Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

100% přírodní zdroje vitamínů a kde je najít

Vitamíny jsou součásti naší stravy, které jsou nezbytné pro fungování našeho organismu. ✔️ Jaké jsou nejlepší zdroje vitamínů? Věřte mi, přijdou vhod každému, kdo se chce cítit ve svém těle dobře.

Přírodní zdroje vitamínů

Starat se o vlastní zdraví je in. Ať už sportujete kvůli vzhledu, potřebě upravit svou váhu, nebo se sportu věnujete profesionálně, jde ruku v ruce se správně nastaveným tréninkem také odpovídající výživa. A právě zde dělá mnoho lidí zásadní chybu! Poctivě si hlídají poměr bílkovin, tuků a sacharidů, ochotně kupují speciální sportovní výživu a doplňky, ale zapomínají na velmi podstatnou výživovou složku. Vitamíny a minerály. Jejich deficitu přitom dosáhnete snadno, u některých stačí jeden jediný trénink a spotřebujete doporučenou denní dávku těchto látek. Pokud i vy patříte mezi ty, kterým by navýšení příjmu vitamínů a minerálních látek prospělo, čtěte dál.

Nedostatek vitamínů můžete mít kvůli špatné životosprávě, nevhodným dietám, častému zvracení či nechutenství, v souvislosti s některou chronickou chorobou, při užívání některých léků. Svou roli zde hraje také životní styl (sport, kouření, alkohol) a v neposlední řadě věk.

Jak vitamíny doplnit

První reakcí na nedostatek některého z vitamínů nebo minerálů bývá obvykle cesta do lékárny a nákup vitamínových doplňků. Ano, v některých případech je pořízení takové koncentrované formy prospěšné a nutné. Je ale potřeba zvolit správnou variantu, u které je vysoký podíl vstřebatelnosti.

Mnohem snazší cestou tak je využívat přirozených zdrojů těchto cenných látek. Stačí dodržovat zásady zdravého stravování a před průmyslově upravenými potravinami dát přednost těm základním. Ideálně takovým, které byly vypěstovány v souladu s pravidly ekologického zemědělství a od pěstitelů v okolí. Nevhodné pěstování, převoz na dlouhé vzdálenosti a špatné skladovací podmínky totiž obsah prospěšných látek v potravině drasticky snižují.

Pozor na úpravu

Stejně jako nevhodnou manipulací, tak také chybami v nákupu a přípravě pokrmů se můžete o vitamíny a minerály připravit. Jestliže se například vyhýbáte tukům, pak máte zaděláno na zdravotní potíže.

Hned čtyři z vitamínů – A, D, E, K – jsou rozpustné v tucích, pro jejich vstřebatelnost tak jsou tuky nezbytné. Volit byste ale měli ty zdraví prospěšné, zařaďte proto do jídelníčku tučné ryby, semena a ořechy.

Zelenina a ovoce obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek v syrovém stavu, kde to je možné proto preferujte tento způsob konzumace. Kde je zapotřebí tepelná úprava, dejte přednost vaření v páře.

Vitamíny a kde je najdete:

  • Vitamín A - játra, vejce, sýry, listová zelenina, rajčata, mango, papája, chlorella, spirulina. V mrkvi naleznete tzv. beta-karoten, provitamín, ze kterého si tělo v případě potřeby dokáže vitamín A vyrobit.
  • Vitamín D - rybí tuk, plody moře, žloutky, máslo, mléko, prospěšné je i sluneční záření
  • Vitamín E - luštěniny, rostlinné oleje, zelenina, ořechy
  • Vitamin K - listová zelenina, rajčata, olivový olej a další

Pozor, výše uvedené vitamíny jsou rozpustné v tucích, jejich vylučování z těla je pomalejší a může u nich dojít k předávkování. V drtivé většině případů se to týká jen užívání syntetických vitamínů v podobě doplňků stravy, ale ani jednostranně zaměřená výživa není pro tělo optimální. Nadbytek vitamínů je stejně špatný pro zdraví, jako jeho nedostatek.

Zkuste oblíbené produkty od VitaHarmony, které oceníte v době, kdy nemáte po ruce potřebné přírodní zdroje.

