Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

TOP 10 ořechů, vhodných nejen při hubnutí

Jezte ořechy! Proč? ✔️ Do zdravých jídelníčků patří určitě i ořechy, a to včetně období hubnutí. Dle řady studií jsou ořechy mimořádně bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vitaminy, minerály a další rostlinné mikroživiny.

Ořechy a hubnutí - jak to doopravdy je?

Jistě mi dáte za pravdu, že ořechy jsou velmi zdravou pochutinou, která našemu tělu rozhodně prospívá. Nicméně, jak se v tom vlastně vyznat, že? Je tolik druhů, které na trhu nyní máme. A každý máme rád něco jiného. Já si dopřávám arašídy, jiný miluje kešu a vy třeba vyznáváte vlašáky z vlastní zahrádky.

Ať si rádi dáte ty nebo ty, je jasné, že díky nim prospíváte svému srdci i cévám. Současně, ořechy obsahují další látky, které potřebujeme pro správnou funkci našeho organismu.

Najdeme v nich bílkoviny, vlákninu, železo, kyselinu listovou, hořčík, vitaminy K, E či B1. Stejně tak ale, až 50 % váhy tvoří tuky. Sice zdravé, přesto tuky. A proto na to myslete při hubnutí a jejich konzumaci.

Ano, to je častým důvodem, proč po něm nesáhneme, když hubneme. Věděli jste ale, že při správném dávkování a vhodném poměru, můžou být ořechy prospěšné? Mají mnoho benefitů pro naše zdraví, těžko určit jeden, je jich tolik. Z nutričního hlediska pak obsahují hodně bílkovin a zdravých tuků.

Už se tedy určitě ptáte, jak je to tedy s oříšky při hubnutí? A ještě nejjednoznačnější bude má odpověď – neexistuje ta správná. Avšak, omezením je počet kusů oříšků za den.

Není to jednoznačné, nicméně návodem by vám mohl být tento přehled. Zatímco při redukci hmotnosti je doporučené množství oříšků omezeno na pět až deset kusů, při běžném stravování jich můžeme jíst víc.

Kolik jakých druhů ořechů tedy můžeme sníst, aby nedošlo ke zhatění snahy zhubnout? Ovšem, berte to s nadhledem a myslete na podíl ořechů při sestavování jídelníčku.

Jak oříšky dávkovat ve fázi hubnutí?

  • Vlašské ořechy – 4 - 7 kusů
  • Pistácie – 15 - 30 kusů
  • Kešu – 10 - 18 kusů
  • Para – 4 - 6 kusů
  • Mandle – 12 - 20 kusů
  • Vlašské ořechy – 6 – 8 kusů
  • Pekanové ořechy – 3 – 5 kusů

TOP 10 ořechů, které doporučujeme zařadit do života

Nyní se již podíváme na ty oříšky, které se vyplatí vzít v potaz, ať už hubnete či je cílem podpořit váš organismus. Díky jejich obsahu aktivních látek nebudete litovat. A stačí jich opravdu jen pár - stačí jen vybrat ten správný a vhodně ho zařadit do jídelníčku.

1. Vlašské ořechy – srdcovka nabitá antioxidanty

Vlašáky patří jasně mezi TOP ořechy. Vlašské ořechy jsou v co nejpřirozenějším stavu velmi zdravé, ale neměli bychom jich konzumovat příliš. Ostatně, jako většinu ořechů.

Nejzdravější jsou v co nejpřirozenějším stavu, když mají ještě bílou nahořklou slupku. Na obohacení jídelníčku postačí 4 - 7 kousků maximálně. Při hubnutí určitě mnohem méně... Víc rozhodně ne, jde o jedny z nejkaloričtějších ořechů! Když budete dodržovat „správné dávkování,“ mohou napomoci při hubnutí, což dokazuje řada vědeckých studií.

Ve vlašských oříšcích najdeme pořádnou dávku zdravých omega-3 nenasycených tuků. Žádné jiné ořechy se jim v tomto směru nevyrovnají. I proto jsem je zařadila do popředí. Je důležité na ně myslet. Navíc, obsahují spoustu vitamínů a minerálů – draslík, hořčík, selen, mangan, zinek, vápník a měď. Velkým plusem je velké množství antioxidantů, které chrání naše tělo před buněčným poškozením.

Ze zdravotního hlediska, na základě řady odborných studií, vlašské ořechy fungují jako prevence před srdečními onemocněními či cévními chorobami. Snižují díky obsahu Omega 3 taky hladiny cholesterolu. Podle některých studií podporují rozvoj mozku a inteligence, proto bývá jejich konzumace doporučována také starším dětem.

 

2. Lískové ořechy

Podobně jako vlašské ořechy patří i lískové oříšky k poměrně tučným. Obsahují hlavně mononenasycené tuky, které příznivě působí na hladinu LDL cholesterolu – toho „špatného“ cholesterolu. Ten je poté v důsledku nositelem látek, jež ucpávají cévy.

Lískové ořechy sou naprosto ideální pro cukrovkáře druhého typu. Taky velice příznivě ovlivňují náš zrak. A ve stáří jejich pojídání pomůže zpomalit proces stařecké demence.

Z nutričního hlediska najdeme v lískáčích hodně vitamínů a minerálů - železo, mangan, hořčík, vápník a vitamín E.

3. Arašídy

Možná budete namítat - arašídy přece nejsou ořechy, i když je za ně považujeme. Ve finále však mají blíže k fazolím. A ano, napříč tomu, že jako ořech vypadá a i chutná! Věděli jste, že v burácích je více živin, než v potravinách živočišného původu?

