Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Proč nás bolí záda? 9 nejčastějších příčin bolesti zad!

Bolí vás záda? A víte, že v 99% případů si za bolest můžeme sami? ✔️ Poznejte spolu s námi 9 nejčastějších příčin. A zbavte se jich❗ Rádi vám poradíme, jak na to. A doporučíme vhodné produkty, které posílí jak vaše kosti, tak svaly. Svěřte se do rukou odborníků i vy.

Bolest zad? Nepodceňte ji.

Bolest zad dokáže pořádně otrávit život. Pokud vás trápí pravidelně, nebude od věci navštívit lékaře, aby zjistil příčinu obtíží. Ale většinou stojí za bolestí zad naše špatné zvyklosti. Víte, kvůli jakým zlozvykům nás bolí nejčastěji záda?

Bolesti v zádech se většinou objevují pouze na určité části páteře, na krční, hrudní nebo bederní. A odtud pak mohou vystřelovat i do okolí nebo příslušné končetiny, s kterou je spojena. Což vás i lékaře může často zmást.

Věděli jste, že bolesti zad jsou v posledních letech velmi časté a mohou se objevit v jakémkoliv věku, jak u dítěte, tak starce, bez rozdílu. Nebudeme daleko od pravdy, že v dnešní době patří k nejrozšířenějším civilizačním nemocem, někteří lékaři je nazývají epidemií 21. století. Nejčastěji za ně může málo pohybu, špatné držení těla, sedavé zaměstnání nebo prostydnutí. Avšak důvodů je mnoho, společně se jim podíváme na zoubek.

Než se zaměříme na příčiny, kterým můžeme vhodně předejít správným postupem, představíme si důvody, které jsou s bolestí zad spojené.

Nejčastější důvody vzniku bolesti v oblasti zad.

Možná je znáte, přesto si je na úvod zopakujeme, abychom si sjednotili terminologii.

1. Ústřel

Pod pojmem ústřel hledejme bolest vycházející převážně z bederní páteře. Ovšem může se projevit taktéž bolestí v oblasti hýždí, třísel nebo stehen. Dá se říci, že jakýkoli pohyb vytváří pronikavé bolesti zad, přičemž neexistuje žádné řešení, jak si ulevit. Příčina je v křečovitě stažených zádových svalech, které ve finále tlačí na nervy.

2. Vyklenutí plotének

Tento problém velmi často vznikne nevhodným pohybem, kdy se následně zvýší tlak na meziobratlovou ploténku a pak dochází k jejímu vyklenutí a útlaku nervů v páteřním kanálu. Vše toto doprovází poměrně intenzivní bolest, bodavá a prostupující celým tělem.

3. Výhřez plotének

Pravděpodobně, kdo zažil, mohl by vyprávět. Dochází zde k vyklenutí ploténky a následnému posunutí proti nervům, které probíhají po stranách páteřních obratlů. Bolest proniká do všech koutů a často odezní až po několika hodinách.

4. Natržení zádového svalu

Často si toho nevšimneme, ovšem když je poškození větší, hlásí se sval o pozornost. Ostatně, vlastní páteř je ve funkci podporována a držena zádovými svaly, kde vlastně jejich natržení např. při nerovnoměrné zátěži vytváří bolest.

Minimálně do začátku, kdy je bolest urputná, doporučujeme oblíbené produkty Cannaderm. Případně zkuste osvědčené regenerační krémy od firmy Energy. Stále však platí, že z dlouhodobého hlediska vám pomůže fyzioterapeut nebo lékař.

 

 

Nejčastější příčíny bolesti zad.

A nyní se již zaměříme na příčiny, které můžeme ve většině případu ovlivnit. Budete se divit, ale za bolest zad si často můžeme vlastně sami. Jen o tom občas nevíme. Jaké jsou tedy ty nejčastější příčiny?

1. Postura

Špatné držení těla bychom mohli s nadsázkou označit jako „civilizační nemoc.“ Kulatá záda, ramena a hlava dopředu – tak by se dala charakterizovat postura většiny z nás. Například při sedu v tomto ochablém držení těla dochází k vytlačování meziobratlových plotének k míše a nervům. Jaký to má výsledek? Chronické bolesti zad nebo výhřez ploténky.

