Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Superpotraviny vhodné pro diabetiky: které zařadit do jídelníčku?

Na rozdíl od lidí, kteří nemají cukrovku, mají diabetici náročnější požadavky na stravu - svůj jídelníček. ✔️ A mezi suroviny vhodné pro diabetiky je dobré zařadit i superpotraviny. Jaké to jsou?

Superpotraviny a jídelníček u diabetika

Hned na úvod je potřeba zmínit, že superpotraviny jsou v hledáčku mnohých odborníků. Někteří tvrdí, že se jedná o reklamní kampaň, jiní jsou za je implementovat do jídelníčku v rozumné míře, no a někteří to s nimi chtějí přehánět. My tento spor nevyřešíme, přesto jim ale chceme dát prostor a vysvětlit, proč by je lidé s cukrovkou do svého jídelníčku zařadit měli.

Podívejte se například na superpotraviny, které vám vhodně dodají energii, pomohou vašemu tělu zbavit se toxinů nebo mimo jiné posílí vaši imunitu. Podívejte se na ty, které by měly být součástí jídelníčku pro lidi, kteří trpí diabetem. Jejich zevrubný seznam jsme sepsali bodově níže.

Ještě předtím však musíme upozornit, že jen o superpotravinách to není. Změna stávajícího životního stylu a také správné stravovací návyky mají s potřebným dostatkem pohybu opravdu velký vliv na to, jak se budete jako budoucí diabetici skutečně cítit. Také snížení o pouhých 5 až 7 % vaší tělesné hmotnosti, pravidelné cvičení, zdravá strava a pohyb, mohou nástup diabetu druhého stupně do značné míry oddálit či dokonce bránit po určitý čas jeho vzniku.

A jaké jsou vlastně příčiny cukrovky? I to najdete v našem magazínu.

V čem je diabetická strava jiná?

Porozumět diabetu a vlivu stravy na hladinu glukózy – to by mělo být základním cílem, v případě, že žijete s cukrovkou. Je pravdou, že žádné „zázračné“ diety držet nemusíte, přesto je nutné reflektovat to, co jíte. Tedy si stravu plánovat, kontrolovat příjem sacharidů a v neposlední řadě – pravidelně měřit hladinu glykémie.

Co se týče jídelníčku a stravy obecně, diabetici 1. typu jsou vždy léčeni inzulínem, a proto je u nich riziko hypoglykémie vyšší. A stejně tak je nutné více řešit svůj jídelníček, a to nejen po stránce surovin, ale i po stránce počtu jídel. Obvykle to bývá 3-5 jídel denně a také druhá večeře, pokud se vaše tělo ozve. Diabetik 2. typu nemusí vždy nutně potřebovat pět jídel, zde záleží na jeho životním stylu před příchodem cukrovky. Přesto mají oba typy společné - každý diabetik může při zařazení svačin a druhé večeře dokonce přibývat na váze, což by bylo nežádoucí. Do toho vstupuje i problematika léčiv. Ve finále, pokud potřebuje diabetik hubnout, je nutné být mnohem trpělivější a soustavnější, jelikož se ve srovnání se zdravým jedincem, hubne pomaleji.

Potraviny, které jsou plné vitaminů, živin a minerálů, dodávají vašemu tělu energii a také vyživí mnoho důležitých orgánů ve vašem těle. Rovněž detoxikují vaše tělo a posilují vaší přirozenou imunitu. Říká se jim jedním slovem superpotraviny a v jídelníčků diabetika by rozhodně měli mít své čestné místo. Jsou to často zcela běžné potraviny, o kterých ovšem často ani nevíme, že jsou tak výjimečné. Najdete tu ty, co svými účinky přispívají nejen ke kompenzaci diabetu, ale jsou také velmi chutné. Dejte si také pozor na cukry a rovněž vsaďte na potraviny, které jsou vhodné pro diabetiky.

Zvláštní kapitolou jsou tzv. dia produkty. Ač se může zdát, že jsou to pravé ořechové pro vás – ne vše je tak zřejmé a jasné. Doporučujeme proto důrazně, i v případě dia produktů, bedlivě sledovat jejich etiketu a složení. Ačkoliv nemusí obsahovat škodlivé cukry, ve finále jsou často plné tuků, obecně pak energeticky vydatnější. A jak jsme si již řekli – přibrat na váze lze snadno, shodit přebytečná kila o to hůře.

Na závěr jen doplníme, že díky znalosti počítání sacharidů lze snáze stanovit odpovídající potřebnou dávku inzulínu. A proto je důležité vědět, které potraviny obsahují sacharidy:

  • Škroby: chléb, cereálie, sušenky, rýže, těstoviny a obilí
  • Zelenina s vysokým obsahem škrobu: brambory, hrách, fazole a kukuřice
  • Ovoce a džusy
  • Mléko a jogurty
  • Sladkosti: med, cukr, sirup, želé, cukrovinky,sušenky, koláče, pečivo, zmrzlina a další
  • Sycené nápoje

A tím výčet nekončí, sepsali jsme pro vás další typy co nejíst při cukrovce.

