Number of items: 0 0,- Kč
version en
version cz
version de
version en
Outlet

Jaké nejčastější chyby děláme při péči o pleť s akné

Jaké jsou nejčastější prohřešky, kterých se dopouštíme, pokud nás trápí akné? A čemu se při péči o aknózní pleť vyhnout? ✔️ Máme pro vás 10+ tipů a rad, jak pečovat o pleť s akné.

Jaké jsou nejčastější chyby, které dělají lidé trpící akné?

Možná si, stejně jako většina lidí, že pro svou pleť s akné děláte to nejlepší, co vůbec lze. Ale jste si tím opravdu jisti? V pubertě, po dvacítce i ve všech následujících věkových kategoriích se totiž lidská kůže mění a vyžaduje rozdílnou péči. A totéž platí i o pokožce obličeje. Ten navíc ukazujeme světu každý den a reprezentuje nás, a tak si zaslouží, aby z vaší strany skutečně dostával ten nejlepší možný servis.

Nemaskujte akné – řešte akné

Také často stojíte před zrcadlem a mačkáte si uhry? Zejména v mládí – v důsledku vlny hormonů – se nám zanítí mazové žlázy a pleť zaplaví akné. Věděli jste, že akné je multifaktoriální onemocnění? Tedy takové onemocnění, jehož vznik má více různých příčin. Prokazatelný vliv má aktivita hormonů (především androgenů), vrozené nastavení imunitního systému a stres. Na zhoršení akné může mít dopad také strava (zejména nadměrné množství sacharidů).

Raději se poraďte s odborníkem

Když už nastane problém s pletí, je potřeba ho řešit komplexně. V případě akné bychom se měli zaměřit jak na naši hygienu, tak na životní styl. V případě přetrvávajících obtíží je vhodné se obrátit na kožního lékaře či dermatologa.

Pokud máte těžší formu akné a už si s ním opravdu neumíte poradit sami (a s lehkou formou jste za lékařem nešli), čeká vás pravděpodobně návštěva u dermatologa – kožního lékaře. U něj vás čeká celá řada otázek – a taktéž vyšetření.

Na co si dát pozor při boji s akné

1. Příliš vysušující čištění

Odmašťujete aknózní pleť? Pak zbystřete – to opravdu není dobře. Čisticí přípravky mají odstranit jen nečistoty, ale nesmí pleť zcela zbavit přirozené hydratační složky, kterou je právě maz. Kvůli tomuto přístupu si můžete akné ještě více zhoršit. Pleť se totiž bude mít tendenci opět mastit – a podpoříte tak tvorbu mazu, jež ucpe póry.

Hydrataci potřebuje nejen naše pleť, ale celé tělo. Díky tomu může plnit pokožka svou funkci. Pokud tedy pleť nevysušujete, ale čistíte a hydratujete těmi správnými aktivními látkami, dáváte pleti maximum možného pro její regeneraci.

2. Častý peeling není žádoucí

Pokud se snažíte zbavit všech nedokonalostí – pak i zde varujeme – přemíra peelingu může být kontraproduktivní. Jestliže je tedy vaše pleť neustále začervenalá, po čištění cítíte pocit pálení a bolí na dotek – s peelingem jste to přehnali. Nechte pleť vydechnout a vraťte se k čištění a „větrání“ pokožky.

3. Nepřehánějte to s produkty na akné

I v tomto případě platí – všeho moc škodí. Jestliže budete na pleť působit přílišnou dávkou aktivních látek – vysušíte jí – a víte, co se děje, pokud není pleť hydratovaná.

Pleť by měla být bez jakéhokoliv kosmetického produktu tzv. v komfortu. Přesto vám neříkáme – vyhoďte všechnu kosmetiku cílenou na akné. Myslete ale na to, že musíte své aknózní pleti naslouchat.

 

Podívejte se s námi, jaké jsou nejčastější přešlapy, které lidé při starání se o pleť dělají, a které jsou mnohdy příčinou vzniku akné. Zanedbaná pleť je totiž pro nevzhledné pupínky a hnisavé vřídky přímo živnou půdou, ať už je vám osmnáct nebo věkem atakujete sedmdesátku.

Neodličujete a nečistíte si pleť před spaním

Čím starší jste, tím kvalitnější a důkladnější péči vaše pleť vyžaduje, aby byla stále zdravá, krásná, neztrácela pružnost a co nejpomaleji stárnula. Je proto třeba dodržovat určitou pravidelnost a nevynechávat pečující procedury, zejména pak odličování a čištění pokožky vašeho obličeje. Jasně, když ve dvaceti půjdete z party rovnou do postele bez odlíčení, vaše pleť to přežije téměř bez úhony.

