Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Alergická rýma, aneb 10 tipů, jak na ni vyzrát...

Trápí vás alergická rýma? Trpíte v době květu, kdy pyl vládne světu? ✔️ Ulevte si od rýmy, kýchání a svědění nosu a očí. Zkuste naše tipy, jak porazit alergickou rýmu.

Jak zmírnit alergickou rýmu?

Alergická rýma dokáže pěkně znepříjemnit život. Je jí postižena až třetina populace. Velký vliv na vznik alergické rýmy má prostředí, ve kterém se pohybujeme, ať už jde o znečištěné ovzduší, tabákový kouř nebo různé chemické látky.

Příznaky alergie samozřejmě zvládnou potlačit léky, ale určitě neuškodí vědět, jak zmírnit alergickou rýmu nefarmakologickou cestou.

Hlavní příčinou senné rýmy a obecně alergií jsou rostlinné pyly. Ty se dostávají poté do dýchacích cest – zpravidla nosem, a tam nás dráždí. Citlivější se pak potýkají s kýcháním, vodnatou rýmou, svěděním a slzením očí. Vliv na objem pylů ve vzduchu má taktéž klima – respektive klimatické podmínky.

 

Nejčastější příznaky alergické rýmy:

  • svědění a pálení
  • vodnatá sekrece z nosu
  • kýchání (zejména v ranních hodinách)
  • zduřelá nosní sliznice

Zpravidla se jedná o kombinaci příznaků, stejně tak na průvodci alergické reakce. Někdy přehnaně kýcháte, jindy máte ucpaný nos.

Spolu s výše uvedenými příznaky se často dostaví i slzení očí, svědění v očním okolí či oteklá oční víčka.

Jak poznám, že mám alergickou rýmu?

Když přijde jaro a začnou kvést stromy, jak to snášíte? Buď si ani nevšimnete, že něco kvete, nebo naopak stále kýcháte, šimrá vás v nose, slzí vám oči a z nosu vám kape jako z rýny. Jestli pro vás platí druhá varianta, pravděpodobně trpíte alergickou rýmou. V takovém případě doporučujeme návštěvu u alergologa, který přesně určí, na co jste alergičtí.

Alergickou rýmu způsobují nejrůznějšími pyly. Nejaktivnější pylová sezona je na jaře – v dubnu a v květnu, kdy kvetou stromy. V létě alergiky nejvíce trápí trávy (pýr, žito, bojínek) a na konci babího léta se ještě hlásí o slovo plevely. Alergická rýma nás tak může trápit od časného jara až do pozdního podzimu.

První stádium pylové alergie se projeví do několika minut od kontaktu s alergenem. Právě pro tuto fázi je typické ono lechtání v nose, podráždění očí, kýchání a vodnatý výtok z nosu. Když máte jen lehčí formu alergické rýmy, nezpůsobí vám žádné zásadní problémy. Ovšem v případě středně těžké alergie již může docházet k poruchám spánku a k větší únavě. Při těžké formě rýmy už jsou zásadně narušeny naše pracovní i mimopracovní činnosti, a to i v případě správně zvolené léčby.

Projevy alergické rýmy

Občas už můžeme „odhadnout“, že to přichází. Zpravidla se nevědomky dotýkáme nosu, často se dotýkáme očí a cítíme pnutí. Ano, pokud to pozorujete na jaře či na konci léta – blíží se alergická reakce v podobě vodnaté rýmy, kýchání, ucpaného nosu či ztráty čichu, kašle k večeru nebo svědivý pocit v krku. K tomu se může dostavit svědění očí, řezání pod očními víčky až po kopřivku.

Ano, pokud vás toto trápí – vítejte v klubu alergiků. Aby vás alergie neskolila, sepsali jsme pro vás několik tipů a babských rad – jak s alergickou rýmou zatočit.

Co dělat proti alergické rýmě?

Nabízíme deset tipů, jak se vyhnout pylu, nejen v době pylové krize. Vycházejí z doporučení Americké akademie pro alergii, astma a imunologii, která se této problematice důsledně věnuje. Nebojte se využít tyto tipy, které mohou pomoci i vám.

