Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Co je to gainer a k čemu slouží? Vyberte 100% ten nejlepší!

Seznamte se, gainer - sacharidovo proteinový přípravek určený k budování svalové hmoty a 100% nárůstu síly. ✔️ S námi si gainer vyberete hravě. Dávkování, složení či na co si dáte pozor? To vše a mnohem více najdete v našem článků, který se komplexně věnuje tématu gainerů ve sportovní výživě.

Co je to vlastně ten gainer?

Přemýšlíš, jak před tréninkem nabít svaly energií? Nebo si nevíš rady s regenerací po náročném cvičení? Vyzkoušej gainer! Ptáš se, o co jde?

V jednoduchosti bychom popsali gainer jako sacharido-proteinový koncentrát, jehož hlavním cílem je navýšení tělesné hmotnosti (rozuměj - svalů) a to nejen u sportovců, ale i u běžných lidí. Doporučujeme jej podávat po náročném fyzickém tréninku jako rychlý zdroj energie, který je nezbytný pro nárůst hmoty a síly.

A nevěřte starým povídačkám, kdy byl gainer často označován jako zdroj "laciné" energie ve formě cukru bez jakékoliv přidané hodnoty pro tělo sportovce.

Jak se gainery obecně dělí?

Zorientovat se v nabídce gainerů není jednoduché, proto vám uvedeme obecné rozdělení, které je již mezi sportovci zažité.

  1. Hard gainery můžeme snáze rozpoznat díky složení, kdy zpravidla obsahují více sacharidů. Slouží tak k rychlejšímu a efektivnějšímu doplňování energie v době, kdy je naše tělo vysílené či očekáváme navýšení potřeby.
  2. Soft gainery obsahují méně sacharidů, ale za to více bílkovin. Obecně je tedy doporučen v době, kdy potřebujeme rýsovat a budovat kvalitní hmotu. Soft gainer tak můžeme vzhledem k vyššímu zastoupení bílkovin a nižšímu glykemickému indexu považovat za velmi dobrou náhradu jídla. Avšak pozor, není plnohodnotnou náhradou!
Nová stránka 1

Průměrné hodnoty gainerů

  Hard gainer (100 g) Soft gainer (100 g)
Energetická hodnota cca 400 - 450 kcal cca 450 - 550 kcal
Sacharidy 50 - 80 g 30 - 55 g
Bílkoviny 15 - 30 g 25 - 60 g
Tuky 1 - 8 g 2 - 15 g

 Energetická bomba jménem gainer

Gainer je sacharidový koktejl, který dodává energii a živiny nezbytné pro růst a regeneraci svalů. Ale nemusíš se děsit – kromě sacharidů obsahuje i bílkoviny, vitamíny a minerály. Příprava sachariďáku není nijak složitá. Požadované množství dáš do shakeru, zaliješ vodou nebo mlékem a máš hotovo. Protože se výrobci gainerů perou o každého zákazníka, můžeš si dokonce vybrat z nejrůznějších příchutí.

Pro koho je gainer vhodný?

1. Siloví sportovci

Každý sportovec, který touží nabírat na svalové hmotě a mít vyrýsované svaly, by měl po sachariďáku sáhnout. Proč? Když si kulturista dá před tréninkem gainer, nabije svaly dostatečnou dávkou energie. Získá tím lepší výkonnost a delší výdrž při cvičení. Ale hlavně svaly budou využívat jako palivo svalový glykogen načerpaný právě z gaineru. Tím budou chráněny svalové bílkoviny a nemůže se tak stát, že bys místo nabírání svalové hmoty hubnul na svalech. I proto je zásadní kvalitní sportovní výživa, která zajistí maximální účin.

 

2. Sporty vyžadující kvalitní regeneraci

Jsi cyklista, atlet, hokejista, fotbalista nebo vytrvalostní běžec? I tobě gainer poslouží. Pomůže ti zregenerovat organismus po tréninku a umožní ti také dosáhnout lepších výkonů. Složení gaineru je tomu přizpůsobeno.

Složení gaineru

Jak jsme již uvedli výše, gainer obsahuje 3 základní složky – sacharidy, bílkovin, tuky. Toto složení si zapamatujte a vždy se po něm poohlížejte.

1. Sacharidy

Jsou základní složkou gaineru, jejich obsah se může pohybovat až kolem 80 %. Sacharidovou složku tvoří u kvalitního gaineru kombinace jednoduchých cukrů s disacharidy. Jednoduché cukry jsou zastoupeny nejčastěji glukózou a fruktózou, které dodají tělu okamžitou energii. Disacharidy (maltodextrin, isumaltulóza) se naopak vstřebávají pomaleji a uvolňují energii postupně. Kombinací těchto sacharidů je tak zaručeno rovnoměrné rozvržení energie po čas celého tréninku.