2. Dlouhé a nesprávné sezení

Dlouhé a shrbené sezení u počítače nebo doma na gauči nemají záda ráda. Bolestí vás upozorňují na to, že by bylo vhodné se na chvilku projít nebo protáhnout. Sezení s kulatými zády může vést k bolestem krční páteře – dochází k většímu prohnutí a předsunutí hlavy.

3. Nedostatečně se hýbete

A svalstvo ochabuje a zkracuje se. Pokud nemá páteř ve svalech dostatečnou opru, začne bolet.

4. Příliš pohybu najednou

Druhým extrémem je až moc pohybu, kdy netrénovaní jedinci začnou z čista jasna provozovat nějaký sport. Svalům tak způsobí pomalu infarktový stav, a jelikož nejsou na danou pohybovou aktivitu zvyklé, dojde snadno k zablokování svalů na zádech.

5. Často nosíte kabelky

Dámy, zatěžujete tak jen jednu polovinu těla. Svaly kolem lopatky se stáhnou do křeče, protože nemají dostatek pohybu. Navíc obsah kabelky někdy váží až příliš – přitom maximální váha by měla být tak3 kg! Pokud milujete tento módní doplněk, střídejte pravidelně ramena, na kterých je nosíte.

6. A taky nosíte nevhodné boty…

Špatně zvolená obuv také způsobuje bolesti páteře. Když vás trápí bolesti zad, obloukem se vyhýbejte botám na podpatku a vysoké platformě.

7. Fyzicky náročná práce

Zde je spouštěčem bolesti jednostranná pracovní zátěž – například pásová výroba nebo výkopové práce. Vzniká svalová nerovnováha, která stojí za bolestmi zad.

Podobně je tomu i při nesprávné manipulaci s těžkými břemeny – při zvedání se nakláníme na jednu stranu nebo břemeno držíme hodně od těla, a to je špatně.

8. Stres

Ten také hodně ovlivňuje bolesti zad. Když jsme ve stresu, naše svaly jsou neustále připravené k akci. Odnese to hlavně krční páteř. Kvůli špatné psychické pohodě a různým obavám dochází neustále k napínání šíjových svalů. V nich se hromadí kyselina mléčná, což vnímáme jako bolest. A proto radíme, zbavte se stresu co nejdříve.

9. Fyziologické důvody

Někdy stojí za bolestí zad příčiny, které nemůžeme až tak ovlivnit – například bolesti po úrazech, deformace páteře nebo degenerativní onemocnění. Tady pomůže jen lékař.

Zkuste zlepšit své každodenní zvyklosti a uvidíte, jestli budou vaše záda spokojenější. Ale bolest zad je hodně individuální záležitost. Tak nepropadejte panice a zkuste odhalit viníka bolesti!

Jak na bolest zad s bylinkami?

Na bolesti zad mohou pomoci koupele z rozmarýnu nebo smrkového jehličí. Dále je vhodný třezalkový olej.

Od babičky mám radu, že je dobré na záda přikládat 2x týdně zázvorový obklad, a to alespoň měsíc. Zázvorový obklad připravíte z nastrouhaného zázvoru, který vylouhujete v horké vodě, která se už ale nesmí vařit, aby ze zázvoru neunikly účinné látky.

A co se týče cvičení, zde buďte velmi obezřetní. Ideální cviky “šité“ na míru vám může doporučit jen rehabilitační lékař či fyzioterapeut. Nevhodným cvičením je možné si i ublížit! Proto, nepodceňte v této oblasti odbornou radu.

Vhodné cviky při bolesti zad:

 

ZDROJE:

https://www.webmd.com/back-pain/causes-back-pain#1

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906

https://www.ninds.nih.gov/DISORDERS/PATIENT-CAREGIVER-EDUCATION/FACT-SHEETS/LOW-BACK-PAIN-FACT-SHEET

https://www.everydayhealth.com/pain-management/back-pain/quick-tips-to-help-prevent-back-pain.aspx

https://www.rd.com/health/conditions/surprising-reasons-back-pain/

Proč nás bolí záda? 9 nejčastějších příčin bolesti zad! - 221234 - Důvody bolesti zad - proč mě bolí záda?

Důvody bolesti zad - proč mě bolí záda?

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information