudu lhát, tohle se někdy stává každému z nás. Nebuďte zoufalí, s našimi tipy se Vám podaří znovu nastartovat hubnutí. Věřte mi!

Neexistuje univerzální recept na životosprávu, který by všem zaručil, že se při jeho dodržování docílí vysněné postavy. Hubnutí má svá pravidla, ale vždy je nutné respektovat mimo jiné řeč těla. Jednak proto, že každý má jinou představu o vysněné postavě, jednak proto, že jsme každý jiný.

Někdy se i přes správně nastavený redukční výživový plán tělo zasekne. Prostě se ručička váhy zastaví na pár dnů, týdnů, někdy i měsíců. I přes pravidelnou fyzickou aktivitu se může stát, že kila dolů nejdou a tělo začne protestovat.

Proces hubnutí ovlivňuje široká škála různých faktorů. Víte, které to jsou? Pokud ne, pojďme si některé z nich představit.

1. Až moc si počítáte kalorie

Je pravdou, že mnoha odborníky je prezentováno počítání kalorií, důsledné dodržování tabulek a striktní výpočty každého sousta, které máte pozřít v blízké době. Bohužel, právě toto má často za následek skutečnost, že si spíše rozhodíte svůj metabolismus, než že si dopomůžete k fit postavě.

Neříkáme, nepočítejte kalorický deficit, stejně tak, naslouchejte svému tělu a uzpůsobte jídelníček svému životnímu stylu.

Proč se nikdy nedopočítáte?

  • Pokud srovnáte různé tabulky – hodnoty se v nich často výrazně liší (které jsou tedy správně, že?)
  • Kalorické tabulky neřeší, co vše – jaké živiny vaše tělo zvládne vstřebat (bílkoviny, tuky, cukry, aktivní látky obecně)
  • Váš somatotyp hraje roli – to ale kalorické tabulky často neřeší
  • Denní aktivita je různá – načasování stravy pak závisí na mnoha faktorech – to opět kalorické tabulky nezohledňují
  • Nikdy přesně nespočítáte, kolik kalorií vaše tělo spaluje v průběhu dne
  • Pevná vůle časem ochabuje – po pár týdnech už si opravdu nebudete chtít vše odměřovat, hlídat každý gram navíc a zapisovat – což může zapříčinit, že budete čím dál více ve stresu

Jste ve stresu

Ráno stoupnete na váhu – stres. Počítáte si kalorie u snídaně už 40 den v pořadí – stres. Jdete do práce a čeká vás stres. No uznejte – není to jeden z dalších důvodů, proč nemůžete zhubnout? A právě v tomto případě nastupuje tzv. hormon kortizol, který zvládá hromadit tuky v oblasti břicha. To potvrdily i studie, podle kterých trpí větším množstvím břišního tuku i ženy s BMI v normě.

Kvůli stresu se tělo připravuje na horší období, kdy bude potřebovat energii, aby nedošlo k vyčerpání. Takže prostě a jednoduše – zkuste se méně stresovat při hubnutí. Dopřejte si ranní rituál – ať už hudební patnáctiminutovku, jógu nebo delší procházku do práce.

A co že je to ten kortizol? Tento hormon jednoduše připravuje tělo na obranu či útok. Jakmile nás čeká „horší“ období – způsobí zvýšení hladiny krevního cukru, tak zvýší váš tlak. Tělo se doslova dostává do pozoru. Krátkodobě to možná zní dobře, dlouhodobě to ale je cesta k ukládání tuků v těle. Může za to skutečnost, že buňky přestávají ztrácet citlivost na inzulín, poklesá produkce testosteronu a oslabujeme si imunitu. Tělo odmítne spalovat tuky, naopak se naše tukové zásoby začnou zvětšovat.

Nepodvádíte trochu? Trochu víc?

Přes týden striktně dodržujete stanovený jídelníček, sportujete a držíte se? Pak tedy nevím. Anebo o víkendu občas zapomenete na nastavený plán? Pak zbystřete, tady je možná zakopaný pes. Tímto malým uklouznutím si vynulujete kalorický deficit, který jste si přes týden drželi na uzdě. Což má neblahý dopad na celý proces.

