Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Příznaky, prevence a léčba chřipky

Skutečná chřipka je narozdíl od virózy doprovázena vysokou horečkou, bolestmi hlavy, svalů a kloubů. ✔️ A víte, jaké přírodní pomocníky v boji s chřipkou využít?

Strašák chřipka na scéně

Chřipková onemocnění i nadále podceňujeme. Napříč tomu, že na chřipku a komplikace s ní spojené, jen u nás ročně zemřou zhruba dva tisíce lidí, je chřipka přehlížené onemocnění.

Jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění, které se přenáší kapénkovou cestou. Ovlivňuje dýchací systém. Jestliže jste náchylní na chřipku či nechlazení, je tento článek určený pro vás. Nastal podzim, který s sebou přináší déšť a mrazivý vzduch. Přechody z vytopených místností do zimy našemu zdraví také příliš nepomáhají. Představíme si nejčastější příznaky chřipky a nachlazení a k tomu přihodíme pár rad, jak s nemocí úspěšně zatočit.

Pokud si lámete hlavu, jak rozpoznat chřipku od běžnějšího nachlazení, máme pro vás pár tipů. Nachlazení začíná postupně jako silnější rýma, poté na řadu přichází i kašel, bolest v krku a poté i teplota.

Naopak chřipka je typická svým rychlým začátkem, nejčastěji spojeným s vysokou teplotou, kterou může doprovázet zimnice, ale také bolest hlavy, extrémní únava či bolest svalů a kloubů.

Mezi hlavní příznaky chřipky patří:

  • teplota
  • rýma
  • celková únava
  • bolest v krku
  • kašel
  • zvracení/ průjem

Chřipku způsobuje takzvaný RNA virus. Ten se do organismu dostává přes sliznici dýchacích cest. Obecně ji můžeme rozdělit na typ A a typ B (virus A, virus B).

Typ A je obvykle prognosticky závažnější, jelikož může vyvolat i pandemii. Vše je způsobeno samotným povrchem viru. Skládá se z hemaglutininu a neuraminidázy – což jsou hlavní nástroje viru. Kombinace těchto struktur se obměňuje a tím pádem dochází k resistenci a mutaci viru. Každý rok se proto mění vakcíny, aby se předešlo tomuto problému.

Jak dochází k přenosu chřipky?

Nejčastěji přímo kontaktem s infikovanou nebo již nakaženou osobou. Náchylnější jsou lidé s oslabenou imunitou, chronickém onemocnění dýchacích cest nebo kardiovaskulárního systému. Horší průběh mají starší lidé, ale i výjimky jsou samozřejmě možné.

Příznaky chřipky

1. Bolest hlavy

Bolest v oblasti spánků je prvotním příznakem blížící se nemoci. Pokud pochází konkrétně z nachlazení, můžete si zkusit studené obklady z bylinných vývarů. Důležité je dodržovat pitný režim, vitamín B a dostatek odpočinku.

2. Bolest v krku

První pomocí je udržet krk v teple. Následně můžete kloktat vodu se solí několikrát denně. Nebo můžete zkusit sladkou variantu v podobě teplého mléka s medem. Vhodné jsou i obklady, například Prietnizzův.

3. Horečka - teploty

Do 38 stupňů není třeba užívat léky ani se snažit teplotu srážet. Pokud přesáhne určenou hranici 38 stupňů, můžete využít léčbu studenými obklady na hlavě, zápěstí, chodidlech. Pijte dostatek tekutin, jezte vitamíny ve formě ovoce a zeleniny.

4. Kašel

Při dráždivém kašli masírujte hrudník sádlem. I zde platí pravidlo tekutin. Můžete si vytvořit i zázračný recept z cibule- nasekejte ji nadrobno, zakápněte lžící medu a nechte chvíli odstát. Potom užívejte každé dvě hodiny jednu polévkovou lžíci.

5. Rýma

Rýma je pro mnohé „nejhorší onemocnění“. Vhodné jsou bylinné napářky, dobré jsou čaje, například tymiánový nebo majoránkový. Zkuste si taky vytvořit páru v koupelně. Pusťte si vařící sprchu/vanu a naplňte koupelnu párou. Dbejte ale na to, aby se vám nemotala.

