version en
version cz
version de
version en
Outlet
Number of items: 0 0,- Kč

Rizika obezity. Znáte všechna rizika spojená s nadváhou?

Věděli jste, že v ČR je obezitou postiženo přes 20 % žen, přes 22 procent mužů a nadváha obecně představuje potíž pro více než 50 procent populace? ✔️ Přečtěte si všechna rizika spojená s obezitou.

Rizika obezity

Obezita se řadí mezi závažné zdravotní stavy, zároveň se však také dost podceňuje. Nejedná se pouze o problém vzhledu, ale jde o chronické onemocnění, které se nevyhýbá ženám ani mužům. Ve spoustě případů jde o stav, který přetrvává celý život.

Tuk se postupně ukládá v nadměrném množství v těle člověka.

BMI – Body mass index – index tělesné hmotnosti

Jde o index, který hodnotí celkovou tělesnou hmotnost vůči výšce a postavě testovaného člověka. Konkrétně jde o podíl tukové tkáně v těle. Obezita se rozlišuje dle výsledku indexu tělesné hmotnosti.

Mezi další faktory pro výpočet patří také věk, pohlaví a celková stavba těla.

Vzorec pro výpočet BMI

Hmotnost (kg) / výška2 v (m)

Hodnota BMI menší jak 18,5 -> podváha

Hodnota BMI 18,5 – 24,9 -> normální tělesná hmotnost

Hodnota BMI 25 – 29,9 -> nadváha

Hodnota BMI vyšší jak 30 -> obezita

Komplikace u obezity dle stupňů

BMI 30,0 – 34,9 – II. stupeň obezity značí střední riziko.

BMI 35,0 – 39,9 – II. stupeň obezity značí vysoké riziko.

BMI 40 a více – III. stupeň obezity značí velmi vysoké riziko.

Už u nadváhy se můžou začínat objevovat první zdravotní rizika a komplikace. Proto je důležité zpozornit u hodnot BMI při 25.

U hodnot od 27 se může projevit například onemocnění cukrovky 2.typu.

Vysoká hodnota BMI 40 a více může způsobovat i předčasná úmrtí.

Metody posouzení hmotnosti

Brocův index

Je stále méně využívaný, a to proto, že se zaměřuje na osoby s výškou mezi 155–165 cm. Výpočet probíhá tak, že se od výšky člověka (cm) odečte hodnota 100.

Rohrerův index

Optimální pro osoby, které právě prochází obdobím puberty. Výpočet se provádí tak, že tělesná hmotnost (g) se vynásobí hodnotou 100 a poté se vydělí třetí odmocninou výšky (cm).

Výsledek pro muže 1,2 – 1,4 značí normu.

Výsledek pro ženy 1,25 – 1,5 značí normu.

Bioelektrická impedance – BIA

Jeden z dalších ukazatelů obezity. Měří celkové složení těla. Tedy tukovou tkáň a svalovou hmotu pomocí elektrické vodivosti každé jednotlivé složky v těle. Jde o přístroje, které se uchytí do ruky a tím dokáže určit především hodnoty horní poloviny těla. Dolní polovina těla se zase měří například pomocí speciální domácí váhy.

WHR index

Jde o poměr pasu a boků. Výpočet se provádí tak, že se vydělí obvod pasu (cm) obvodem boků (cm).

Riziková hodnota u žen se pohybuje u výsledku nad 0,85.

Riziková hodnota u mužů se pohybuje u výsledku nad 1,0.

Tělesné míry

Obvod v pase nám sděluje, jak je rozložen břišní tuk a tím se dá zjistit konkrétní typ obezity.

Typy obezit u mužů:

  • Viscerální
  • Útrobní
  • Androidní
  • Obezita typu jablko, kdy se tuk hromadí především v horní polovině těla.

Muži by měli mít obvod pasu od 94 cm maximálně do 102 cm.

  • Více jak 94 cm se jedná o zvýšené riziko
  • Více jak 102 cm – jedná se o vysoké riziko

Typy obezit u žen:

  • Gynoidní
  • Obezita typu hruška, která se hromadí hlavně v oblasti stehen a hýždí.

Ženy od 80 cm do 88 cm.