Obsahem bílkovin, sacharidů, zdravých tuků, vápníku, hořčíku, draslíku, vitamínů B1, B3 a vitaminu E překonají arašídy maso i vejce! Obsahují pouze malé množství nasycených tuků. V drtivé většině tuky v arašídech reprezentují mononenasycené mastné kyseliny. I když jsou buráky po nutriční stránce pecka, moc to s jejich pojídáním nepřehánějte – mají hodně kalorií.

Buráky obsahují také poměrně vzácnou látku - tzv. resveratrol. Této látce jsou připisovány mnohé pozitivní účinky, od antioxidačních, přes vliv na hubnutí. Často je spojována s kardiovaskulárním systémem - odtud pak spojení s červeným vínem, které resveratrol taktéž obsahuje.

A proto se při hubnutí držte na uzdě! Eventuálně - doplňte jimi svůj jídelníček, avšak s rozmyslem. A pozor na alergie - arašídy jsou opravdu velmi silným alergenem.

4. Mandle

Pokud toužíte shodit nějaké to kilo navíc, pak byste měli zbystřit. Jak potvrdila nejedna studie, mandle dokáží stimulovat organismus k hubnutí. Věděli jste, že v Americe dokonce byla velmi populární mandlová dieta? Ovšem, řadí se mezi ty extrémní, nedoporučujeme ji zkoušet!

Kromě vlákniny mandle obsahují taky hodně antioxidantů a vitamínu E – společně regulují hladinu špatného cholesterolu v krvi a také příznivě působí na hladinu krevního cukru. Zmiňovaný obsah vlákniny pozitivně ovlivňuje činnost střev. A kolik mandlí můžeš denně snít? Maximálně 20 jader, při hubnutí pak ještě méně.

5. Pistácie

Ze všech zmíněných ořechů jsou relativně málo kalorické pístácie zaručeně vhodnou alternativou ořechů při hubnutí.

Pozitivní vliv mají pistácie taky na imunitu a cévní systém. Obsahují taktéž hodně antioxidantů, vitamín A, E, B6 a thiamin.

Ostatně, věděli jste, že pistácie poznal člověk už před 7 000 lety př.n.l. a konzumuje je s chutí až do dnešních dnů. Je to i díky tomu, že pistácie mají kromě vysokého obsahu vlákniny také vysoký obsah bílkovin a to 20 g na 100 g.

Více se pak o účincích pistácií dozvíte ve studii univerzity Cambridge.

6. Para ořechy

V para oříšcích najdeme dle řady studií více než 100% dávku selenu, který patří mezi silné bojovníky proti rakovině. Měď, hořčík, fosfor, zinek, mangan, vitamin E a B1 a mnohé další - na tyto živiny jsou para ořechy bohaté.

Avšak, pozor na dávkování - jsou vysoce kalorické a proto jich stačí jen pár. Stačí maximálně 2 - 4 jádra.

Jako pro arašídy, i zde platí upozornění na alergeny - kromě nebezpečí předávkování selenem (maximální dávku přesáhneme již při 4 jádrech), hrozí ještě alergická reakce, jejíž příčinou je jeden z typů albuminu.

7. Piniové ořechy

Piniové oříšky jsou skvělou volbou pro redukční dietu, protože podporují spalování tuků. Z dalších zdravotních benefitů snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Piniové ořechy můžeme přidávat i do salátů, omáček nebo exotických jídel – chutnají v nich výborně!

8. Kešu

V kešu oříšcích najdeme až čtvrtinu doporučené denní dávky hořčíku. 

Hořčík podporuje paměť, zlepšuje imunitu, pomáhá s anémií a zpomaluje proces stárnutí.

Kromě hořčíku jsou kešu ořechy bohatým zdrojem železa a zinku. Pomáhají dokonce při revmatických bolestech. Tím však výčet nekončí, vznikla řada návazných studií, které potvrzují či naopak vyvrací řadu domněnek o kešu ořeších.

A to nejlepší nakonec – kešu ořechy patří mezi méně kalorické, denně můžeš snít až 16 jader!

9. Makadamové ořechy

Po méně kalorických kešu oříšcích vám nyní představím doslova kalorickou bombu. Tou jsou makadamové ořechy, jež obsahují velké množství mononenasycených tuků.

Mají vliv na obsah cukru v krvi, krevní tlak i cholesterol. V neposlední řadě pak - při hubnutí je rozhodně nevolte jako dominantní v jídelníčku.

10. Pekanové ořechy

Jako poslední vám představím pekany, které mám velmi ráda. Bohužel, podobně kalorické jsou právě tak, jako ty makadamové.

I přesto ale mají hodně zdravotních benefitů –  mimo jiné snižují cholesterol, hladinu špatných tuků a zabraňují ukládání tuků do tepen.

Závěrem o ořeších při hubnutí a nejen při něm

Jistě už nyní tušíte, že ořechy by měly mít pevné místo ve zdravém jídelníčku. Jejich kalorickou hodnotu vyvažují zdravotní benefity a obsah důležitých vitamínů a minerálů.

I když podle nutričních tabulek patří ořechy k tučným pochutinám, obsahují především zdravé omega-3 mastné kyseliny a mononenasycené tuky.

Při jejich dávkování se stačí řídit pravidlem „všeho s mírou!“

TOP 10 ořechů, vhodných nejen při hubnutí - 224527 - Oříšky nejen při hubnutí

Oříšky nejen při hubnutí

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information