Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Proč užívat a jak dávkovat KREATIN? 100% ověřené tipy

Kreatin vám pomůže nabrat svaly. A co dál? ✅ Kreatin - jak užívat a dávkovat, co je kreatin a proč ho vyzkoušet, aby byly výsledky co nejlepší. Poznejte spolu s námi význam kreatinu ve sportovní výživě ještě dnes.

Suplementace kreatinem je stále velmi populární nejen v kulturistice, ale i u řady dalších sportovců, zejména u těch, u nichž jde o silový a rychlostně vytrvalostní typ zatížení. Avšak co se týče dávkování, užívání a celkově známosti, mnozí tápou. A právě pro vás je náš dnešní článek na téma kreatinu a vše kolem něj.

Máš obavy, že ho bereš moc nebo málo? Lámeš si hlavu, který vybrat a jak podpořit jeho účinnost? V našem článku se dozvíš všechno, co potřebuješ vědět nejen o dávkování kreatinu.

Co je to kreatin a proč ho ještě neznám?

Kreatin je z vědeckého hlediska produktem metabolismu aminokyselin Argininu a Methioninu. V těle se váže s fosforylovou skupinou adenosintrifosfátu (ATP) a vzniká kreatinfosfát. A právě tato látka aktivně dodává energii svalům.

Dostatek kreatinu v těle je tedy nezbytný pro dostatečnou koncentraci ATP. Vlastního kreatinu je v těle vždy jen omezené množství, které vystačí jen na několik vteřin intenzivního výkonu. Pokud toužíme po dlouhodobém výkonu s důrazem na růst svalů, pak právě pro vás je i kreatin, jakou součást sportovní výživy.

Mnoho výrobců tak začíná creatin přidávat i do gainerů, proteinů a dalších doplňků pro zvýšení jejich využití a lepší transport živin až do svalových buněk. Otázka pak je správné dávkování, které je odvislé od celkového množství podávaného do těla.

Proč si ze suplementů vybrat právě kreatin?

Kreatin je účinný a levný, mimo jiné. Naše tělo si jej umí vyrobit samo, ale ne v takovém množství, v jakém je k našemu účelu potřeba. A proto, pokud očekáváme dlouhodobou aktivitu, je vhodné přemýšlet nad jeho doplněním.

Ale abychom odpověděli na otázku, proč zvolit právě kreatin, musíme se zamyslet nad jeho dopadem na organismus sportovce.

Věděli jste například, že pravidelné užívání kreatinu dodá svalům více síly, větší vytrvalost, výbušnost a mimo jiné podpoří následnou regenerací svalů po výkonu. A to už je důvod přemýšlet o tom, proč zařadit kreatin do života, co myslíte?

Právě kvůli pozitivnímu vlivu kreatinu na výkonnost sportovců se uvažovalo o jeho zařazení na seznam dopingových látek. Ale nedošlo k tomu. Kreatin je tak vítaným suplementem snad všech sportovců. A věřte mi, napříč testování a výzkumům, žádný z nich zatím neprokázal negativní vliv na organismus.

V jakém množství kreatin užívat?

Ještě než přejdeme k samotnému dávkováni, jedno důležité upozornění. Aby kreatin fungoval, je nutné dodržovat zásady zdravého stravování a respektovat doporučení odborníků ohledně správného dávkování kreatinu. Rozhodně nepřekračujte stanovené dávky, které vždy výrobce uvádí u svého produktu.

Věděli jste, že dávkování kreatinu probíhá ve dvou fázích – nasycovací a udržovací. Nasycovací fáze přitom není vždycky nutná, závisí to na cíli tvého tréninku.

Nasycovací fázi zařaď, když chceš, aby se účinky kreatinu dostavily co nejdříve. To znamená, že budeš denně po dobu jednoho týdne přijímat 20-25 g kreatinu. Tím rychleji zaplníš svalové buňky vodou a zvýšíš jejich objem. Tato nasycovací fáze taktéž slouží k rychlejšímu navýšení zásoby kreatinu ve svalech, které jsou následně udržovány na stejné hladině.

Následující 2-3 měsíce ti stačí brát 5 g kreatinu denně – tzv. udržovací fáze.

V pohodě ale stačí, když denně přijmeš jen 5 g kreatinu. Efekt to bude mít stejný, je to prokázáno vědeckými studiemi. Jen účinky na sobě nepoznáš tak rychle. I tvé zažívání ti bude vděčné, velké dávky kreatinu nemusí každému sednout.

Kdy kreatin užívat?

Jak jsme již uváděli na předchozích řádcích, užívání kreatinu není omezeno denní dobou. Když jsi nezařadil nasycovací fázi, dávku kreatinu (5 g) si dej 30 – 60 minut před tréninkem, nejlépe s jídlem.

Kreatin užívej i v netréninkové dny!

Kreatinem se nedá předávkovat, nemá žádné vedlejší účinky, nepoškozuje játra ani ledviny. Respektive, žádná studie toto nepotvrdila.

Takže ano, můžeš ho užívat bez přestávky. Když ale svalům nedáš chvilku odpočinku, zvyknou si na kreatin a nebudeš pozorovat až takový účinek. Naopak při zařazení několikatýdenní pauzy v užívání kreatinu pocítíš při jeho opětovném užívání rychlejší nástup účinku.

Čím zvýraznit účinky kreatinu?

Každý touží co nejrychleji nabrat svaly a každý z nás na to jde jinak. Jednou z možností účinek kreatinu podpořit kombinací s gainery. Nicméně je nutné spálit všechnu energii, kterou přijmete právě gainerem. Pokud se tak nestane, budete přibírat.

Čemu se při užívání kreatinu vyhnout?

Omezte nebo úplně vyřaďte kofeinové nápoje. Kofein totiž neguje účinky kreatinu – kofein je diuretikum, které odvádí vodu z těla. A účelem kreatinu je organismus zavodnit. Totéž platí i pro alkohol.

Také nemíchej kreatin v džusu – fruktóza neovlivňuje kreatin tím správným způsobem. Kreatin rozmíchej vždycky ve vlažné vodě. Studená a teplá voda potlačí jeho účinky.

Vidíš, není to nic složitého. Stačí si jen ujasnit své cíle. Pokud jsi netrpělivý, zařaď nasycovací fázi s vyššími dávkami kreatinu. Ale úplně v klidu ti postačí i každodenní 5ti gramová dávka kreatinu. Účinek to bude mít stejný, jen o něco pozvolnější.

Jak vytěžit z kreatinu maximum?

Nová stránka

Abyste tedy z kreatinu získali co nejvíce, užívejte ho podle následujícího návodu:

Sportovní výživa

Dávka

1. Před tréninkem

 

Kreatin

max. 5 g

Protein

20 - 30 g

Gainer

20 - 30 g

2. Po tréninku

 

Kreatin

2 - 5 g

Protein

40 - 60 g

Gainer

60 - 100 g

Proč užívat a jak dávkovat KREATIN? 100% ověřené tipy - 222024 - Kreatin - dávkování a užívání

Kreatin - dávkování a užívání

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information