 

  • Vitamín C - ovoce a zelenina
  • B1 (thiamin) – vnitřnosti, žloutek, mléko, ryby, česnek, klíčky, droždí, otruby, ovesné vločky
  • B2 (riboflavin) – játra, mléko, sýry, vajíčka, dýňová semena, mandle, avokádo
  • B3  (niacin) – libové maso, obilné klíčky, arašídy, datle, fíky, švestky
  • B5 (kyselina pantotenová) – kvasnice, ledviny, rýže, otruby, ořechy, drůbež, melasa
  • B6 (pyridoxin)  - klíčky, játra, ryby, sója, vejce, melasa, pohanka, kapusta
  • B12 (kobalamin) - červené maso, sýry, ryby, mléčné výrobky, miso
  • B 13 (kyselina orotová) – podmáslí, syrovátka, zelenina
  • B15 (kyselina pangaminová) – žloutky, srdce, listová zelenina, obilné klíčky, kvasnice
  • Kyselina listová – zelená listová zelenina, mrkev, kvasnice, játra, meruňky, avokádo, fazole, celozrnné pečivo
  • Vitamín F (nenasycené mastné kyseliny) – rostlinné oleje, semena, klíčky, avokádo, mandle
  • Vitamín P (rutin) – pohanka, černý rybíz, třešně, citrusy, borůvky, šípky

Zdroje minerálů

  • Vápník - ořechy, luštěniny, ryby, sýry, mléko a mléčné výrobky
  • Zinek - játra, ledviny, maso, ryby, mléčné výrobky, semena a ořechy
  • Hořčík - špenát, semena, luštěniny, kvalitní kakao a čokoláda
  • Železo - maso, luštěniny, třešně, jahody, špenát, brokolice, chřest
  • Draslík – citrusy, rajčata, řeřicha, listová zelenina, brambory, fazole
  • Sodík – mořská sůl, celer, červená řepa, artyčoky
  • Jod – mořské ryby a plody moře, cibule, citrony, zelí
  • Fosfor – celozrnné pečivo, ořechy, okurky, řeřicha, vojtěška, hlávkový salát
  • Selen – klíčky, otruby, cibule, brokolice, kukuřice
  • Chrom – klíčky, máslo, zelenina, krůtí maso, ústřice

 

 

Z čeho čerpat vitamíny v zimě?

Co bylo v zimě osvědčeným zdrojem vitamínů pro naše předky, může být i dnes cenným zdrojem pro náš organismus. Rádi vám přineseme pár tipů, které souvisí s doplněním vitamínů v zimě.

  

  • Hlávkové zelí

Často se hlávkovému zelí říká "lék chudých". Své jméno získalo díky vysokému obsahu vitamínů, například vitamíny C, B1, B6, H, kyselinu nikotinovou, pantotenovou, listovou, betakaroten (provitamín vitamínu A) a dokonce také vitamín U. 

Šťáva z hlávkového zelí je silné přírodní antibiotikum, dokáže zabít i takové bakterie, jako je zlatý stafylokok nebo bakterie tuberkulózy.

  • Mrkev

Stálice, která je však často opomíjená. Mrkev je bohatým zdrojem nejen betakarotenu, najdeme v ní rovněž vitamíny C, E, K, minerály, vlákninu, lehce stravitelnou glukózu, éterické oleje.A to už za to stojí, co myslíte?

Vychutnat si ji můžete syrovou, nebo dušenou, jak je libo. Mrkev můžete konzumovat i ve formě šťávy, kromě zdravého, chutného a sladkého nápoje, plného vitamínů, získáte detoxikační prostředek, který ocení nejen vaše játra.

Tak co myslíte, zařadíte letos v zimě mrkev do svého jídelníčku?

  • Cibule

Ano, i cibule může být cenným zdrojem vitamínů pro náš organismus. Tato zdánlivě obyčejná zelenina je u našich babiček osvědčeným přírodním lékem při chřipce i angíně. Stačí prosypat cukrem, dát do sklenice a nechat pustit šťávu.

Kromě allicinu, látky, která jí propůjčuje účinky silného přírodního antibiotika, v ní najdeme velké množství minerálů, flavonoidy, vitamíny skupiny B, zejména vitamín B9 (kyselina listová), vitamín C, E a provitamín vitamínu A.

  • Jablka

Toto oblíbené ovoce v sobě ukrývá doslova vitamínový poklad. Kromě vitamínu C v něm najdeme vitamíny A, E, K, B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou, niacin, kyselinu listovou, biotin, cholin.

Jablko je klasika, kterou doporučujeme nejen v zimě. Tak pojďte do toho s námi i vy.


100% přírodní zdroje vitamínů a kde je najít - 222401 - Kde najít vitamíny?

Kde najít vitamíny?

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information