Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Nejlepší recepty s ořechovými másly. 100% lahodné!

Oříšková másla miluje každý. I vy? ✅ Připravte si lahodné recepty s oříškovými másly. Nebudete litovat. Ostatně, ořechová másla jsou teď hitem internetu. A my je milujeme.

Nejlepší recepty s ořechovými másly

Znáte to, honí vás mlsná a vy nevíte, co si dopřát? Lednice prázdná, pouze oříškové máslo na vás kouká. Pak nezoufejte, oříšková másla jsou zdravým mlsem pro všechny vyznavače aktivního způsobu života. Obsahují spoustu zdravých tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny. Můžete si je jen tak namazat na pečivo nebo s jejich pomocí vykouzlit výborné oříškové fitness recepty!

Zdravé tuky v ořechových máslech

Než si však představíme všechny recepty, pojďme se podívat, proč jsou oříšková másla tak skvělá.

Ořechová másla jsou skvělým zdrojem zdravých tuků. Najdete v nich hodně polynenasycených tuků, které patří mezi důležité stavební kameny buněk. Polynenasycené tuky pomáhají při trávení, hubnutí a umí snížit hladinu cholesterolu. Polynenasycené tuky obsahují 2 typy esenciálních mastných kyselin – omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Pro výživu je velice důležitý jejich správný poměr. Omega-3 mastné kyseliny patří mezi zdraví prospěšné tuky. Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, příznivě ovlivňují krevní srážlivost, snižují krevní tlak a cholesterol. Omega-6 mastné kyseliny jsou také zdraví prospěšné, ale jejich nadbytečný příjem může negativně ovlivnit metabolismus.

V ořechových máslech je poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin vyvážený. Která oříšková másla patří mezi nejpopulárnější?

Druhy oříškových másel

Arašídové (burákové) máslo

Polovinu nutričních hodnoty arašídového másla tvoří tuky. Kromě nasycených tuků v něm najdeš taky mononenasycené mastné kyseliny, které regulují hladinu cholesterolu. Arašídové máslo obsahuje také polynenasycené tuky, zastoupené omega-6 mastnými kyselinami. Nenajdeš v něm žádné ztužené tuky ani cholesterol. Z dalších živin je burákové máslo bohaté na bílkoviny, které tvoří 25-30 % jeho složení. Najdeš v něm taky jednoduché sacharidy a vlákninu.

Kešu máslo

Obsahuje o něco více tuků a sacharidů než arašídové máslo - obsah sacharidů může být až kolem 30 %. Kešu máslo tvoří převážně mononenasycené mastné kyseliny. Z polynenasycených tuků jsou zastoupené omega-3 i omega-6 mastné kyseliny. Omega-6 mastné kyseliny zastupuje kyselina linolová, silný antioxidant nezbytný pro tisíce metabolických procesů v našem těle. Omega-3 kyseliny reprezentuje kyselina α-linolenová, snižující riziko kardiovaskulárních onemocnění. Nasycené tuky v kešu máslu zastupuje hlavně kyselina palmitová, která v nadměrném množství vyvolává kardiovaskulární poruchy. Abychom měli výčet obsažených tuků kompletní, musíme zmínit taky aminokyselinu argin – zajišťuje lepší prokrvení svalů pomocí stimulace růstového hormonu.

Mandlové máslo

Ve srovnání s burákovým máslem a kešu máslem obsahuje nejvíce tuku, ale má zase nejmenší podíl nasycených tuků. Také v něm najdeš omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Mandlové máslo je i bohatý zdrojem arginu a draslíku.

Fitness recepty s oříškovými másli

Jaké fitness dobroty můžeš s oříškovými másly připravit? Přinášíme ti 4 recepty, na kterých si zaručeně pochutnáš!

1. Oříškové lívance

Tato klasika nesmí chybět ani ve vaší kuchařce. Prosté oříškové lívance, které doplníte o lahodná másla. Jak uvnitř, tak vně. Zkusíte je?

SUROVINY:

30 g para ořechů
2 čajové lžičky mandlového másla
1 čajová lžička javorového sirupu
1 vajíčko
půlku zralého banánu

POSTUP:

Rozmixuj para ořechy a smíchej je s rozmačkaným banánem, mandlovým máslem, vajíčkem a javorovým sirupem. Rozpal pánev, pokapej ji kokosovým olejem a z připraveného těsta upeč lívance. Podávej ozdobené čerstvým ovocem.