  • Více jak 80 cm – jedná se o zvýšené riziko
  • Více jak 88 cm – jedná se o vysoké riziko

Pokud jsou hodnoty vyšší, je třeba začít situaci řešit.

Co způsobuje obezitu?

  • Špatné a nezdravé stravování s potravinami, které obsahují nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Obsahují je tučná masa, uzeniny, paštiky, smetana, sýry s vysokým obsahem tuku a majonézy. Dále také cukry, které se vyskytují ve sladkých pochutinách nebo nápojích.
  • Velké porce jídla, kdy se člověk nezdravě přejídá.
  • Nepravidelná strava, kde často lidé například vůbec nesnídají.
  • Nedostatek času pro snězení jídla a jeho rychlé konzumování.
  • Špatně zvolená doba, kdy se člověk stravuje. Například ve večerních nebo až nočních hodinách.
  • Nedostatek pohybu. Postihuje často i lidi v sedavém zaměstnání.
  • Genetika, která má vliv na stav organismu díky dědičnosti od příbuzných.
  • Hormonální nevyrovnanost například u endokrinního onemocnění, kde hlásí špatnou funkci štítná žláza.
  • Některá léčiva, která člověk užívá dlouhodobě. Jedná se především o kortikosteroidy, inzulin nebo psychofarmaka.

Za nejčastější příčinu se pokládá kombinace nezdravého životního stylu s nedostatkem pohybu. Velký příjem energie se pak ukládá do tukových zásob v těle.

Muži – mají většinou problémové partie v horní části těla (břicho)

Ženy – se někdy pojí i s nízkým kardiovaskulární a metabolickou komplikací. Tuk se pak ukládá hlavně ve spodní části těla (stehna a zadek).

Potřebujete zhubnout? Spolu s celkovou změnou životního stylu zkuste do života zařadit vhodné doplňky stravy či koktejly, které vám občas ušetří čas a zasytí.

Zdravotní komplikace způsobené obezitou

Nahromaděný tuk v těle extrémně zatěžuje organismus. To se potom odráží na celkovém zdravotním stavu člověka.

  • Cukrovka 2.typu, kdy tělo zcela nevyužívá inzulín, nezpracuje cukr v krvi, který se nahromadí v krvi a pak může vzniknout obávaná hyperglykémie.
  • Zvýšený cholesterol.
  • Vysoký krevní tlak patří mezi nejtypičtější onemocnění při obezitě. Snížení docílíme, že se do jídelníčku zařadí potraviny s menším obsahem soli, omezí se černá káva, alkohol a jídlo s vyšším obsahem tuku a vynechají se hodně kořeněná jídla.
  • Chronické selhání srdce, cévní mozková příhoda nebo tromboembolické onemocnění spadají pod velmi nebezpečné nemoci při obezitě. Tuk se uloží v cévách, které se pak díky tomu zúží a nejsou zcela průchodné. Může dojít k embolii nebo infarktu.
  • Onemocnění jater a žlučníku, vznik žlučových kamenů.
  • Trávící problémy, kdy člověk může trpět nepříjemným pálením žáhy, špatným a nepravidelným vyprazdňováním, plynatostí apod.
  • Zánět slinivky břišní
  • Kýla
  • Bolesti kloubů, svalů
  • Poruchy plodnosti a u žen i problémy s menstruační periodou, kde může dojít až k její úplné ztrátě. Popřípadě může u těhotných žen docházet i k samovolným potratům.
  • Nádorové onemocnění hrozí například u žen v oblasti dělohy, prsou, vaječníků. U mužů zase prostaty nebo konečníku. Dále je ohroženo také tlusté střevo, žlučník, játra, ledviny a mnoho dalších orgánů v těle.
  • Opotřebení kloubů ve formě artrózy způsobuje vysoká hmotnost.
  • Dna vzniká v kloubech díky nahromadění krystalů z kyseliny močové v krvi. A vysoká hmotnost těla klouby více zatěžuje a tím pádem se opotřebovávají velmi rychle a s velkou bolestí.
  • Dýchací obtíže způsobuje větší množství tuku, který působí na plíce. Proto se lidé trpící obezitou více a snadněji zadýchají. Vzniká i apnoe, kdy se dech může i na chvilku zastavit.
  • Citlivá pokožka, kdy vznikají častěji různé formy ekzémů, strií, celulitidy a u vyšší hmotnosti můžou vzniknout i proleženiny.
  • Vyšší míra pocení
  • Špatný psychický stav, kdy se můžou projevit i stavy depresí a úzkostí. Nedostatek sebevědomí při běžném životě.
  • Poruchy příjmu potravy

Dětská obezita

Obezita netrápí už jen dospělé osoby, ale také i dětskou populaci a čísla stále rostou. Důvody jsou hlavně díky špatné životosprávě. Děti často konzumují potraviny, které jsou bohaté na kalorie, ale obsahují málo prospěšných látek. Ve volném čase se nevěnují pohybu a raději sedí u počítače nebo telefonu.