Jak na chřipku?

Pokud je třeba, léčíme se farmaky. Na teplotu můžeme užít antipyretika. S kašlem nám pomohou antitusika. Při bolestech si můžeme vzít analgetika.

Při těžkém průběhu jsou indikovány antivirotika. Jsou to látky, které bojují proti viru. Princip ale není v tom, že ho zničí, pouze zablokují jeho působení v organismu. To napomáhá uzdravení.

Mezi další opatření proti chřipce patří samozřejmě dostatek odpočinku. Vhodné je spát aspoň 8 hodin, pokud to bude víc, tím lépe. Buďte v teplém prostředí, nejlépe v posteli. V domácím prostředí se snažte nepracovat. Nezapomínejte pít. Buď vodu nebo bylinné čaje. Dobré jsou i vývary. Při pocení totiž může snadno dojít k dehydrataci.

Jak tedy chřipku porazit? Základem léčby je klidový režim, dostatek tekutin, dieta a řešení příznaků, které přichází. Přesto u chřipky platí – je nutné se u ní vypotit – což je babská, ale i tradiční lékařská rada. Netrpí-li člověk žádným chronickým onemocněním, přijímá dostatek tekutin a horečka nepřesáhne 38-39 °C, není nutné ji rychle srážet. U chronikcy nemocných, malých dětí a seniorů je to však žádoucí.

Jakmile máte chřipku, příznaky obvykle trvají sedm až 10 dní. Pokud vaše příznaky přetrvávají déle než dva týdny, kontaktujte lékaře. Měli byste také kontaktovat svého lékaře, pokud máte:

  • Obtížné dýchání nebo bolest na hrudi
  • Náhlé závratě nebo zmatek
  • Těžké nebo trvalé zvracení
  • Záchvaty

Komplikace chřipky

Možnou potíží je vážný průběh onemocnění, který způsobuje zápal plic, ale i chřipkovou encefalitidu (postižení mozkové tkáně).

Další komplikací je dehydratace způsobená horečkou. Oslabený organismus mohou napadnout i bakterie.

Nejsmutnější komplikací je bohužel smrt.

Prevence chřipky

Vyhýbejte se nemocným lidem a nebuďte s nimi v kontaktu. Umývejte si ruce. Pokud chcete, pořiďte si malou dezinfekci, abyste o své ruce mohli dostatečně pečovat. Podporujte váš imunitní systém vitamíny, především vitamín C. Nestresujte se, odpočívejte, dbejte na fyzickou aktivitu. Jezte dostatek ovoce a zeleniny.

Efektivní je i očkování proti chřipce. Přesto je třeba brát v potaz, že chřipku můžete prodělat i po očkování. Jak již bylo totiž zmíněno, virus často mutuje.

Přírodní pomocníci na chřipku

Bez černý je v lidovém léčitelství tradiční bylinou, která má pozitivní vliv na obranyschopnost organismu. Nejčastěji se spojuje s bezovým čajem, který podporuje vylučování škodlivin z organismu.

Lípa srdčitá, náš národní strom, je prospěšnou bylinkou na dýchací cesty. Podporuje mimo jiné vykašlávání a vylučování vody z našeho organismu.

Bazalka je bylinka s antioxidačními účinky, jež stejně jako lípa, podporuje dýchací cesty a mimo jiné pozitivní působí proti stresu.

Šalvěj je vysoce ceněnou bylinkou od nepaměti. Hodí se ke kloktání či v podobě výluhů. Účinky šalvěje jsou však velmi silné – proto ji nepodáváme ani dětem, ani těhotným.

Mezi další přírodní pomocníky řadíme tymián, podběl nebo diviznu. Stejně jako šalvěj, jsou tyto bylinky silnější, je vhodné tedy podávat v menším množství a s respektem.

Příznaky, prevence a léčba chřipky - 229634 - Příznaky, prevence a léčba chřipky

Příznaky, prevence a léčba chřipky

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information