Pojďme však již nyní objevit svět superpotravin vhodných do každého jídelníčku, nejen diabetika.

Superpotraviny vhodné pro diabetiky

1. Špenát, listová zelenina, kadeřávek a brokolice

Listová zelenina, a to včetně špenátu a také brokolice, je naprosto skvělá volba pro diabetiky. Nízkokarbová a také nízkokalorická povaha zeleniny má velmi vysoký antioxidační potenciál.

Kadeřavá kapusta čili kadeřávek vám poskytne zhruba 100 % vitaminu A a také K, a to včetně glukosinolátek, které zároveň škodlivé látky v těle velmi dobře neutralizují. Vhodný je zejména chřest, okurky, zelí a také artyčoky.

2. Fazole

Fazole jsou velmi bohaté na bílkoviny a také vlákninu. Velmi vysoký obsah vlákniny je velmi důležitý pro řízení takzvané absorpce glukózy. Luštěniny rovněž snižují riziko mrtvice a také regulují uvolňování inzulinu ve vašem těle.

Draslík a také hořčík chrání naše cévy a také tepny před koronárním onemocněním. Díky velmi nízkému glykemickému indexu jsou zejména zcela vhodné pro cukrovkáře.

3. Makrela, sleď a losos

Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v mořských rybách, jako je například makrela, sleď, losos či sardinky, velmi snižují riziko různých srdečních onemocnění, na které jsou zejména diabetici velmi náchylní. Zdravá kombinace tuku a také bílkovin velmi dobře zpomaluje vstřebávání sacharidů a také pomáhá tělu udržovat naprosto stabilní hladinu cukru ve vaší krvi.

Ryby rovněž prodlužují pocit sytosti a také zpomalují trávení. Obsahují rovněž velké množství vitaminu D a také selenu, který je prospěšný zejména pro vaši pokožku, nehty a také vlasy. Mimo jiné neobsahují žádné sacharidy. Takže, rozhodně zařaďte omega 3 do života.

4. Ořechy a mandle

Veškeré mandle, ořechy a semínka, tedy především ta lněná, obsahují velké množství horečnatých a také mononenasycených tuků, které následně regulují metabolismus sacharidů. Plody ořešáku vlašského navíc obsahují kyselinu alfa linolenovou, která podporuje činnost srdce. Dieta, která má vysoký obsah hořčíku také snižuje pravděpodobnost vzniku diabetu druhého typu, a to minimálně o 30 %.

Dané potraviny také obsahují vitamin E, kyselinu listovou, omega-3, zinek, bílkoviny a také vlákninu. Mandle, ořechy a semínka mají velmi nízký glykemický index. Dejte si také pozor na množství, které sníte a zejména kvůli tukům.

5. Jogurt bez tuku a odtučněné mléčné výrobky

Jogurt bez tuku a jiné odtučněné mléčné produkty jsou velmi vynikající zejména pro diabetiky, a to především kvůli tomu, že kombinace vysokého obsahu bílkovin a také nízkotučných a také nízkých sacharidů naprosto skvěle snižuje absorpci glukózy do těla.

Obsah vitaminu D a také vápníku posiluje vaše kosti, což vede ke snížení rizika vzniku diabetu druhého typu. Doporučujeme zejména kysané mléčné výrobky, jako je například acidofilní a také kefírové mléko či kyška.

6. Rajčata

Syrová, a ještě mnohem více vařená rajčata obsahují velmi vysoké množství lykopenu ze skupiny, která nese název karotenoidy. Karotenoidy a také flavonoidy v rajčatech, v těle fungují vysoce protizánětlivě a také mají silné antioxidační účinky.

Rovněž snižují riziko různých chronických onemocnění, cholesterolu, srdečních chorob a také příznaků, které následně k cukrovce vedou. Tato neškrobová zelenina rovněž pod kontrolou udržuje hladinu cukru ve vaší krvi. Je doporučená alespoň jedná dávka rajčat za den.

7. Sladké brambory čili batáty

Batáty čili také sladké brambory velmi výrazně snižují hladinu krevního cukru, a to zhruba až o 0,5 %. Antokyany a také další antioxidanty velmi dobře pomáhají předcházet chronickým a také koronárním druhům onemocnění a také rakovině. Těmito nemocemi často trpí zejména pacienti, kteří mají vysoké riziko diabetu či právě diabetici.

A na závěr praktické video, zaměřené na diabetes 2. typu. Vřele doporučím doposlouchat do konce.

Superpotraviny vhodné pro diabetiky: které zařadit do jídelníčku?  - 227791 - Superpotraviny vhodné pro diabetiky: které zařadit do jídelníčku?

Superpotraviny vhodné pro diabetiky: které zařadit do jídelníčku?

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information