Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

IMUNITA - nezbytná složka našeho života

Zprvu snad začneme definicí. Imunita je schopnost organismu, díky které dokáže rozpoznávat cizorodé látky, zabránit jejich vniknutí či zajistit jejich likvidaci v našem těle. Mluvíme zde o souhrnném obranném systému, který chrání a kontroluje lidské tělo.

Samotná imunita pak působí tzv. IMUNITNÍ REAKCÍ – tedy vazbou mezi antigenem (cizorodou látkou) a protilátkou (schopnou potlačit nepříznivé důsledky antigenu).

V souvislosti s imunitou nesmíme opomenout bílé krvinky, které se tvoří v kostní dření a poté probíhá „školení“ obraných funkcí v brzlíku. Zajímavostí je fakt, že největším imunologickým orgánem v těle člověka je zažívací trakt – především střeva.

Než se zaměříme na imunitu, nesmíme opomenout uvést v krátkosti pár informací o brzlíku, jehož úlohu mnozí z nás neznají a velmi často je opomíjen. Většina stále jeho úlohu opomíjí a panuje všeobecný názor, že brzlík v dětství mizí. Ovšem skutečnost je zcela jiná. Jeho hlavním významem je usměrnění a zajištění funkčnosti bílých krvinek. Mezi další funkce patří boj s rakovinotvornými buňkami a současně zásadní význam při rozmnožování. Brzlík rozhodně nezaniká, pouze doslova „zakrní“ v období dospělosti, kdy jeho funkci přebírají jiné orgány. S určitostí můžeme tvrdit, že brzlík se vyvíjí nejrychleji do 7 let věku dítěte a poté částečně v období puberty. V době dospívání pak „zaniká“. V návaznosti na téma brzlíku si taktéž řekneme něco o mateřském mléce, jelikož právě brzlík z něj do 18-ti měsíců věku dítěte získává a štěpí pro tělo důležité látky.

Plynule přejdeme k mateřskému mléku – tedy plnohodnotné stravě miminka, která obsahuje veškeré, životně důležité látky. V mateřském mléce se neprodleně po porodu vytváří tzv. mlezivo (kolostrum), které je považováno díky svému složení za „první očkování“ kojence. Teprve od 14. dne se jedná o „zralé“ mateřské mléko, tedy obsahující prebiotika, bílkoviny či další, tělu prospěšné látky. Právě mateřské mléko silně ovlivňuje vývoj imunologické kapacity, což v jednoduchosti znamená – hranice obranyschopnosti. V posledních letech se pak právě mateřské mléko dostává do středu zájmu imunologů, jelikož funkce buněk obsažených v kolostru a mléce jsou doposud zahaleny tajemstvím. Závěrem je nutné upozornit na fakt, že umělá výživa ve vyspělých státech vytlačila přirozené kojení na „druhé“ místo a tím nevědomky velmi ovlivnila vývoj dětí. Dnes je jedním z největších cílů medicíny navrátit přirozenou výživu v podobě mateřského mléka na místo první. V nedávné době pak taktéž vyplynula možnost uplatnění léčby rakoviny pomocí darovaného mateřského mléka. Ovšem tento výzkum je teprve v počátcích, avšak budeme jej sledovat a případně Vám poskytneme bližší informace v některém z dalších článků.

Avšak zpět k imunitě. Imunitu jako takovou můžeme rozdělit do dvou rovin. Mluvíme o imunitě aktivní a pasivní. Aktivní nazýváme stav, kdy je tělo vystaveno původci nemoci a je nuceno k produkci protilátek. Je dlouhodobá, ne-li celoživotní. Pasivní znamená, že protilátky jsou podané uměle, nejsou tedy produkovány vlastním imunitním systémem. Výhodou pasivní imunity je její okamžitá ochrana, na rozdíl od aktivní, na jejíž rozvoj potřebujeme čas. Je však nutné říci, že tento typ imunity přetrvává pouze několik týdnů či měsíců.

Imunita člověka by měla být vždy v optimální formě – připravená na boj a současně schopná uplatnit obranné mechanismy. Zajímavostí pro mnohé může být zjištění, že mnohem více trpí naše imunita v jarních měsících, oproti tvrzení mnoha reklam, že právě podzim je pro nás kritický. Ovšem paradoxem je, že mezi další nepřátele našeho imunitního systému můžeme zařadit roční období.