  • Každý týden si povlékněte postel čistým povlečením (zejména v době, kdy vrcholí pylová sezona.
  • Před spaním si umyjte celé tělo včetně vlasů - je nutné se zbavit všech pylových částic, které jste přes den nachytali. Na vlasy zkuste unikátní šampony Alpecin, no a k péči o tělo zkuste sprchové krémy od Weledy.
  • Vyprané oblečení nesušte venku - oblečení či povlečení nachytají poletující pyl.
  • Na sekání trávy či jiné zahradní práce noste minimálně roušku.
  • Nebuďte venku v hodinách, kdy nastává „pylová kalamita“ - zpravidla tedy od 10 do 16 hodin. Stejně tak se vyhněte horkým, suchým a větrným dnům.
  • Při jízdě autem neotvírejte okno, ideálně použijte vnitřní okruh. Větrejte rychle a účinně.
  • Nezbytné větrání provádějte těsně po dešti, kdy je alergenů ve vzduchu málo.
  • V domácnosti proveďte důkladný jarní úklid - zbavte se prachu, chlupů, umyjte okna, otřete žaluzie. Prostě komplet očista domácnosti.
  • Pravidelně sledujte pylové zpravodajství, abyste byli informováni o aktuálním stavu ve svém regionu.

Hlavní příčinou senné rýmy jsou rostlinné pyly, které se dostávají do dýchacích cest. Bohužel, často s tím reálně nejde moc dělat, pyl je prostě v určité době všude. U citlivých jedinců vyvolávají záchvaty nepřetržitého kýchání, spouští silnou a vodnatou rýmu. Často taktéž způsobují svědění a slzení očí. Ale věděli jste, že množství pylu závisí na klimatických podmínkách? Ono je rozdíl, jestli je sucho a větrno, nebo prší celé dny a fouká mírný větřík. To vše hraje v době alergické rýmy roli.

Navíc, existuje několik rostlin, které dokážou zmírnit příznaky senné rýmy. Nejčastěji je s touto problematikou zmiňován například yzop lékařský, ostropestřec, podběl léčivý, devětsil, kopřiva či měsíček lékařský. Zkuste si připravit mátový nebo zázvorový čaj, i ty skvěle pomáhají v boji s alergií. A na závěr – heřmánek inhalujte, ideálně večer, jelikož působí protialergicky. Stačí sušený heřmánek, lavor horké vody a ručník. Inhalace uvolní ucpaný nos a obklad zmírní oteklá víčka.

Babské rady na alergickou rýmu

Naše babičky tyto recepty znaly již po staletí. A nyní se o ně podělí i s vámi.

Šalvějový zázrak

Bylinka šalvěj získala své jméno ze „salvare“, což latinsky znamená „léčit“. Díky aktivním látkám má šalvěj protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. A proto doporučuji nejen v době senné rýmy, uvařte si šalvějový čaj. Dokud je horký, namočte do něj vatové tampony. Ty si pak zasuňte do nosních dírek a nechte co nejdéle působit. Takto připraveni můžete opakovat až 2x denně dle potřeby.

Cibulový zázrak od babičky

Přípravte si cibuli, 0,5l vody a med. Eventuálně můžete doplnit o šťávu z citronu, dle chuti. Jednoduše cibuli nakrájejte a nechte louhovat v horké vodě (eventuálně rychle provařte a stáhněte). Poté sceďte a doplňte o med a šťávu z citronu. Není to „nejlepší“, ale zaručeně se vám po vypití uleví.

První pomoc s křenem

Jestliže vám křen nevadí, pak zbystřete a svěřte se do jeho péče. Stačí ho nastrouhat a dané množství smíchat s medem. Stačí 3 lžičky a poté již jen doufat v to nejlepší. A věřte mi, naše babičky tento trik znají již stovky let. Uvolní skvěle dýchací cesty a vyčistí vaše tělo. Navíc, skvěle posílí váš organismus proti chorobám a neduhům.