Pozor dávej na obsah laktózy. Jde o monosacharid, který může vyvolat žaludeční nevolnost při cvičení. Kvalitní sachariďák by měl obashovat maximálně 5 % laktózy. Pokud je v nutričních hodnotách uvedeno vyšší číslo nebo údaj úplně chybí, gainer rozhodně nekupuj!

2. Bílkoviny

Obsah proteinů v gaineru se pohybuje do 30 %. Poměr bílkovin k sacharidům by měl být 1:2. Pokud toužíš nabírat na svalovém objemu, zvol sachariďák, který na 100 g výrobku obsahuje více než 20 g proteinů. Pro regeneraci svalů a doplnění živin ti stačí obsah bílkovin do 20 g na 100 g výrobu.

Kvalitní zdroje bílkovin odlišují špičkové gainery od těch průměrných. Mezi ty nejkvalitnější patří nativní syrovátkový izolát, izolát vaječné bílkoviny, hrachový proteinový izolát, sojový proteinový izolát, micelární kasein, CFM, mikro nebo ultrafiltrovaný syrovátkový izolát nebo koncentrát. V méně kvalitních gainerech najdeš sušené mléko, sušenou syrovátku, sušené vaječné bílky, sojový koncentrát, kaseinát sodný nebo kaseinát vápenatý.

3. Tuky

Tuky tvoří přibližně 5 % obsahu gaineru. Jde pouze o kvalitní esenciální polynenasycené mastné kyseliny, jejichž účelem je pomáhat s regenerací organismu.

4. Ostatní složky

Ve složení gaineru najdeš i vitamíny, minerály, kreatin, občas také probiotika nebo trávicí enzymy pro lepší stravitelnost. Součástí bývají také látky zlepšující výkonnost a různé potravinářské přísady.

Jak a kdy gainer tedy užívat?

V prvé řadě jsou tu nějaká doporučení ze strany výrobce. Minimálně doporučím je sledovat. Nicméně, dávkování je individuální záležitostí, závisí na délce a intenzitě tvého tréninku. Samozřejmě si dej gainer před tréninkem, ale také i po něm – potřebuješ tělu dodat energii a doplnit svalový glykogen.

Použití gaineru v podobě suplementace by mělo spadat do celkového kontextu výživy a vašeho individuálního tréninkového plánu. A pozor, mnozí se nás ptají, zda se energie z gaineru náhodou nepřemění na tuk. Pokud se tak stane, viníkem není gainer, ale energetická bilance, kterou si musíme v mnoha ohledech hlídat.

Již několikrát zmíněné hard gainery s vyšším obsahem zejména jednoduchých sacharidů použijeme právě ve chvílích, když jdeme na trénink a poslední pevné jídlo jsme měli stíhali před více než 3 hodinami. Přibližně 30 minut před tréninkem (když se začínáme cítit hladoví) můžeme v klidu použít ½ dávky hard gaineru rozmíchaného ve větším množství vody. Gainer můžeme doplnit o dávku BCAA aminokyselin dle potřeby. Použití hard gaineru je na místě, když potřebujeme doplnit energii mezi výkony, které jdou rychle po sobě.

Soft gainery mohou být použity jako náhrada jídla, nezapomínejme však na hodnotnou pevnou stravu, která by měla být základem stravovacího režimu.

Soft gainer a určitě i nějaký kvalitnější hard gainer mohou být vzhledem k příznivému složení použity i jako potréninkový nápoj.

Přečti si složení gaineru – jen tak vybereš kvalitní

Abys vybral kvalitní gainer, musíš číst složení sachariďáku. Jen tak zjistíš, jestli neobsahuje třeba některé ze škodlivých a zakázaných látek.

Patří mezi ně především následující látky:

E107 – žluť 2G
E240 – formaldehyd
E121 – citronová červeň
E225 – siřičitan draselný
E924a – bromičnan draselný

Také si vždy ověř značku nebo výrobce. Když nenajdeš údaj o původu, raději neriskuj. Obecně platí, že nejkvalitnější jsou gainery evropského původu.

Tak co? Jdeš do toho? Za zkoušku to určitě stojí. Malá rada na závěr – na začátek si kup menší balení, abys zjistil, jestli ti bude vyhovovat. Musíš také zvážit své finanční možnosti. Kvalitní gainery ti totiž pořádně provětrají peněženku!

Zdroje článku:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gainer
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-7-30
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18461101
https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.91481.2008

Co je to gainer a k čemu slouží? Vyberte 100% ten nejlepší! - 220145 - Gainer - co to je?

Gainer - co to je?

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information