                       

Zdravotnictví, potažmo medicína dnes zachraňuje životy, avšak napříč rozsáhlým znalostem o nemocech a příkořích, o ZDRAVÍ neví příliš. Moderní medicína možná zná tisíce druhů nemocí, avšak její prioritou není odstranit jejich příčinu, naopak – léky potlačí jednu, avšak vyvolají zpravidla obtíže jiné, či se časem tyto obtíže promítnou.

V dnešní době stačí jen málo – navštívit kino, zajít do obchodního centra nebo rovnou k lékaři, a již nás něco bolí, škrábe nebo jsme opět nemocní. V dnešní době mnoho z nás má poškozenou imunitu, respektive imunitní systém.

Musíme si uvědomit, že imunitní systém je náš bezpečnostní systém, který se snaží vyhledat a zničit vše cizí – ovšem v posledních letech, stále častěji selhává a běžné nemoci již nedokáže eliminovat.

Co se poruch imunitního systému týče, toto oslabení může být vrozené nebo získané. Dnes je nejvíce rozšířená porucha získaná – vlivem onemocnění imunitního systému či prostřednictvím jiných onemocnění (rakovina, cukrovka, výživa, stres apod.)

Při vyřčení slova imunita nesmíme opomenout ani vliv prostředí, okolí člověka. Z vědeckého hlediska je prokázáno, že ovzduší může mít vliv na vznik a vývoj alergií či prostředí domova taktéž velmi silně působí na náš organismus. Tento trend pak můžeme promítnout i do životního stylu člověka – i když si to nepřiznáme, kouření, strava či alkohol je článkem dlouhého řetězce, který může ovlivnit kvalitu našeho života. Na prvním místě je však vliv stravy – v případě, je nevyvážená, v nesprávném množství či při nedodržení biorytmů, hrozí poškození čí ztráta obranyschopnosti těla, tedy imunity. 

Z hlediska léčby poruch imunity si musíme uvědomit, že vrozené poruchy jsou těžko léčitelné. Naopak ty získané poruchy je již možné léčit, věda dokáže mnoho. Ovšem nejen léčba, ale i „babské“ rady mnohdy pomohou více, než moderní drahé léky. Stačí jen správná strava, dostatek spánku, prevence, pohyb a zejména, smích – ten léčí.

 

  1. TIPY, JAK POSÍLIT IMUNITNÍ SYSTÉM ZA BĚŽNÉHO PROVOZU 

 

SPRÁVNÁ STRAVA

Vyvážená strava s dostatkem bílkovin, tuků, cukrů, vlákniny a dalších prvků naší stravy pozitivně působí na imunitní systém. Ideální je strava vyrovnaná, zejména potraviny bohaté na vlákninu a vitamíny. Omezte pak příjem cukru, mouky a tuků. Velmi vhodné je léčbu kombinovat s užíváním probiotik, jež pečují o střevní mikroflóru. U této problematiky se krátce pozastavíme, respektive se zaměříme na orgán, který je pro naši imunitu nezbytný – střeva. Právě povrch střeva je zvrásněn tzv. klky, kde jsou silně zastoupeny vlásečnice, které rozvádějí do krevního řečiště živiny, které získáváme z potravy. Ovšem v případě, že je střevo zaneseno, dojde k opačné reakci, do těla se dostávají zejména toxiny a živiny se nevstřebají, jelikož se k zaneseným vlásečnicím nedostanou. Proto je důležité udržovat střeva průchodná, čistá a současně využívat pouze ty očistné kůry, které nás nezbaví dobrých bakterií sídlících ve střevech. Co tedy udělat pro své zdraví a jak podpořit naše střeva? Měli bychom konzumovat dostatečné množství vlákniny v podobě ovoce, zeleniny či zakysaných mléčných výrobků s probiotiky a tento trend doplňte pravidelným pohybem. Za pravdu nám dává nejen oficiální, ale zejména alternativní medicína, kdy právě tyto dvě zcela odlišné větve věnují značnou pozornost právě bakteriím a virům, které ohrožují lidská střeva. Mluvíme zde zejména o bakterii escherichia coli, kvasince kandida albicans a mnohým druhům streptokoků. Existují doslova tzv. „kartáče“ střev v podobě otrub, jogínských cvičení či pomocí potravinových doplňků z aloe vera a chlorelly. V souvislosti s výživou bychom se měli zaměřit i na dva termíny, spojené právě s významem střev pro náš imunitní systém. Mluvím zde o probioticích a prebioticích.