Když už máš koupený balíček para ořechů a mandlové máslo, musíš vyzkoušet taky oříškové sušenky! Tady máš recept:

2. Oříškové sušenky

Pokud nechcete lívance, připravte si do zásoby skvělé sušenky. Dokonalé jak čerstvé, tak odleželé v chladu. A navíc, už vás nikdy nepřekvapí nečekaná návštěva.

SUROVINY:

20 g para ořechů
20 g lískových ořechů
3 čajové lžičky mandlového másla
1 čajová lžička javorového sirupu
1 jablko
1 vejce
20 g quinoových vloček
20 g špaldových vloček
půl čajové lžičky perníkového koření

POSTUP:

Smíchej vločky a ořechy s perníkovým kořením a rozmixuj je. Ke směsi přidej nastrouhané jablko, vajíčko, mandlové máslo, javorový sirup a vymíchej těsto. Z těsta vytvoř rukama kulaté sušenky a polož je na plech vyložený pečícím papírem. Peč v troubě na 170 °C asi 15-20 minut, až budou krásně zlatavé.

3. Nepečený oříškový dort

Čekáte návštěvu a nechcete nic složitého? Zkuste úžasný nepečený dort. Navíc, doplněný o lahodné oříškové máslo.

SUROVINY:

Těsto:

35 g mletých lískových oříšků
30 g mandlového másla
15 g ovesných vloček
1, 5 čajové lžičky raw kakaa
2 polévkové lžíce hotového agaru
2 čajové lžičky agávového sirupu

Krém:

250 g tvarohu
70 g termizovaného sýru – např. Lučina
4 polévkové lžíce hotového agaru
2 čajové lžičky agávového sirupu
15 kapek flavor drops

POSTUP:

Nejdřív si připrav agar – 2 čajové lžičky agarového prášku rozmíchej ve vodě a vař tak dlouho, dokud nevznikne tuhá hmota. Dávku si rozdělíš do těsta a do krému. Smíchej lískové oříšky, mandlové máslo, ovesné vločky, agáve sirup a kakao. Na konec přidej 2 lžíce připraveného agaru a vytvaruj těsto. Hotové těsto vlož do dortové formy, vyložené pečícím papírem, o průměru 17 cm.

A jak připravíš krém? Všechny ingredience jednoduše vyšlehej a dej na připravené těsto. Ozdob oříšky a dej na noc ztuhnout do lednice.

4. Čokoládovo-oříškový dort

Pustíme se do něčeho složitějšího? Zkuste krásný dortík, který potěší každou vaši chuťovou buňku. Neváhejte, nebo nezbude!

SUROVINY:

Korpus:

20 g mletých ořechů
30 g másla z lískových oříšků
80 g celozrnné špaldové mouky
100 g cottage
1 vaječný žloutek
2 vaječné bílky na vyšlehání sněhu
1 a ½ banánu
4 čajové lžičky raw kakaa
2 čajové lžičky javorového sirupu
1 čajová lžíce kokosového oleje

Krém:

1 termizovaný sýr, například Lučina
½ čajové lžičky agaru
3 polévkové lžíce bílého jogurtu
Zavařené višně
Čokoláda s vysokým obsahem kakaa

POSTUP:

Rozmačkej banán, přidej k němu oříškové máslo, kokosový olej, kakao, cottage, javorový sirup a vaječný žloutek. Všechno dohladka rozmixujte. K rozmixované směsi přidejte prosetou mouku s oříšky. Na závěr do těsta vmíchejte sníh z bílků. Těsto nalijte do formy o průměru 17 cm. Peč asi 35 minut na 170 °C.

Jak bude dort v troubě, připrav si náplň. Uvař čokoládu s agarem a 5 lžícemi kompotovaných višní. Po upečení touto směsí potři korpus. Na závěr si vyšlehej jogurt a termizovaný sýr a namaž na vrch dortu. Dej ztuhnout do lednice.

Dobrou chuť!

Nejlepší recepty s ořechovými másly. 100% lahodné! - 222550 - Recepty z oříškových másel

Recepty z oříškových másel

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information