Dle hodnoty BMI se opět určuje, zda se jedná o obezitu či nikoli. U dětí se navíc bere v ohled percentilový graf.

Percentil BMI nad 97 -> obezita

Léčení dětské obezity

Pokud zjistíte, že dítě trpí obezitou, je třeba okamžitě jednat. Určitě by se měl zapojit i lékařský dozor či jiný odborník včetně celé rodiny, jako pozitivní podpory. Obor pro léčbu se nazývá obezitologie, ve které spolupracuje více odborníků jako jsou lékaři, diabetologové, specialisté přes nutriční terapii, chirurgové a odborníci v gastroenterologii a psychologii. 

Postup léčby obezity

  1. Redukční dieta – řeší se hlavně příjem kalorií a dostatečný obsah bílkovin, tuků, cukrů, vitamínů, minerálů, a hlavně vlákniny ve stravě. Zároveň se omezuje příjem nezdravých tuků a cukrů.
  2. Pohyb – pro začátek minimálně půl hodinová aktivita během celého dne. Jedná se především o svižné procházky, jízda na kole, plavání, tancování nebo lehké cviky. Vše se musí přizpůsobit aktuálnímu zdravotnímu stavu jedince.
  3. Odstranění špatných návyků – jde hlavně o pozitivní motivaci, aby měl člověk důvod chtít sám za sebe. S touto motivací může pomoci i nutriční specialista nebo psycholog.
  4. Léčení pomocí antiobezitik – využívá se hlavně ve velmi vážném stadiu obezity. Tyto léky dokážou člověka přimět k tomu si myslet, že je sytý. Snižuje hladinu cholesterolu, zkvalitňuje metabolismus glukózy.
  5. Gastrická bandáž – operaci lze podstoupit na chirurgii, kdy se objem žaludku pomocí operačního zákroku zmenší. Tím se zamezí velký příjem potravy. Tento zákrok se provádí pouze u osob, které mají BMI 40.

Pohybová aktivita při obezitě

Pohyb by měl být nedílnou součástí procesu uzdravování u obezity. Pokud se však obézní člověk vůbec nehýbal, je třeba začít velmi pozvolna. Stačí pro začátek například jen zvýšit počet procházek či jejich tempo. Lze k tomu využít i trekové hole, které podporují správnou svalovou aktivitu.

Poté se dají pomalu přidávat další aktivity. Může se pokračovat například plaváním či jízdou na kole nebo doma na rotopedu. Dostatečné, a hlavně pravidelné posilování celého těla zajistí, aby se svalová hmota dobře udržovala po celou dobu. Pokud by se člověk věnoval pohybu pouze jeden den v týdnu, tak se bohužel dobré výsledky nedostaví.

Pravděpodobnost výskytu obezity

  1. Populační věk se u lidí trpících obezitou pohybuje mezi 50–60 lety
  2. Obezitou trpí především ženská pohlaví dle fyziologického průzkumu
  3. Etnické skupiny jsou rozeznatelné hůře díky zastoupení v různých zemích s odlišným počtem
  4. Dle průzkumu trpí obezitou více osoby s nižším vzděláním a finančním příjmem
  5. Kultura každé země je odlišná a s tím i spojená oblast gastronomie a stravovací systém
  6. Konzumace alkoholu způsobuje zvyšování váhy a když dojde do chronického užití, váha zase ubývá.
  7. Nedostatečný aktivní pohyb přispívá k vyšší hmotnosti
Rizika obezity. Znáte všechna rizika spojená s nadváhou? - 232084 - Jaká jsou rizika obezity a proč ji řešit?

Jaká jsou rizika obezity a proč ji řešit?

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information