Ze začátku hubnoucího procesu nebo i ve chvíli, kdy máte pocit, že se hubnutí zaseklo, je vhodné si zapisovat, co sníte a vypijete. A opravdu poctivě! Možná díky tomu zjistíte, kde jste si přidali, nebo naopak, kde hrozí nedostatek. Právě ten je často spojený s funkcí našeho těla, kdy s v době „strádání“ ukládá tuky na horší časy.

Nedostatečný spánek

Věděli jste, že za nedostatkem spánku může být váš problém s hubnutím? Spánek kvalitní a dlouhý má totiž dle řady odborných studií pozitivní vliv na hubnutí. Jakmile jsme unavení, naše tělo volá po „dobití“ a my tak často saháme po sladkém, nezdravém či nevhodném jídle právě ve chvíli, kdy se to nejméně hodí.

Krátký spánek působící dlouhodobě pak může být rizikovým faktorem, který stojí za obezitou jedince. Doporučeno je tedy spát alespoň 7 hodin denně, a to pravidelně. Nikoliv 5 hodin dnes a 9 zítra. Tak to nefunguje!

Aby se vám dobře usínalo, vytvořte si rituál před spaním. Zkuste si připravit bylinkový čaj z meduňky nebo heřmánku, začtěte se do své oblíbené knihy, nebo si jen tak povídejte. Omezte světlo na minimum, zkuste vypnout dříve televizi či PC a hlavně, než půjdete spát, pořádně vyvětrejte. Ten rozdíl pocítíte již po pár dnech.

Skrytá hrozba - hormonální nerovnováha

Budeme se opakovat, ale s hubnutím je přímo či nepřímo spojena řada hormonů. Jmenujme například hormon testosteron a estrogen, již zmíněný kortizol, inzulín či hormony štítné žlázy. Každý jeden společně mají dopad na úspěch naší snahy zhubnout.

Jak se taková hormonální nerovnováha projevuje?

  • v průběhu dne jste jednou unavení, jindy plní energie
  • zadržujete vodu v organismu – cítíte se zavodnění
  • napříč veškeré snaze se vám nedaří zhubnout
  • oblast břicha je vám zapovězena – prostě tam nemůžete shodit ani gram
  • cítíte poruchy soustředení
  • padají vám vlasy, vousy
  • trpíte kruhy pod očima

Nemáte čas na hubnutí?

„Nemám čas“ – nejčastější problém dnešní generace. A co víc, nejčastější problém při hubnutí. Z praxe vím, že těmi opravdovými překážkami, když už optimálně sami sobě nastavíme motivaci, bývá, že vlastně nevíme, jak začít, co bude fungovat právě na mě a hlavně, jak pokračovat.

Takže věřte nebo ne, tato výmluva je ohraná a dá se říct, nejčastější.

Zkuste se zamyslet, kde uspoříte nějakou tu minutku. Když si je pak sečtete, možná zjistíte, že přece jen trochu toho času máte. A ten by se měl využít, co myslíte? Třeba cvičením, pohybem na čerstvém vzduchu nebo plánováním jídelníčku na další týdny.

Řeč vašeho těla

Pokud jídelníček, který jste si zaplatili, přestává fungovat, je čas na změnu. Je totiž možné, že si na něj tělo již zvyklo, což může mít na následek výrazné zpomalení nebo úplné zastavení hubnutí. Co se s tím dá dělat?

Nedržte jídelníček s kalorickým deficitem déle než 2 měsíce. I vaše tělo si potřebuje odpočinout od této rutiny. Alespoň na jeden až dva týdny navyšte denní příjem kalorií. Jakmile se tělo trochu „rozjede“, vraťte se zpátky k redukčnímu jídelníčku. Neznamená to však, že v tomto relativně volnějším období můžete navštívit fast food či si doma dopřávat bláznivé večírky plné obžerství. Můžete lehce „zhřešit“, aby tělo dostalo nový impulz, rozjel se tím znovu metabolismus a nastartovalo se znovu hubnutí. Avšak myslete na to slovíčko „lehce“, jinak sklouznete zpět.

