Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Babské rady na pálení žáhy - znáte je?

Projevy pálení žáhy poznáte naprosto bezpečně. Znáte tipy a triky, které znaly již naše babičky při problémech se žáhou? ✔️ Pálení žáhy sice není život ohrožující záležitost, ale dokáže to pořádně znepříjemnit den. Zkuste naše triky, které fungují po staletí.

Babské rady na pálení žáhy

Proti pálení žáhy pomáhají jedlá soda, jablka nebo mléko, také poloha ve stoje nebo v sedě.

Primární je úprava jídelníčku spočívající v pravidelné stravě, vyvarování se nevhodných kombinací jídel a omezení kořeněných a sladkých jídel a alkoholu. Další úlevu přináší pohyb, snížení tělesné váhy a také je dobré přestat kouřit.

Proč nás pálí žáha, aneb nemoc nebo potíže s trávením

Občasné pálení žáhy zažije během života až čtyřicet procent z nás i při dobré funkci dolního svěrače jícnu.

Kromě „přejedení“ může být důvodem obezita, nevhodná poloha těla (v předklonu či na břiše), těhotenství (v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn).

Pálení žáhy (pyróza) vzniká také v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu, při níž uniká žaludeční obsah opačným směrem, tj. do jícnu.

Pokud je dráždění sliznice jícnu žaludečními kyselinami dlouhodobé, může dojít k jejímu vážnému poškození – trvalé problémy je třeba řešit s lékařem, týká se to asi dvou až pěti procent populace.

Co způsobuje pálení žáhy:

  • Pivo a červené víno
  • Káva, čaj a kolové limonády
  • Čokoláda
  • Smažená a tučná jídla
  • Citrusové plody
  • Přesycené nápoje
  • Kouření

Babské rady na pálení žáhy

Ojedinělá epizoda pálení žáhy není nijak nebezpečná. Každý se s ní občas setká. Nepříjemná ale je, co si budeme povídat. V některých případech pak mohou pomoci základní přístupy, které znaly již naše staré mamy.

1. Citronová šťáva

Navzdory své kyselé chuti působí v těle jako velmi účinná zásada, která neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku.

Dejte si po obědě sklenku vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu.

2. Jablečný ocet

Urychluje proces trávení a pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy. Rozmíchejte 2 lžičky jablečného octa ve sklenici vlažné vody a upíjejte po malých doušcích. Úleva se dostaví do několika minut.

3. Zázvorový čaj

Působí antibakteriálně a protizánětlivě (pálení žáhy může být způsobeno také bakteriální infekcí) a mírní bolest. Asi 2 cm zázvorového kořene pokrájejte na malé kousky (nebo nastrouhejte) a zalijte vroucí vodou. Nechte 10 minut louhovat, přeceďte a vypijte.

Pro lepší chuť můžete do mírně vychladlého čaje přidat malou lžičku medu. Užívejte preventivně 2–3krát denně mezi jídly.

4. Stroužek česneku

V organismu funguje podobně jako zázvor. Zařaďte do jídelníčku více česneku a při problémech rozžvýkejte jeden syrový stroužek. Chce to sice trochu odvahy, ale výsledek je zaručený.

5. Kurkumový med

Známé indické koření podporuje trávení a pomáhá obnovit sliznici jícnu, která bývá (zvláště při častých potížích s pálením žáhy) podrážděná a narušená agresivním působením žaludečních kyselin. Kurkumu můžete preventivně používat při vaření (orientální pokrmy, polévky, saláty), nebo ji smíchat s medem a brát po lžičce (1 polévkovou lžíci koření rozmíchejte ve 100 g kvalitního, nejlépe domácího medu).

6. Křupavá svačinka

Máte rádi mandle? Oblíbená pochoutka urychluje trávení a vysoký obsah zdravých tuků neutralizuje aktivitu žaludeční kyseliny. V případě akutních potíží (nebo preventivně) snězte 10–20 kousků. Uvidíte, že se vám brzy uleví.

7. Medové pohlazení

Na podrážděný jícen působí med jako hojivý balzám, který zklidňuje bolest, vytváří jemný ochranný obal, a brání tak dalšímu řádění žaludeční kyseliny. Kromě toho urychluje regeneraci poškozené sliznice. Rozmíchejte 1–2 lžičky medu ve sklenici teplé vody a popíjejte během dne mezi jídly.

8. Šťáva z brambor

Čerstvá šťáva, kterou připravíte v odšťavňovači, je zásaditá a při pálení žáhy přijde velmi vhod. Použijte co nejčerstvější, neloupané brambory, které důkladně očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Pijte 60 ml 4krát denně na lačno mezi jídly.

9. Skořicový nápoj

Při potížích uleví i tohle nádherně aromatické koření. Přidejte 1 lžičku skořice do 2 dcl vody a povařte 10–15 minut. Potom přimíchejte lžičku medu a pijte 2–3 krát denně mezi jídly.

10. Hořčice s vodou

Další skvělý pomocník při pálení žáhy. Rozmíchejte 1 lžičku plnotučné hořčice v malé sklence vody a vypijte. Bolest odezní během chvilky.

Ovšem, není to žádný "med", tuto kombinaci já moc ráda nemám.

11. Aloe vera

I když tuto rostlinu znáte spíše v souvislosti s krásou vaší pleti, je dobré o ní říci také to, že ji můžete využít i ve chvíli, kdy vás pálí žáha. Pokud ji máte ve své živé podobě, stačí odříznout kousek listu, ten dále naříznout a gel z aloe rozmíchat ve vodě. A tu následně vypít.

Pokud danou možnost nemáte, zkuste různé nápoje, které výražky z této rostliny obsahují. Pozor ale na celkové složení, jelikož například příliš mnoho cukru může být spíše na škodu.

12. Žvýkačka

Ano, i ta pomáhá. A důvod je celkem jasný. Pokud žvýkáte, dochází ve vašich ústech k tomu, že se zde mnohem více tvoří sliny. A ty následně putují do žaludku, kde následně neutralizují jeho kyseliny. Výsledný efekt je zcela jasný. Také můžeme doporučit, že vhodnou volbou je mentolová žvýkačka. Proč? Jelikož právě mentol dokáže poměrně dobře eliminovat onu pálivou bolest. Rázem tak obyčejné žvýkání pomůže hned ve dvou oblastech.

Další tipy od našich babiček na pálení žáhy

  • Jezte v klidu, každé sousto dobře rozkousejte a nepřejídejte se.
  • Po jídle žvýkejte semínka fenyklu, kardamomu nebo kmínu.
  • Ochucujte pokrmy rozmarýnem a do jídelníčku přidejte potočnici, artyčoky a čekanku.
  • Jako dezert po jídle si dejte kousek čerstvého ananasu.
  • Konzumujte více zeleniny a celozrnného pečiva.
  • Při potížích vypijte sklenici vody s trochou jedlé sody.
  • Při jídle seďte vzpřímeně a (bezprostředně) po jídle necvičte.
  • 2–3 hodiny před spánkem už nic nejezte.
  • Odpočívejte a spěte na levém boku.
  • Po jídle nekuřte.
Babské rady na pálení žáhy - znáte je? - 223678 - Babské rady na pálení žáhy

Babské rady na pálení žáhy

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information