Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Co nejvíce škodí zubům, aneb proč vzniká zubní kaz

Zubům škodí příliš sladké, kyselé či tvrdé potraviny. A co dál? ✔️ Hlavní příčinou zubního kazu, což jsou v zásadě díry v zubech, je kyselina, která na zub působí. Proč se této kyselině vyhnout? A na co se zaměřit? Vše najdete v našem článku.

Co škodí zubům?

Zubní kazy, paradentóza, fleky na zubech, zubní kámen, zánět dásní... Čím jsou všechny tyto problémy se zuby způsobeny? Co nejvíce škodí zubům?

Odpověď je jednoduchá, jedná se o zubní plak, který se neustále tvoří, a to i když zrovna nic nekonzumujeme. A stejně tak i vaše strava.

Čeho se vyvarovat, chceme-li zdravé zuby?

1. Sušenky, krekry a piškoty či oplatky z bílé mouky

2. Bílé pečivo, koláče, koblihy, bábovky, vánočky, krémové koláče – obecně sladké pečivo

3. (Pře)slazené mléčné výrobky

4. Bonbóny - karamely, lentilky, želé, lízátka

5. Mléčná čokoláda

6. Zmrzliny, nanuky a sladká dřeň

7. Studená a horká jídla a nápoje

8. Proslazené sušené ovoce

9. Slazené nealkoholické nápoje (zejména ty s kyselinou fosforečnou)

10. Prudké změny teploty (například zapíjet zmrzlinu horkým čajem)

Oslabená zubní sklovina

Všechno začíná oslabením zubní skloviny. Na oslabení skloviny má vliv především kyselé prostředí v ústech. Kyselé prostředí může být způsobeno konzumací kyselých potravin a nápojů, což vyústí v rozpouštění povrchu zubu s následným úbytkem tvrdých zubních tkání, především v oblasti zubních hrbolků a velkých ploch zubů.

Druhou příčinou kyselého prostředí v ústní dutině je působení bakterií které zpracovávají cukry na kyseliny. Tím vznikají zubní kazy, nejčastěji v zubních fisurách (rýhách) a v mezizubních prostorech.

Posilující fluoridy

Aplikaci zubní pasty obsahující fluoridy posilujeme sklovinu. Fluoridy jsou hlavní složkou většiny zubních past na trhu. V případě, že trpíte na vysokou kazivost zubů, pak se doporučuje zvýšit intenzitu fluoridace. Toho lze dosáhnout užíváním gelu, které obsahují výrazně vyšší koncentraci fluoridů.

Především večer je vhodné pastu nevyplachovat, aby mohly fluoridy pracovat. Stačí pouze vyplivnout přebytečnou pěnu z pasty.

Vliv stravy

Důležitá je doba působení sacharidů a kyselin. Záleží také na tom, jakým způsobem - zda si sladké či kyselé potraviny pomalu vychutnáváme v průběhu celého dne, nebo naopak - a v jakém pořadí a jaké potraviny konzumujeme.

Potraviny obsahující hodně sacharidů bohužel často ulpívají na zubech. Může se jednat o pečivo, brambůrky, turecký med atd., naopak tvrdé sýry a mléčné výrobky obecně, případně zelenina či tvrdší druhy ovoce, můžeme používat za zubům prospěšné.

1. Citrusové plody

Zdravé, chutné – to jsou citrusové plody jako pomeranče, grepy či mandarinky. Ovšem věděli jste, že právě citrusové plody mohou poškodit vaši zubní sklovinu? Při konzumaci bychom měli myslet na to, že obsahují cukry a hlavně kyseliny.

Největší problém představuje kombinace příliš časté konzumace citrusů se zlozvyky, jako je skřípání a zatínání zubů. Ovšem, pokud citrusy milujete, neznamená to, že na ně musíte zanevřít. Pokud si je dáte, nezapomeňte si po konzumaci ústa vypláchnout čistou vodou. Rozhodně si po konzumaci nezačněte hned čistit zuby! Tím byste působení kyselin ještě více podpořili.

2. Slané pokrmy

Mimo sladké a kyselé (třeba okurky), myslete i na slané pokrmy jako chipsy, tyčinky nebo hranolky. Budete se možná divit, sůl není to, co způsobuje primárně zubní kaz. Důvodem, proč trpí naše zuby, jsou rafinované sacharidy, jež se v ústech přetváří na cukr. A právě cukr je zdrojem potravy pro bakterie v ústech. Mimo to přispívá ke vzniku zubního kazu kašovitá hmota, která se kousáním krekrů vytvoří a usazuje se na stoličkách a v mezizubních prostorech.

Sladké a kyselé nápoje

Zubní sklovinu, a obecně zuby, ovlivňuje mimo jiné i strava a její skladba. Velice škodlivé je působení cukru, protože cukr je vlastně lepkavý sacharid, který se hravě usadí ve všech koutech zubů a dutiny ústní.

Nejhorší jsou nápoje typu cola, energetické nápoje a ovocné šťávy. V případě, že se nechcete těchto nápojů vzdát (což ale nedoporučujeme), konzumujte je raději spolu s hlavním jídlem a během dne sáhněte spíše po čisté neperlivé vodě, případně po neslazených čajích, třeba zeleném.

Největší problém takový limonád je však tom, že jsou v něm vedle cukru ještě kyseliny. Kyseliny jsou agresivní složky, například kyselina jablečná, fosforečná, citronová. Tyto kyseliny okrádají zubní sklovinu o minerály. Podle jednoho výzkumu perlivé nápoje s citrusovou příchutí rozpouštějí zubní sklovinu 2 až 5x více než nápoje typu kola. Kyseliny v nápojích pro sportovce a iontových nápojích způsobuje vážné poškození zubní skloviny, a to dokonce ve větším měřítku než konzumace například džusů.