Malá denní aktivita, tzv. NEAT

Vy jste ještě nikdy neslyšely slovo „NEAT“ ve spojení s hubnutím? Pak zbystřete, i to může být jeden z důvodů, proč se vaše hubnutí zastavilo. NEAT znamená celkový součet energie, který vydáte díky každodennímu pohybu. Ideálním řešením je navýšení denních aktivit. Místo autem vyrazit do práce pěšky, vystoupit o pár zastávek dříve, nebo si vyšlápnout domů po schodech. Zkrátka se snažte aktivně vyhledávat pohyb, kdykoli je to jen trochu možné.

Výmluva na genetiku je lákavá

Hodně lidí po skončení diety časem nabere zpátky kila, která pracně shazovali. Odborně se nazývá tento proces JO-JO efekt.

To nás potká, pokud se člověk vrátí ke svému původnímu životnímu stylu. Mnozí z nás, a možná i vy, to následně svádíte na genetiku. Vždyť přece rodiče, prarodiče mají také nějaké to kilo navíc, takže proč bych já měl/měla být jiný/jiná.

Ano, genetika hraje při hubnutí svou roli, dědíme i určité predispozice. Naši genetickou výbavu ovlivňuje i to, jak naše matka žila před těhotenstvím a v jeho průběhu.

Geny nám neurčují to, kolik budeme v životě vážit, ale ovlivňují dispozici k tomu, jak moc budeme po čem přibírat a jak snadno se nám bude dařit váhu si udržet.

Před samotným početím, během těhotenství, ale i v době kojení je ideální dodržovat zdravý životní styl. Jíst kvalitní stravu, věnovat se pohybu a myslet na sebe i své dítě.

Každý může svou váhu zredukovat, důležité je se nevzdávat! A nedoporučujeme svádět svoji váhu na genetickou výbavu nebo predispozici. Takto to opravdu nefunguje. Je to ve vašich rukou.

Nezadržujete vodu? Nemáte nafouklé bříško?

Dlouhotrvající problémy s trávením, pocity zavodnění a nafouklé nohy – to vše může vyvolávat dojem, že přibíráte nebo že vaše váha stagnuje. Za těmito obtížemi mnohdy stojí dlouhodobý stres, zácpa, často i nedostatek spánku. Někdy to může být jen nevhodná skladba jídelníčku nebo potravinové alergie. Nezřídka za tímto jevem stojí hormonální změny, obzvláště v období menstruace u žen.

Spoustu žen poměrně často trápí před začátkem menstruace zažívání. Někdy jej doprovází taktéž pocit nafouknutého břicha a zvýšené chutě na sladké. Zmírnit tyto potíže může v tomto období např.užívání hořčíku.

Myslete i na to, že se vyplatí dopřát si kvalitní spánek. Chodit spát v přibližně stejnou dobu. Někdy můžeme únavu, právě z nedostatku spánku, kompenzovat větším množstvím jídla nebo konzumací jednoduchých sacharidů, protože ty dodávají rychlou energii, ale často se následně podepisují na váze. Tak proč nezačít tím, co přece můžeme ovlivnit.

V jídelníčku je dobré eliminovat potraviny, které vám způsobují potíže, ať už nadýmají nebo způsobují jiné obtíže.

Každý zdravý jídelníček na hubnutí by měl být vyvážený. Ideálně uzpůsobený individuálním potřebám každého z nás. Dobrý nutriční terapeut se vás vždy na začátku spolupráce zeptá, co jíte, jakou stravu preferujete a co obvykle nakupujete. Na základě informací, které od vás dostane, se pokusí sestavit vám jídelníček na míru.

Základem každého úspěšného hubnutí je vyvážený životní styl – dostatek spánku, pohyb nejlépe na čerstvém vzduchu, vyvážený jídelníček. Když člověk občas zhřeší, nic ne neděje, ale je potřeba to dorovnat v příštím jídle. Nicméně rada na závěr: „Hubnutí začíná především ve vaší hlavě.“

Proč nehubnu? Ale vždyť nejím, cvičím a tuky neznám! - 222653 - Proč nehubnu? Tipy a rady.

Proč nehubnu? Tipy a rady.

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information