Alergickou rýmu, jak vidíte, můžete kromě léků zmírnit také pomocí preventivních opatření. Příznaky alergie sice díky nim úplně nezmizí, ale umí je zmírnit.

Závěřem si tedy zopakujeme, co tedy dělat, aby vaše alergická rýma byla snesitelnější:

  • Pokud je to možné, nepohybujte se venku v době mezi 10. – 16. hodinou. V těchto hodinách je v ovzduší největší množství pylu, a to hlavně v horkých a suchých dnech.
  • Nesušte venku vyprané oblečení. Mokrá látka je doslova pohlcovačem prachových částic.
  • Větrejte těsně po dešti nebo až ve večerních hodinách, kdy je ve vzduchu méně alergenů.
  • Okýnka neotvírejte ani po cestě autem, raději zapněte klimatizaci.
  • Každý den převlékejte postel. Povlečení perte jen na vysokou teplotu.
  • Při každé koupeli umyjte celé tělo a vlasy. Ve vlasech a na kůži během dne ulpívá spousta prachu.
  • Jestli máte psy nebo kočky, které se pohybují venku, nepouštějte je do domu – jejich srst je také plná prachu.
  • Doma provádějte poctivý úklid – ze všech škvír vymeťte prach.
  • Pravidelně sledujte pylové zpravodajství, abyste znali situaci ve svém regionu.

 

Kompletní nabídka tinktur Naděje - Mgr. Podhorná

Bylinky na alergickou rýmu

Bylinky při tzv. zkřížené reakci mohou alergii zhoršit. Je proto důležité – před nasazením bylinek – zvážit, zda nehrozí spíše nápomoc alergii, než úleva. Je potřeba si říct, že co pomůže jednomu, nemusí pomoci vám. A proto, pokud si nejste jistí – konzultujte podávání bylinek s lékařem nebo lékárníkem.

My už víme, že jsou tu bylinky, které mohou pomoci při alergické rýmě. Nejvíce účinné bylinky jsou například ostropestřec, sléz, podběl, méně známý yzop, dále pak kopřiva, děvětsil, ale třeba i heřmánek nebo měsíček. Pomoci vám může tymiánový čaj, případně mátový (u něj pozor na reakci). Heřmánkový obklad očí je skvělý, stejně tak inhalace levandule či rýmovníku.

  • Ostropestřec mariánský

Vhodná při očistě jater, celkově pak při detoxikaci a očistě organismu. Užívá se zejména ve formě oleje, eventuálně ve formě čaje.

  • Ginkgo biloba

Napomáhá prokrvení, podporuje zmírnění bolestí hlavy. V neposlední řadě pak dokáže do našeho těla vlít pořádnou dávku energie. Napomůže tedy v situaci, když už jsme z alergické rýmy opravdu unavení.

  • Měsíček lékařský

Tato bylinka je vhodná jak k vnitřnímu, tak vnějšímu užití. Hodí se na obklady kůže při kopřivce, eventuálně k obkladům očí. Stejně tak – olej podpoří organismus vnitřně. Já mám v oblibě měsíčkový čaj.

  • Černý rybíz

Výtažky z černého rybízu stimulují nadledvinky. Samostatně se zpravidla neužívá – černý rybíz je vhodný do bylinných protialergických směsí.

  • Devětsil

Bylinka devětsil může napomoci řešit problémy s dýcháním a kašlem. Současně – nesmí ji užívat lidé, kteří trpí problémy s játry a ledvinami. Stejně tak je zcela nevhodná pro těhotné a kojící ženy.

Jaro a léto bývá pro všechny alergiky ze všech nejhorší. Alergická rýma umí zásadně ovlivnit kvalitu života. Ale v kombinaci s vhodnými medikamenty a s dodržováním preventivních opatření ji lze „udržet na uzdě.“

A na závěr jako odměna - praktický kalendář - kde si můžete dohledat, co zrovna kvete.


Zdroj kalendáře: www.biorezonance-litomerice.cz

Alergická rýma, aneb 10 tipů, jak na ni vyzrát... - 223251 - Jak na alergickou rýmu

Jak na alergickou rýmu

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information