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které nalezneme v zažívacím traktu lidského pokolení. Pokud bychom je chtěli všechny znát, připravte si dostatek času – je jich více než 500 druhů. Zejména zakysané mléčné výrobky příznivě ovlivňují střevní mikrofloru – aktivně upravují její složení, brzdí aktivitu nebezpečných látek a současně působí na syntézu vitamímů.

Prebiotika nejsou živé složky našeho organismu, naopak se jedná o „vlákninu“, která je potravou pro střevní bakterie. Právě tyto bakterie získávají z prebiotik energii pro svou činnost.

Je však nesnadné zhodnotit komplexní vliv potravy na funkci imunity. Ovšem výzkumy prokázaly, že mnohé výživové faktory mohou imunitu ovlivnit.

Prvním z faktorů je množství energie, kterou přijímáme ze stravy. Avšak neplatí, že čím víc sníme, tím lépe – nadbytečný příjem potravy naopak může omezit schopnosti naší imunity.

Dále se můžeme zaměřit na tuky. Ty ve větším či nadbytečném množství ovlivňují funkci imunitního systému, respektive imunitní reakce. Je proto třeba zahrnout do diety tučné ryby, ořechy, sojový nebo lněný olej, neboť ve výživě je nutné zajistit správný poměr různých mastných kyselin.

Nedávné výzkumy taktéž prokázaly, že mléčné výrobky s určitým kmenem bakterií (tzv. probiotika) příznivě ovlivňují náš imunitní systém.

Velký pozor si dejte na diety. Ano, slyšíte správně – vyhněte se dietám, které mohou ohrozit vyváženost Vaší stravy a zejména pak příjem důležitých vitamínů a minerálů. 

 

PRAVIDELNÝ POHYB NA ČERSTVÉM VZDUCHU

Nejen cvičení, ale taktéž běh či nordic walking může velmi pozitivně naladit a nastartovat Váš imunitní systém. Buďte fyzicky aktivní. Věnujte se chůzi, józe, či se zastavte v posilovně. Váš pohyb podpoří Vaši imunitu a současně posílí Vaše svaly.

 

JEZTE OVOCE A ZELENINU

Nezapomínejte na vitamínové bomby a případně i čerstvé ovocné šťávy. Zejména pak ty, jež obsahují vitamín C.

 

DOBRÁ NÁLADA A SMÍCH

Mnoho již bylo řečeno o smíchu. Platí, že se jedná o nejuniverzálnější lék, jenž pomáhá jak při fyzickém, tak psychickém utrpení našeho těla, naší duše. Smích je po lásce druhou nejsilnější pozitivní energií.

 

SLUNCE

Důležité je trávit co nejvíce času venku, v přírodě a doslova „natankovat“ vitamín D. Je prokázáno, že vitamín D zabraňuje jistým způsobem vzniku nemocí, ač to nemá v popisu práce.

 

SPĚTE SLADCE

Kvalitní spánek a jeho dostatek dokáže udržet tělo v kondici. Je prokázáno, že nedostatek kvalitního spánku vede k oslabení imunitního systému. Nejlépe 8 hodin kvalitního spánku. Spánek má vliv nejen na produkci bílých krvinek, ale taktéž na duševní stav člověka.

 

ZPOMALTE

Zastavte se, zklidněte a zejména zvolněte „vražedné“ tempo Vašeho života. Poslouchejte hudbu, věnujte se svým koníčkům, bojujte proti stresu. Právě stres mnohdy způsobuje vážné zdravotní problémy. Proto se naučte odpočívat, přečtěte si knihu či si dopřejte uvolňující koupel. Velmi zajímavě může působit masáž – tradiční forma léčby, jež byla užívána tisíciletí pro regeneraci, uvolnění a načerpání energie.

 

SNIŽTE SVOU HMOTNOST

Pokud trpíte nadváhou, pak nezapomínejte, že tělo má mnohem vyšší nároky na udržení imunitního systému a tento fakt se časem negativně projeví. Platí, že kila navíc prokazatelně působí, negativně, na imunitní systém. 

 

ANTIOXIDANTY

Dnes velmi komunikované téma, kdy antioxidany v podobě vitamínu A, C, E a selenu a zinku se stávají součástí multivitaminových komplexů či samostatných preparátů. Přičemž právě vitamín C je jedním z nejvíce diskutovaných vitamínů, který prokazatelně kladně působí na náš imunitní systém, potažmo na celý náš organismus.