1. Káva a čaj

Pokud často konzumujete kávu, černý čaj nebo kolové nápoje, zbystřete. Právě tyto nápoje mohou negativně ovlivnit zdraví vašich zubů – nejčastěji formou skvrn na zubech. Pokud vám po častém pití kávy a čaje dochází k zabarvování zubů, mělo by to být pro vás signálem, že zubní plak není dobře vyčištěn kartáčkem. Například i použitím kvalitních zubních past můžete efekt čistých a hladkých zubů udržet déle i při pití vaší oblíbené kávy či čaje.

2. Červené a bílé víno

Milovníci vína, ať už bílého, nebo červeného, i těm hrozí poškození zubní skloviny. Nelze se však bavit jen o víně, ale obecně - alkoholické nápoje jsou vzhledem k obsahujícím kyselinám a cukrům pro dlouho nevyčištěné zuby pohromou.

Co víc, bílé i červené víno pak obsahuje erozivní kyseliny, jež následně umožní pronikat jídlu a pití hlouběji do skloviny zubů. Obecně tyto kyseliny narušují pH v ústech a umožňují tak kyselinám vytvářet ideální prostředí pro množení bakterií způsobujících zubní kaz,“ říká na závěr odborník.

Ovoce a zelenina

Již jsme slazené nápoje zmínili, je potřeba zmínit i ovoce a zelenina. Světe div se, i ty mohou mít negativní dopady na naši zubní sklovinu. Věděli jste, že banány obsahují velké množství cukru a zároveň patří mezi potraviny, které se zachytí na zubech a tam se stanou lehce dostupným zdrojem energie pro nežádoucí bakterie?

Kvůli své kyselosti jsou nepřítelem zubní skloviny také citrusy a jakékoliv další kyselé plody, které jsme již zmínili. Skutečně neplatí mylná představa, že konzumace jablka může nahradit čištění zubů zubním kartáčkem.

Po konzumaci těchto kyselých potravin se držme pravidla nečistit si zuby nejdříve půl hodiny, ideálně alespoň hodinu po konzumaci těchto potravin. Zuby pak budou mít čas svůj naleptaný povrch opět zpevnit pomocí minerálů, které jim zajistí slina. Naleptaná sklovina je náchylnější k mechanickému poškození. Slinění můžeme podpořit žvýkáním žvýkačky, nebo cucáním bonbónu bez cukru (pozor na ty kyselé!). Snížit kyselost v ústech můžeme pomoci ústní vody, nebo se můžeme alespoň vypít sklenici čisté neslazené vody. Stejná rada platí v případě konzumace potravin s octem, ten se podílí na demineralizaci zubní skloviny. Potraviny obsahující ocet mají o 30 až 85 procent vyšší riziko poškození zubní skloviny než ostatní.

Lépe na tom není ani sušené ovoce V sušeném ovoci zbaveném vody je totiž vyšší koncentrace cukru. Sušené ovoce zapijte vodou a po chvíli si vyčistěte zuby.

1. Nakládané okurky

Kyselé okurky se připravují nakládáním. V nálevu je obsažen ocet. Takže kyselina, jež může nepříznivě ovlivnit zubní sklovinu. Konzumaci kyselých okurek doporučujeme kombinovat s konzumací kousku sýra, který pomůže neutralizovat kyseliny útočící na náš chrup.

2. Mandle

Konzumace mandlí sice může tělu dodat spoustu vitamínů a kvalitních tuků, může být však nebezpečná svojí tvrdostí. Mandle raději konzumujte drcené nebo krájené, vyhnete se tak  možné zubní zlomenině.

Jak zubům tedy pomoci?

Základem je pravidelné čistění zubů – poctivě, alespoň 2x denně. A nezapomínejte na mezizubní kartáček. Stejně tak je dobré chrup namáhat, poctivě kousat – čímž se částečně zuby také čistí.

Důležité je také zvýšit příjem vlákniny, kterou najdeme především v ovoci a zelenině (ale pozor, jak již bylo zmíněno – i ovoce a zelenina může škodit). Zubům prospěšný je vitamín D, který pomáhá ukládání vápníku (nejen) do zubů.

Zapomenout nesmíme ani na sliny – ty obsahují jak čistou vodu, tak enzymy a ionty, jež spolu s ochrannými látkami a proteiny, účinně brání sklovinu před nepřízní naší stravy. Jak zvýšit produkci slin? Vsaďte na poctivé zapíjení jídla a vizuálně atraktivní strava.

Co zuby posílí?

1. Pravidelný pitný režim

Ovšem, neznamená to, že budete pít cokoliv – zaměřte se jen na čistou vodu. Právě ta smyje ze zubů nečistoty a neutralizuje pH v ústech. Občas pak zařaďte do pitného režimu i zelený čaj – ten díky obsahu antioxidantu katechinu bojuje proti bakteriím způsobujícím zubní kaz.

2. Vápník

Minerál najdeme nejčastěji v mléčných výrobcích a čerstvém mléce. Své zastoupení má i v mořských řasách, fících nebo máku či sardinkách. Pokud vám chybí vápník, nezapomeňte jej poctivě doplňovat.

3. Syrová zelenina

Vsaďte na druhy s hutnější strukturou, jako je mrkev, petržel nebo celer. Díky své struktuře při kousání mechanicky stírají zubní plak. Delším kousáním se zvyšuje produkce slin, což je opět pozitivní ve smyslu udržení zdravého prostředí v ústech.

A na závěr si řekneme, jak si správně čistit zuby.

Co nejvíce škodí zubům, aneb proč vzniká zubní kaz - 227624 - Co nejvíce škodí zubům?

Co nejvíce škodí zubům?

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information