Vyzrálejší pleť by takový zážitek ale mohl vysušit a podráždit. A pokud trpíte na akné, pak byste si tím mohli způsobit zhoršení tohoto onemocnění. Proto pleť odličte před každým spaním a následně pleť ještě dočistěte vhodnými kosmetickými přípravky dle typu vaší pleti.

Přílišná nebo žádná exfoliace

Proces exfoliace je nejen pro aknózní pleť velmi důležitý. Dochází totiž k odstranění nečistot a starých odumřelých kožních buněk z povrchu vašeho obličeje. Díky tomuto procesu lže poměrně účinně předcházet vzniku kožních skvrn a ucpávání pórů. Není potřeba provádět exfoliaci každý den, ale alespoň jednou do týdne je to více než vhodné.

Pokud se v záplavě exfoliačních kosmetických přípravků na trhu tak trochu ztrácíte, protože výběr v obchodech je opravdu široký, doporučujeme vám vybírat z produktů, které mají ve složení uvedenu kyselinu salicylovou nebo glykolovou. Tyto složky pomáhají předcházet vzniku akné, neboť s odumřelými kožními buňkami odstraní z povrchu vaší pokožky i bakterie.

Spíte dlouho v jednom povlečení

Pravidelné vyměňování ložního prádla za čisté není pouze otázkou hygieny a toho, jak úžasný pocit to je, lehnout si večer do nadýchaných a voňavých peřin. Má to i zdravotní a dermatologické důvody. Časem se totiž na prostěradle, peřině i polštáři usadí prach, nečistoty a také naše vlastní odumřelé kožní buňky.

Asi si dovedete představit, co s pokožkou náchylnou k tvorbě akné způsobí, když se bude každý večer otírat o zanesený povlak polštáře. Ano, akné se bude zhoršovat a zhoršovat, neboť vaše pokožka bude v kontaktu s bakteriemi a nečistotami, jež jsou pro pupínky živnou půdou. Proto, pokud máte aknózní pleť, alespoň povlak polštáře byste měli měnit každých pár dní.

Své pleti nedopřáváte pečující kosmetiku

Obzvláště starší, a tedy vyzrálejší pokožka potřebuje podpořit vhodnou péčí. Rozhodně proto sáhněte po krémech a gelech s aktivními látkami, peptidy, antioxidanty a vitamíny A a C, které starší pleť nejlépe vyživí. Produktů pro péči o pleť s akné je skutečně spousta, a protože pleť každého z nás je jiná, nejlepším způsobem, jak si vybrat správný produkt, je metoda pokus-omyl. Zkoušejte, jaký kosmetický výrobek vašemu typu pleti nejlépe vyhovuje.

Zároveň je dobré vyzkoušet, zda se tento výrobek snese s ostatními přípravky, které používáte. Někdy se totiž stane, že mezi sebou některé krémy špatně reagují a dochází k nežádoucím účinkům. Na budoucnost byste měli myslet nejen při koupi domu, ale také při výběru přípravků pro péči o pleť. Používat anti-age kosmetiku je totiž vhodné začít ještě dřív, než si v zrcadle prvních všimnete. Stačí zvolit slabší produkty obsahující kolagen a elastin. Tyto látky totiž mají v moci právě pružnost kůže, a tak, tím, že je tělu začnete dodávat včas, výrazně zpomalíte stárnutí.

A pokud chcete vyzkoušet bylinky na akné, i pro vás máme pár tipů.

Nechráníte svůj obličej před slunečními paprsky

Na dovolenou a koupaliště si bere opalovací krém snad už každý. A je to tak naprosto správně, protože při opalování vystavujeme svou kůži napospas sluníčku. A sluneční paprsky v sobě totiž mají i škodlivé UV záření, které může lidskou pokožku v různém rozsahu podráždit či dokonce popálit. V závislosti na tom, jak citlivá je pokožka daného člověka.

Jenže málokdo si už uvědomuje, že obličej vystavujeme slunci pokaždé, když venku svítí. Nezáleží na tom, jestli jsme na dovolené u moře, opalujeme se u rybníka nebo jdeme s nákupem z obchodu.Svůj obličej musíme také chránit. Ať už před rakovinou kůže, vznikem vrásek, podrážděním nebo hyperpigmentací. Každý den si proto na obličej naneste opalovací krém s co nejvyšším SPF ochranným faktorem. V dnešní době ale již existují i kvalitní krycí make-upy s ochranou proti slunečnímu záření. I pro ty z nás, kteří potřebují zakrýt svou aknózní pleť posetou pupínky, tak existuje ideální možnost, jak vypadat dobře a zároveň chránit svou pokožku.

Jaké nejčastější chyby děláme při péči o pleť s akné - 229756 - Chyby při péči o pleť s akné

Chyby při péči o pleť s akné

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information