V případě antioxidantů je velmi důležité uvědomit si význam doplňků stravy, které nás mohou v boji s cizími látkami posunout výše a napomoci tak imunitě v řešení našeho problému.

 

DOPLŇKY STRAVY

Doplněk stravy je takový přípravek, který se příliš neliší od léčivých přípravků svým vzhledem či balením, avšak neřadíme jej mezi léčiva, ale do kategorie potravin. Obsahují zejména minerální látky, vitamíny či další, zdraví prospěšné látky, které byly v minulosti označovány jako „potravní doplňky“. Jejich hlavním úkolem není léčit, mají za cíl dodat tělu živiny, které nedokáže samo produkovat či takové látky, které příznivě působí na náš zdravotní stav.

Ze zákona nesmějí být označovány léčebnou indikací, avšak mohou být označeny příznivé účinky na náš zdravotní stav – tzv. zdravotní tvrzení, která jsou podložena vědecky.

Hitem posledních let jsou GLUKANY, které zejména v zemích Asie jsou velmi silně spjaty se zdravým životním stylem. Jedná se o látky, které jsou získané ze stěn buněk, velmi často například z hlívy ústřičné.

Dalším prvkem je Echinacea, v překladu Třapatka nachová. Jejím působením dochází k podpoře vzniku interferonů, tedy protivirových bojovníků uvnitř buněk. Ačkoliv je tento fakt vědecky podepřen, bohužel, účinek této bylinky je velmi krátký a proto by ji musel člověk užívat ve vysokých dávkách ve velmi krátkých intervalech. Naneštěstí, tato bylina není vhodná pro matky s malými dětmi či pro děti do 3 let. Současně je nutné dodržovat pravidelné rozestupy mezi pravidelným užíváním.

Do této kategorie řadíme taktéž probiotika, o těch jsme však informovali již výše, a proto připomeneme další kategorii, tentokrát kategorii vitamínů, které sem taktéž řadíme a jejichž zastoupení je v rámci doplňků stravy nejširší.

 

Závěrem je nutné uvést fakta. V České republice ročně lidé utratí až 7 miliard za tyto doplňky stravy. Nejvíce v období vánočních svátků a v zimních měsících. V návaznosti na tento trend je však nutné dbát na rady lékařů, kteří uvádějí, že mnohé doplňky nepříznivě ovlivňují účinnost léků. Upozorňují na fakt, že mnohé přípravky jsou úspěšné jen díky masivní reklamě. Proto radíme, před nákupem doplňků stravy se poraďte vždy se svým ošetřujícím lékařem, ohledně možnosti kombinace doplňků stravy společně s medikamenty. Záleží nám na Vašem zdraví.

 

Závěrem snad jen citát lékaře dr. W. Bortze o imunitě, kdy a teď citujeme:

"Máš mě - neznáš mě, ztratíš mě - poznáš mě"

 

Jsme tu pro Vás.

Váš AlfaFit

Najdete nás i na AlfaFit - facebook

IMUNITA - nezbytná složka našeho života - 196564 -

Kommentare zu IMUNITA - nezbytná složka našeho života

1
24.1.2014 17:36
Tomáš Petržela

Velmi zajímavý a komplexní článek o aktuálním tématu. Přivedl mě na Vaše stránky, které jsem ukázal manželce a to jsem "bohužel" neměl... :-) Teď už sepisuje objednávku... Budou asi druhé VÁNOCE... Více takových článků. Děkuji za zajímavé informace, co chystáte dále??? T.P..

2
26.1.2014 13:18
AlfaFit s.r.o.

Dobrý den, velice děkujeme za příznivou recenzi a těšíme se na Vaši objednávku. V nejbližší době připravujeme publikaci článku na téma Tea Tree Oil - zázrak přírody s vynikajícími dezinfekčními vlastnostmi.
Tým společnosti AlfaFit s.r.o.

3
10.2.2014 11:38
Julie Soukupová

Komplexní informace o imunitě, zajímavé postřehy a hlavně, našla jsem to, co jsem hledala;-)... Díky moc za tyto komplexní články, kdy nemusím hledat na mnoha stránkách. Jen tak dál... P.S.: už se těším na článek o Tea Tree. Zvažuji koupi produktů s Tea Tree, ale počkám si na info co a jak... A pak uvidíme.
S pozdravem
Soukupová J.

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information